Planșeul din lemn

Exista o moda pe piața de a înlocui clasicul planșeu din beton cu unul din lemn, atât la clădiri cu regim de înălțime parter cat și la clădiri cu regim de înălțime P+M sau P+E+Pod sau diverse combinații de genul. Este o practica pe care eu personal nu o apreciez tocmai datorita lipsei de experiența a multora dintre dezvoltatori, constructori și a unora dintre ingineri si arhitecți.

O sa spuneți ca aceste planșee sunt utilizate cu succes la casele din lemn, si mai ales la cele din SUA de atâția ani. E adevarat ca si la multe clădiri din vechi se utilizau, in multe tari, nu doar in Romania.

Ce-am observat eu:

– Niciuna dintre clădirile vechi cu planșee din lemn nu are lemn in zona băilor, bucătăriilor și holurilor! De regula au grinzi metalice umplute cu beton simplu, beton armat sau planșee din cărămidă boltita! Oare știau ei ceva? Presupun ca după ce le-au putrezit planșeele unora, si-au dat seama ca soluția nu este buna.

– Casele americane, moderne, beneficiază de sisteme de ventilație mecanice, ținând astfel umezeala sub control!

– Constructorii și dezvoltatorii din Romania utilizează lemn uscat foarte rar, și la fel de rar casele sunt echipate cu sisteme de ventilație și control al umidității, deși sunt destul de necesare, mai ales in combinația cu lemnul.

– Deși este necesara o bariera de vapori in încăperile cu umiditate ridicata, cum ar fi băile și bucătăriile (conform normele in vigoare), aproape nimeni din Romania nu o montează corespunzător!

– Instalațiile din bai au prostul obicei sa cedeze din când in când; nu țevile sunt problema ci canalizările, care de regula trec prin planșeu, și pentru care nu exista detaliu de hidroizolare. Internetul este plin de filme cu planșee din lemn deteriorate in zona băilor! Trebuie doar sa aveți răbdare câțiva ani dacă aveți o casa cu planșeu din lemn!

Nu vreau sa înțelegeți ca nu se poate face un detaliu corect de baie cu sub structura din lemn, doar ca e important sa știi riscurile unei astfel de soluții, mai ales pe piața imobiliara româneasca!

Alte considerente pentru care nu as alege un planșeu din lemn la o casa cu zidărie:

1. Rezemarea grinzilor din lemn se va realiza pe o centura/grinda din beton armat, peste care se va zidi cărămidă sau BCA. La clădirile vechi învățaseră un truc: capetele grinzilor erau protejate cu smoala ca sa nu putrezească si in plus, umiditatea într-o astfel de casa veche era scăzuta, tocmai datorita lipsei termoizolației moderne. De asemenea betonul lipsea.

Care este problema la casele moderne? Multi nu protejează capetele de grinzi deloc, iar atunci când o fac nu o fac corespunzător. Betonul este o punte termica mare, de regula prost izolata, motiv pentru care, facilitează condensul. Este foarte posibil ca la un moment dat umiditatea necontrolata din interior sa condenseze chiar pe grinzile din lemn.

2. Materialul lemnos utilizat este de multe ori de categorie inferioara, pentru ca lemnul de calitate merge spre industria prelucrătoare nu spre construcții!

3. Lemnul vibrează la acțiuni dinamice (adica mers, sarit etc.), astfel la deschideri peste 4.50m sunt necesare secțiuni mari, motiv pentru care nu mai este economic de utilizat.  De asemenea secțiuni mari la lungimi de peste 4.00m sunt greu de procurat.

4. Lemnul nu crează efectul de șaiba rigida la nivelul planșeelor, fiind necesare secțiuni mai mari pentru stâlpi și grinzi – casele văzute de mine nu aveau secțiuni care sa poate compensa lipsa șaibei, astfel la un cutremur pot apărea deplasări necontrolate și fisuri in finisaje. O sa ziceți ca ce contează finisajele, pai contează dacă mai ai de plătit 20 de ani rate și trebuie sa refaci o mare parte din ele.

Concluzie

Având atâtea necunoscute, lemnul rămâne un material de evitat atunci când este utilizat la planșee in cazul clădirilor cu structura din beton armat și/sau zidărie, dacă nu a fost realizat pe baza unui proiect complet, cu detalii corecte, cu materiale certificate și omologate, dar mai ales cu procese verbale de lucrări ascunse semnate de un diriginte de șantier pe structuri dar și pe, Atenție!, instalații!

Daca găsiți o casa care sa aiba toate cele de mai sus, cumpărați-o, este o piesa rara, și va fi de colecție!

 

Astept intrebarile!

6 thoughts on “Planșeul din lemn”

%d bloggers like this: