ATENTIE! Nu fac reclama la porotherm, nu ma platesc ei pentru asta!
Deci care e treaba cu Porotherm-ul? Pai circula legenda, cum ca n-ar fi portant! Adica nu poate fi folosit la o structura de zidarie portanta (vezi articolul despre asta). Voi elucida aceasta dilema aici. Cand mi-am facut eu casa, am folosit porotherm 25S pentru o structura din zidarie portanta, pentru ca 25S si 30Sth au agrementele tehnice pentru asta. Daca nu credeti ce zic ei pe site, credeti-ma pe mine, pe cuvant sau pe fapte la urmatorul cutremur!
Acest porotherm are si dezavantaje pentru ca nu prea poti prinde dibluri in el, peretii interiori se sparg usor si formeaza caverne. Dezavantajul asta poate fi combatut prin folosirea de dibluri si ancore performante. Eu de exemplu la interior, pentru mobila am umplut gaurile cu ancore chimice de la Ceresit si n-am nicio problema. O chestie foarte buna si folositoare o reprezinta buiandrugii prefabricati, care micsoreaza durata de executie. Astia insa nu prea pot fi folositi la zidarii portante.
Planseele ceramice nu le-am folosit, cred ca sunt bune, insa necesita o proiectare specializata care sa tina cont de asta, altfel nu se moduleaza cum trebuie si apar probleme.
9 thoughts on “Porotherm-ul si dilema romanului!”
Si cu ce ti-ai termoizolat casa daca dibluri nu poti sa bagi???
exista dibluri speciale pentru porotherm, am scris si in articol. de exemplu eu am folosit marca Koelner.
si inca ceva, diblurile la polistiren sunt iar un mare mit, si multa lume nu stie sa le foloseasca. o sa scriu si despre asta.
Si la diblurile alea speciale nu trebuie sa dai gauri???
Normal ca dai gauri dar au alt sistem de ancoraj fata de cele normale si se ancoreaza mai bine.
Iti dai seama ce sa intamplat in spatele polistirenului??? Eu am vazut cu ochii mei pe un santier. Porotherm-ul este un material f bun, atunci cand il folosesti cum trebuie, adica la inchideri de structuri de b.a. peste care se monteaza o fatada ventilata cu montantii prinsi in beton nu la case peste care vrei sa pui polistiren. Ce sens are sa te complici cand poti sa foloseti caramida GVP???
Pai porotherm-ul este o zidarie net superioara GVP. In primul rand GVP este o caramida mica, putin mai mare ca si caramida plina. Manopera pentru GVP este dubla ca pret, deoarece volumul de munca este mai mare decat la blocuri ceramice. Blocurile ceramice, despre care probabil ca vrei tu sa zici, au conductivitate termica mult mai proasta decat porotherm. De asta am folosit. Nu-mi pot imagina ce s-a intamplat in spatele polistirenului asa de grav?. Casa face acum 3 ani si nu are probleme de fatada. Chiar am scos o carota dintr-un perete, pentru un gol de hota, si polistirentul era lipit bine mersi. Iti mai spun ceva, diblurile de polistiren le-am pus mult mai rar, cca. 2/placa. Vrei sa stii de ce? Pentru ca la case asa mici, suctiunea data de vant e mica, si poate fi preluata de adeziv. Daca ajunge polistirenul sa sta in dibluri, atunci este foarte grav. Principalul factor de stabilitate este adezivul, altfel de ce mai ai nevoie de el daca pui 5 dibluri/placa?
Pai dupa cativa ani de inghet, dezget… adezivul isi pierde proprietatile. Am vazut fatada cazuta dupa o furtuna, la o casa!!! Caramida GVP nu este mai mica, ma refer la cea de 29, deci manopera e la fel! Pentru o casa la care structura se executa concomitent cu zidaria GVP-ul e net superior datorita portantei. Nu suntem in Germania unde riscul seismic e 0 si unde am vazut casa din caramida fara pic de beton.
Prevederile normativului seismic (in vremea lui 2008, de atunci nemaifiind la curent pentru ca am decis sa plec din tara) erau destul de clare. Daca in privinta volumului efectiv al plinului de caramida raportat la dimensiunea caramizii, acest criteriu era respectat, in privinta inaltimii asizei zidariei care era limitata la 15cm (care permite “teserea” in vederea unei mai bune preluari a incaracarilor ciclice laterale), nu era respectat.
Nu stiu intre timp, dar tind sa cred ca aceste prevederi au ramas in evolutiile P100 (daca nu au cedat intre timp marketingului).
Apoi in privinta celorlalte aspecte, asta e alta discutie.