Un fel de definitie: “Studiul geotehnic reprezinta o investigatie a caracteristicilor straturilor componente ale unui anumit teren in vederea stabilirii masurilor ce trebuiesc luate in vederea proiectarii si executiei unei constructii”.
Mai nou in mediul urban studiul geotehnic a devenit o piesa obligatorie la obtinerea autorizatiei de construire asa ca fie ca vrei, fie ca nu, esti obligat sa-l faci. Ca in orice domeniu, pe piata sunt tot felul de firme care adaptandu-se cererii ofera servicii la diverse preturi si implicit diverse calitati. E important ca un client care vine cu un studiu geotehnic deja facut sa inteleaga de ce este important studiul geotehnic. Prin acest studiu se stabilesc foarte clar conditiile de fundare ale unei constructii. Un studiu geotehnic corect facut ar trebui sa fie rezultatul colaborarii dintre inginerul geotehnician si inginerul constructor proiectant. Este foarte important ca inginerul geotehnician sa stie ce anume se doreste sa se construiasca pe teren si ce anume solicitari aduce respectiva constructie asupra terenului. La cladirile de locuit cu suprafete mici, de regula nu sunt cerinte speciale sau incarcari deosebite, poate doar la terenurile in panta, dar asta e alta poveste. Se recomanda, asadar, ca inainte de a angaja un specialist sa discutati cu inginerul structurist si sa-i cereti colaborarea in vederea obtinerii unui studiu geotehnic corect, adecvat situatiei dvs.
Exemplul 1:
Undeva in Bucuresti, cineva vrea sa-si faca o casa si cumpara un teren. Cand se apuca de proiect face un studiu geotehnic din care reiese ca pe teren sunt cca. 4.00m de umplutura si bonus, noua casa trebuie sa fie alipita unei cladiri vechi pe limita de proprietate, bineinteles ca aceea casa veche nu avea decat o fundatie de 50cm adancime. Solutia de fundare din studiul geo a fost de piloti forati. De ce s-a dat solutia asta? Pentru ca nu a existat o colaborare intre structurist si geotehnician. O fundatie pe piloti e foarte scumpa motiv pentru care omul s-a blocat nestiind ce sa faca, iar structuristii lui n-au avut chef sa caute ale solutii pentru ca era mai simplu sa nu-si bata capul sau pentru ca n-or fi stiut. Dupa cateva luni de disperare a ajuns cumva la noi. I-am recomandat calduros sa faca alt studiu geo si l-am rugat pe noul geotehnician sa ne dea alta solutie mai simpla si pana la urma impreuna cu el am gasit o varianta mult mai ieftina astfel incat omul si-a putut construi casa. Noul studiu geo a costa dublu fata de primul cine ghiceste de ce?
Exemplul 2:
Cladire veche din zidarie P+2E+M langa Constanta, studiul geotehnic specifica o presiune maxima 100kPa sub talpa fundatiei existente. Face 3 sondaje si determina si latimea fundatiei. Daca aduni numai greutatea zidariei si a fundatiilor depasesti de 1.5 ori capacitatea portanta a fundatiei. E clar ca ceva nu e in regula in studiul geotehnic ori presiunea estimata este prea mica ori sondajele nu sunt facute unde trebuie. In plus studiul respectiv nu are incercari de laborator, motiv pentru care e aproape inutil.
Legislatia:
Exista un normativ care stabileste foarte clar ce trebuie sa contina un studiu geotehnic si ce investigatii trebuie facute. Multa lume nu stie de el, iar cei care ar trebui sa-l respecte il trec cu vederea uneori, pentru a obtine un pret cat mai mic. Se numeste NP 074-2014 – “Normativ privind documentaţiile geotehnice pentru construcţii” . Puteti gasi aici varianta veche din anul 2007, NP074-2007.
Nu vreau sa explic cum trebuie sa fie intocmit un studiu geotehnic corect, nu asta e scopul acestui articol, ci sa specific patru servicii pe care orice geotehnician trebuie sa le ofere printr-un studiu geotehnic:
1. Un foraj sau mai multe pe teren (exista multe situatii in care nu se realizează acest foraj, studiul întocmindu-se pe baza experienței sau a altor foraje din zona). Adâncimea minima a unui foraj este de 6.00m.
2. Încercări de laborator semnate si stampilate in original (conform normativului de mai sus). Pentru a putea face diferența intre cei care mint si cei corecti trebuie sa știți ca prețul minim pentru aceste incercari este de 300 de lei.
3. Suport tehnic la șantier pentru verificarea naturii terenului de fundare in momentul saparii fundatiilor. Da, am întâlnit și geotehnicieni care nu vin si care isi fac reclama pe google ca lucrează bine si ieftin!
4. Verificarea studiul geotehnic la cerința Af. Aceasta verificare costa minim 200 de lei.
Adunând cele de mai sus reiese clar ca prețul corect al unui studiu geotehnic începe de la 800 de lei, asta in cazul in care cel care il întocmește isi permite sa trimită doi oameni pe teren și sa muncească câteva ore pentru a scrie un studiu pentru doar 300 de lei.
Recomandari:
Am colaborat foarte bine cu mai multe firme si le recomand pe toate, pentru ca nu pot alege dintre ele:
– GEOLOGIC DON din Ploiesti
– Rockware Utilities din Bucuresti
– Geo 2000 din Bucuresti
Citeste si despre:
- ce inseamna o fundatie
- cum scapi de igrasie
- ce inseamna o expertiza tehnica
- cum consolidezi o fundatie veche
Update: In urma căutărilor pe google care duc către acest articol am observat ca se cauta foarte mult pretul unui studiu geotehnic. Am decis asadar sa ofer pe site datele de contact ale colaboratorilor noștri:
GEOLOGIC DON SRL – Ploiești
tel. 0722733870/ 0244514279
geologicdon { @ } yahoo.com
Ca și preturi se situează la nivelul de 1000 – 1200 de lei pentru foraje de maxim 8.00m. adâncime. Noi lucram cu ei în toată țara și suntem încântați de colaborare pentru ca sunt profesioniști. In plus se descurca fără sa ne streseze aiurea, le dam adresa și datele de contact și își fac treaba. Personalul lor ne oferă asistenta tehnica gratuita pentru situații speciale.
5 thoughts on “Studiul geotehnic”
Buna ziua ,asi vrea sa stiu si eu cat ma costa un stidiu geodezic pt.constructia unei case in suprafata de 100 mp pe un teren cumparat in.Caracal,jud.Olt .Va multumesc!
Pentru asta trebuie sa luati legatura cu cineva local.
Un fel de definitie: “Studiul geotehnic reprezinta o investigatie a caracteristicilor straturilor componente ale unui anumit teren in vederea stabilirii masurilor ce trebuiesc luate in vederea proiectarii si executiei unei constructii”.
OK! Ce rol are acest studiu geotehnic in cazul unor constuctii exiistente din 1930 incepand?
Astept un raspuns de bun simt, pentru ca nu va permiteti sa-mi sfidati inteligenta!
de ce v-as raspunde cand risc sa va jgnesc inteligenta, n-am de ce sa va supar.