Am scris numeroase articole în care am explicat importanța trotuarelor. Nu am explicat, însă, cum se repară acestea.
Execuția defectuoasă este principala cauză a degradării trotuarelor. Mai jos câteva exemple:
- Compactarea insuficienta a stratului suport adică a umpluturii din jurul clădirii sau a pământului de sub trotuar in zonele fără subsol; este importanta îndepărtarea stratului vegetal înainte de realizarea trotuarului și înlocuirea acestuia cu balast compactat sau și mai bine cu pământ argilos bine compactat. Degradările pot fi: tasări, crăpături, dislocări s.a. Soluția de remediere este refacerea!
- Lipsa injectării de bitum intre trotuar si cladire coroborata cu o panta insuficienta sau gresit realizata, permite infiltratia apei si duce la degradarea betonului aparand fisuri si/sau crapaturi. Acestea se repara prin desfacerea fisurii, curatarea cu aer si apa si injectarea cu lapte de ciment. Daca panta nu este corect realizata este necesara refacerea intregului trotuar.
Exista situații cand datorita unor infiltrații de apa accidentale, de la conducte defecte, apar surupari locale ale stratului suport al trotuarului. Remedierea se face prin spargerea trotuarului pe zona respectiva, refacerea umpluturii suport si refacerea trotuarului. Trebuie insa realizata o racordare buna intre portiunile ramase si zona noua, de regula prin buciardarea betonului vechi si eventual montarea unor ancore fixate cu rășini epoxidice.
Exfolierea stratului de scliviseală a betonului este datorata tipului de ciment utilizat. Este important ca la trotuare sa se utilizeze un ciment de tip CEM II-A… cu adaos reduse de zgura, ciment ce conferă rezistenta la cicluri de îngheț-dezgheț repetate. Nu exista alta soluție de remediere decât realizarea unui strat de uzura din rășini epoxidice, asfalt sau habar nu am ce alte materiale.