Despre acoperisul din lemn

Acoperișul este format din șarpanta si învelitoare. Prin sarpanta se intelege structura de rezistenta pentru sustinerea invelitorii unei cladiri (sarpanta este un tip de acoperis). Sarpantele pot fi din lemn, din beton cu lemn sau din metal. Prin invelitoare se intelege tabla sau tigla de peste sarpanta. Pentru cladirile de locuit individuale, chiar si pentru blocuri, se folosesc sarpantele din lemn (de regula cele pe scaune) sau cele din lemn care reazema pe grinzi din beton sau pe centurile din beton ale peretilor. Prin sarpanta pe scaune intelegem ca se folosesc reazeme intermediare din lemn (numite popular, scaune).

Cateva elemente compomente ale sarpantei:

  • pop – stalp din lemn
  • pana – grinda intermediara din lemn
  • cosoroaba – grinda din lemn la marginea acoperișului, de regula reazemă pe centuri din beton armat, de care se și ancorează.
  • căpriorul – element din lemn așezat în plan înclinat; reazemă pe pane si cosoroabe; peste el se monteaza astereala si invelitoarea.
  • astereala – este scândură care se pune peste capriori si peste care se pune folia anticondens, apoi sipcile si tabla sau tigla.

Am proiectat si am vazut multe sarpante de-a lungul timpului, dar foarte puține din ele au  detaliile de îmbinare corecte, din cauza ca meseria de dulgher s-a pierdut. De multe ori am intalnit proiecte ale caror planuri de șarpanta erau făcute de către arhitecți. N-am înțeles de unde aceasta practica, dar e destul de des întâlnita. In consecința pot spune ca multe cladiri nu au sarpante corect proiectate si construite. Sfat: daca aveti un proiect in lucru nu acceptati sa primiti un proiect fara plan de sarpanta si detalii de executie semnate de un inginer structurist.

Care sunt încărcările pe care o șarpanta trebuie sa le preia:
  • incarcarea din invelitoare si aici ma refer in special la tigla, olane si altele asemene cu greutati specifice mari.
  • vant care actioneaza atat ca presiune cat si ca suctiune;
  • seism.

Zapada poate atinge valori intre 100 si 200 kg/mp. Spre exemplu pentru o cladire cu suprafata la sol de 100mp încărcarea din zăpadă variază in funcție de locație intre 12 tone si 24 de tone. Impresionant, nu? Din fericire zapezi asa de mari se ating foarte rar, poate o data la 100 de ani.

Vantul poate avea valori de presiune si pana la 100kg/mp asta înseamnă  5 tone pe un acoperiș (am considerat 5 tone in situatia in care incarca doar jumatate din acoperis, pentru ca vantul bate dintr-o directie nu din doua in acelasi timp). Suctiunea poate atinge si ea intre 3 si 5 tone, ceea ce este iarăși impresionant.

Care sunt principale greșeli întâlnite in construcția unei șarpante:

nu sunt ancorate suficient de bine si multe “zboară” in timpul furtunilor;
– dimensiuni  prea mici ale elementelor care duc la ruperi cand incarcarea din zapada este prea mare;
– lemnul nu este curatat de coaja, fapt ce duce la aparitia cariilor;
– detaliile de îmbinare nu sunt corect realizate.
– se utilizează foarte des lemnul “verde”, cu umiditate mare, fapt ce duce la crapaturi in elemente.

Având in vedere ca majoritatea caselor se fac cu lemn “verde” categoria a III-a,  este foarte important ca la proiectare sa se tina cont de asta si secțiunile alese sa fie acoperitoare. Niciodată sa nu aveți încredere in lemn daca nu este uscat minim 3 ani natural sau uscat in cuptoare de către firme specializate.

O colecție impresionanta de fotografii cu șarpante vechi pe care le găsiți aici.

Un model de plan de șarpantă gasiti aici, este doar informativ.

Câteva detalii de îmbinări pentru elementele unei șarpante

Câteva fotografii de la o șarpantă executata

 Ce mai puteți citi legat de acoperișuri:

 

Astept intrebarile!

3 thoughts on “Despre acoperisul din lemn”

%d bloggers like this: