Placa de la cota “± 0.00”

In acest articol îmi propun sa va explic pe larg cum se proiectează și se executa corect placa suport a pardoselii de la cota ± 0.00 în cazul clădirilor fără subsol.

Cota ± 0.00 reprezinta cota superioara a pardoselii parterului. Pardoseala este formata din finisaje (parchet, gresie etc.) o șapă, toate acestea având ca suport o placa din beton armat. Placa din beton armat se afla la o cota de genul -0.10, -0.05 etc. în funcție de cum considera arhitectul ca trebuie realizate finisajele.

In cazul clădirilor fără subsol placa suport a pardoselii se va realiza de tipul pe umplutura, ceea ce înseamnă ca rezemarea ei va fi continua având ca reazem o umplutura din pământ argilos foarte bine compactat. Sub aceasta placa se montează un strat de termoizolație din polistiren extrudat și un strat de rupere a capilarității din pietriș mărgăritar. Principiul de baza este redat în detaliul de mai jos. Pornind de la acest detaliu și de la inventivitatea și priceperea proiectanților, dar mai ales a constructorilor pot apărea diverse variațiuni pe tema.

Detaliu realizare placa suport pardoseala la cota 0.00
Detaliu realizare placa suport pardoseala la cota 0.00

Informații suplimentare:

1. Pentru detaliul specific de mai sus tehnologia ar fi următoarea:

Armaturile de la partea superioara a plăcii (călăreții) se vor monta odata cu armaturile din  elevații (socluri) sau grinzi. Betonul din acestea se va turna pana la cota superioara a plăcii. Dupa întărirea acestuia călăreții se vor îndoi in sus si se va trece la realizarea umpluturii de pământ, a compactării acesteia, la montarea conductelor de instalații și a stratelor de sub placa pardoselii (pietriș mărgăritar, polistiren). Se vor monta apoi plasele STNB de la partea inferioara a plăcii, se vor aduce la poziția inițială călăreții, se va monta repartiția ∅8/20 și caprele de sub aceștia si se va turna betonul din placa pe umplutura.
Deși nu este recomandata îndoirea armaturii este un compromis pe care trebuie sa-l facem pentru a evita intreruperea turnarii imediat sub placa. De ce se evita asta? Pentru ca la realizarea umpluturilor cu pământ mizeria va intra în elevații, apărând astfel un rost tocmai unde nu ar fi nevoie de el. Desi executantii se lauda ca vor lucra curat acest lucru este greu de realizat chiar și cu multa bunăvoință.

placa_pardoseala7
Călăreți indoiti

Mai jos un exemplu de placa la care elevatiile nu s-au turnat pana sus motiv pentru care puteti observa ca intra pietris in rosturi. La casa asta l-au curatat pentru ca am avut noi si dirigentele grija, altfel…

2. Ruperea capilarității

Sunt voci care susțin ca se poate folosi pietriș, balast, piatra sparta sau pietriș cu sortul 7-31mm, însă din câte îmi aduc eu aminte de la fizica, cu cat diametrele sunt mai mic cu atât capilaritatea se rupe mai ușor, iar mărgăritarul având un sort mic, fără nisip, dar cu muchii rotunde crează mai ușor goluri fiind și mai ușor de nivelat. Si pietrișul cu sortul 7-31mm este bun, dar mai greu de nivelat, gândiți-va ca peste el se montează termoizolația, iar planeitatea este importanta.

Exista zone pe glob unde aceasta pardoseala se realizează pe cofraj pierdut pentru a realiza un asa numit “vid sanitar”, considerat absolut necesar in zonele in care emisiile de Radon sunt peste limitele acceptabile, având astfel  o ventilație a spațiului de sub placa. In Romania nu am întâlnit pana acuma aceasta soluție, dar se practica cu succes în Franța, Algeria si în alte țari.

3. Necesitatea călăreților:

Si aici sunt voci care susțin ca nu sunt necesari călăreți. Teoretic și mai ales practic sunt absolut necesari, pentru ca deși este o placa rezemata pe umplutura, ea are o comportare de grinda continua simplu rezemata, asta înseamnă ca la reazemele intermediare apare moment încovoietor la partea superioara a plăcii, fiind necesara armatura pentru a preveni fisurarea.

Călăreți
Călăreți

4. Cu ce pământ se umple?

Recomandare este ca umplutura să se realizeze cu pământ argilos nu cu stratul vegetal. Argila este singura care poate asigura un grad de compactare corespunzător rezemării unei astfel de placi. Ce facem când nu avem argila? Facem o placa calculata și armata ca una nerezemata pe umplutura.

5. Se poate ca pardoseala sa rezeme direct pe elevație (soclu)?

Da, se poate dar atunci lungimea armaturilor din stâlpi trebuie sa fie mai lunga cu 10-15 cm sau ce grosime are placa. Si da, trebuie și călăreți iar zidarie se va executa ulterior, în niciun ca înainte de turnarea pardoselii.


Ideea de la care a pornit articolul

Am nevoie de putin ajutor in luarea unor decizii referitoare la placa + sapa.
In mod normal, la o casa, se toarna centurile, se toarna placa (dintr-o singura “bucata”), dupa care se zidsc peretii peste aceasta placa.
Eu am turnat centurile, peste care am zidit peretii, urmand sa torn placa dupa aceea. Centurile au o grosime cu 5cm mai mare decat grosimea zidurilor => grosimea depaseste cu 2,5cm grosimea peretilor pe interior (se poate vedea acest lucru in fotografii) si cu 2,5cm pe exterior (asta pentru a avea o incarcare simetrica a centurilor). Placa ar trebui sa aiba ca sprijin acesti 2,5cm de jur-imprejur.
Odata ce placa nu preia forta exercitata de tot restul casei (pereti, centuri superioare, structura acoperis, incarcare mansard, etc.), acest lucru ma face sa cred ca placa poate avea o duritate mai mica + armare mai usoara decat in mod normal.
Incaperile au dimensiuni utile de maxim 4mx5m.
INTREBAREA:
Pot turna o placa cu inaltimea de 9cm sau 10cm care sa se reazeme pe umarul de 2,5cm pe care il am de la centurile superioare?
Neavand lasate mustati din centuri, armatura placii va fi independenta de armatura centurilor. In schimb, placa va fi turnata ca un tot unitoar in toata casa, fiin sustinuta astfel pe intraga dimensiune a centurilor de sub pozitia usilor.


Dacă iți place construieste.info cumpără prin acest link și astfel vei contribui și tu la educația in domeniul construcțiilor!

Astept intrebarile!

20 thoughts on “Placa de la cota “± 0.00””

%d bloggers like this: