Mituri despre terase!

Cele mai multe case au si o terasa exterioara, practic rar vezi o casa moderna fara aceasta zona de relaxare, indiferent de locatia casei, in interiorul sau in afara orasului. In zonele urbane apar de multe ori si terase la nivelul placii peste parter sau de ce nu la nivelul acoperisului, dar aceste terase nu fac obiectul articolului.

Nu fac aici un ghid al constructiei terasei de la nivelul solului, ci vreau sa dezbat putin rostul dintre terasa si casa (vorbim despre terasa de la nivelul cotei parterului).

Multi arhitecti si ingineri, considera ca terasa trebuie realizata separat de casa ceea ce duce la un rost intre casa si terasa, dificil de tratat.

Pentru a evita fisurile in finisaje se vor monta armaturi corespunzatoare in placa, la limita dintre casa si terasa (pentru cunoscatori, se monteaza “calareti”). Armaturile astea vor limita efectele tasarilor diferentiate. Se recomanda de asemenea ca terasa sa aiba grinzi si fundatii, iar fundatiile sa aibe adancimea de fundare minim recomandata prin studiul geotehnic.

Se poate turna terasa ulterior, dar fara rost? Da, se poate, daca se vor lasa mustati corespunzatoare din fundatie. La cladirile mai inalte de P+1E este chiar indicat ca terasa se realizeze ulterior dupa ce o parte din tasarile cladirii se vor fi consumat.

Din experienta proprie recomand, daca exista buget, realizarea unei placi din beton peste terasa si apoi realizarea acoperisului din lemn. In timp lemnul expus la razele soarelui necesita intretinere, prin realizarea unei placi din beton se reduce suprafata de lemn vizibila.

 

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: