Daca tot se lansează oficial în 2017 un film numit 6.9 pe scara Richter, lansez și eu un articol, zic eu, de actualitate, în special pe timp friguros, pe care îl numesc simplu +5 grade pe Celsius!
De-a lungul vremii am semnat multe procese verbale de lucrări ascunse pe timp friguros, pentru ca am încredere în beton, acesta având reacții exotermice la punerea în opera, și cu putina grija iese bine.
Observ, mergând prin oraș, numeroase lucrări de termoizolare a fațadelor pe timp friguros, când ziua sunt 6-7 grade si noaptea -2 grade. Daca citești cu atenție modalitățile de punere în opera a adezivilor, de la orice firma producătoare, se observa foarte clar ca temperatura maxima de punere în opera este +5 grade. Presupunem ca na, adezivului, polistirenul ii oferă protecție și nu îngheață, dar masei de șpaclu? Dar tencuielii decorative? Astea cine le protejează!?
Si ca sa nu fac acuzații aiurea am sunat la prietenii mei din domeniu, care mi-au confirmat ca mai nou exista aditivi care măresc lucrabilitatea pana la 0 grade C. Condiția principala este ca temperatura sa nu scadă sub 0, mai repede de 6 ore de la punerea în opera. Exista chiar și adezivi gata preparați pentru temperatura de 0 grade. Așadar, dacă materiale avem ne mai trebuie conștiință și aia e! Sa vina iarna!
Ce ar trebui sa facă un șef de șantier în mod normal pe timp de iarna? Pai trebuie sa aibă un program de lucru pe timp friguros și sa înregistreze temperatura exterioara periodic (adică de minim 2 ori pe zi). Exista șantiere de acest fel? Exista probabil, eu am văzut câteva! Programul de lucru pe timp friguros presupune o serie de proceduri ce trebuie îndeplinite când temperaturile scad sub +5 grade Celsius. Sunt destul de multe chestii de făcut și sunt convins ca oamenii trebuie instruiți. Cei mai multi încearcă, însă, sa evite temperaturile scăzute, nu e plăcut sa montezi otel la -5 grade Celsius!
One thought on “+5 grade pe Celsius”
Pana la constiinta sefului de santier, trebuie sa se manifeste “prezenta unui “diriginte de santier”, eventual al unui inspector din “acel” departament din subordinea oricarui primar : Arhitectul Sef ! Nu mai spun de obligativitatea tinerii la zi a jurnalului de santier ! Problema este ca pana cand nu se intervine legal, pe baza actualei legislatii si a actualelor norme, dar ferm, in directia impunerii disciplinii in sectorul de constructii, vom avea mereu lucrari de calitate scazuta. Ce parere ai ?