Atunci când mi-am construit casa de lângă București știam infinit mai puține lucruri decat acum, desi aveam 29 de ani. Am facut mai multe greseli, pe care unele le-am descris amănunțit pe site, a venit rândul alteia.
De ce nu mi-am făcut o pivniță?
- Am crezut ca nu o sa am bani.
- Am crezut ca nu o sa fie nevoie de ea.
Este sau nu o pivniță atât de scumpa?
Nu chiar!
Am considerat un subsol partial de 4.0 m x 4.0 m cu scara simpla din lemn cu acces printr-un chepeng. O scara obișnuita ar fi mărit preturile cu încă 5-600 euro si ar fi ocupat mai mult spațiu.
Am explicat anterior ca fundarea la cote diferite, necesita o racordare in trepte. Pentru a realiza doar o treapta de 60cm înălțime am luat in considerare o înălțime utila a subsolului de 1.97m. Subsolul are o placa la cota -0.10 de 13cm grosime și o placa de pardoseala de 10cm grosime, termoizolata si așezată pe un pat de pietriș mărgăritar.
Costurile suplimentare estimate de mine sunt de ~1600 euro, fără sa includă finisarea subsolului. Asta înseamnă cca. 100 euro/mp, ceea ce nu este chiar o avere.
Este necesara o pivniță?
Acum mi se pare utila, când am construit casa, nu. Este pana la urma o alegere funcție de stilul de viata al fiecăruia.
3 thoughts on “Subsol parțial da sau nu”
N-ai luat in calcul : -cofrajul suplimentar
-hidroizolatia si termoizolatia peretilor pe exterior
da, dar am supraevaluat preturile, deci tot pe acolo ajung.
Si eu sunt pro subsol partial/total daca solul nu e capricios.
O fundatie de 1m oricum se executa. O elevatie de 60cm si ea e prezenta. Deci la o structura fara subsol avem H=1,6m beton mort.
Pentru un demisol ai nevoie de H minim 2,1m. Rezulta un supliment de doar 0,5m pe inaltime. In plus intra si placa peste subsol care nu mai e de tip radier deci manopera, cofrajul si fierul beton sunt in plus.
Eu am executat subsol partial si mi-a parut rau ca nu am extins poate chiar pe toata suprafata. Nu am executat hidroizolatii exterioare pentru ca nu am probleme cu terenul insa am placat rudimentar cu XPS pe inaltimea acestui pe exterior si astfel impiedic contactul direct al betonului cu solul. Nu am executat decopertare pe exterior fapt ce mi-a permis sa elimin costul cu cofrajul exterior si altele.
… Dar se castiga un nivel foarte util, cu costuri relativ acceptabile.
Daca discutam de soluri problematice atunci e posibil un subsol sa coste si dublu fata de un nivel zidit deasupra CTN pentru ca si costurile solutiilor cresc exagerat de mult si nu-si mai justifica rentabilitatea.