Mic ghid pentru renovarea apartamentelor ca sa nu va degradati structural locuinta sau chiar tot blocul!
Desfaceri de pereti interiori sau creare de goluri in acestia
- Nu demolati niciun perete fara autorizatie de construire, chiar daca va spune un specialist ca nu e structural. Daca doriti sau trebuie sa legalizati situatia vreodata, sunt sanse mari sa nu mai puteti. La apartamentele din blocurile construite inainte de 1981 este obligatorie prin lege expertiza intregului imobil.
- Daca doriti sa construiti pereti noi de compartimentare in solutie usoara (gips-carton sau sticla) legea 50/1991 permite asta fara autorizatie de construire, dar in baza legii 10 este necesara oricum o expertiza tehnica. Gasiti aici mai multe date: https://www.construieste.info/?p=22487.
Inchiderea balconului
- Nu faceti asta fara autorizatie de construire, chiar daca va spune un specialist ca balconul rezista pentru ca ajungeti in situatia de mai sus.
- Incercati sa nu turnati o sapa noua peste cea existenta pentru ca aduceti o sarcina suplimentara uriasa. Partea buna e ca balcoanele comuniste sunt mici, au de regula grinzi si se zice ca ar fi fost proiectate sa tina butoiul cu varza si muraturi, dar nu e bine totusi sa le incarcam la maxim.
- Daca totusi decideti sa-l inchideti verificati cu atentie prinderile parapetilor, mai ales la cladirile vechi, multe dintre ele sun ruginite.
Izolarea interioara
- Nu faceti asta, indiferent de ce informatii detineti!
Modificarea instalatiei electrice
- Nu creati slituri noi in betonul existent si nici in zidaria existenta. La multe dintre apartamente, zidariile interioare sunt din BCA subtire, care numai de slituri nu are nevoie. Riscati ca la un cutremur sa se prabuseasca peretii peste voi. Observ ca mai nou e o moda ca electricienii sa faca panouri cu sigurante pentru fiecare priza. Nu se recomanda sa faceti asta la blocurile vechi pentru ca numarul de slituri necesare ar distruge zidurile si betoanele, mai bine placati cu gisp carton peretii decat sa faceti slituri.
- O problema poate deveni si faptul ca la majoritatea blocurilor comuniste traseul de iluminat nu este tras prin placa ci prin sapa de peste placa, adica prin pardoseala vecinului. Multi meseriasi fac trasee noi cu slituri in placa, ceea ce iarasi nu e ok. Mai bine placati cu gisp carton tavanul decat sa faceti slituri, ceea ce e valabil si la pereti.
Modificarea cotei de nivel sau incalzire in pardoseala
- Nu adaugati sapa noua peste sapa existenta. Daca doriti neaparat incalzire in pardoseala, intai scoateti sapa existenta dar aveti in vedere sa nu aduceti o incarcare mai mare decat cea initiala.
Nu uitati
- Ancorati mobilierul in pereti pentru a evita prabusirea acestuia in caz de cutremur.
Exemplu:
Am vizitat de curand un apartament interbelic unde se inlocuia parchetul (eu fiind chemat pentru cu totul ala problema). Parchetul vechi era pus pe grinzisoare din lemn intre care era moloz. Molozul are cca. 1100kg./mc deci la cca 10cm de moluz ai cca. 110kg/mp. Proprietarul dorea sa puna in strat de perlit peste care sa toarne o sapa de cativa centimetri (el a zis 5, dar cine stie cat iese). Perlitul are 130-140 kg/mc deci cca. 13-14kg pe mp. care adunate la sapa aia de minim 5cm faceau 130kg/mp deci cu 20kg/mp peste ce era inainte. Poate 20kg nu pare mult dar raportat procentual inseamna 15% depasire, iar raportat la 80mp inseamna 1.6 tone in plus. I-am sugerat politicos sa puna polistiren extrudat si sapa de 5cm.
Asta era perlitul pe care dorea sa-l foloseasca: https://www.procema-perlit.ro/produs/suport-usor-multistrat-pentru-pardoseli/
Desi unii dintre meseriasi sunt oarecum constienti de treaba asta, parca nu e mereu bine sa lasi asta in seama lor ci sa consulti totusi un inginer.
Concluzie:
Legal ar fi sa aveti un proiect tehnic pentru renovarea unui apartament care implica mai mult decat schimbat gresia si inlocuit parchetul. Din pacate nimeni nu face asta si imi este teama ca vor fi ceva surprize la urmatorul cutremur tocmai pe seama sapelor peste sape si a sliturilor noi de instalatii.
Daca aveti nevoie de asistenta tehnica ne gasiti la www.vilared.com.
3 thoughts on “Mic ghid pentru renovarea apartamentelor!”
Se poate va rog un articol despre CQ-obligatii si drepturi?
MULTUMESC!
Bună ziua,
În urma renovării unui apartament din anul 1980, structura în cadre, cu 4 etaje, la parter aflându-se spatii comerciale, am ajuns la concluzia ca pentru realizarea cotei de nivel s au folosit aproximativ 100 de saci de sapa de 30kg. Suprafața apartamentului este de 65mp. Turnarea în camere a constat într un strat de sapa cu grosimi cuprinse între 1-7 cm. S a turnat peste plăcile de rombeton sub care se afla nisip, însă nu cunosc grosimea acestui strat. Pentru ca mi s a părut o greutate foarte mare, am început sa caut informații pe net despre rezistenta unui plafon de bloc, iar informațiile care le am regăsit pe pagina dvs. ma îngrijorează. Are o greutate prea mare sapa turnata? Este cazul sa intervin pentru reducerea acestei greutăți? Mulțumesc anticipat!
Orice strat adaugat in plus depaseste situatia proiectata initial. Daca toti vecinii ar face ca dvs cladirea s-ar deteriora iremediabil dpdv structural.