Nu tu domnule Pavel ci paveaua noastră națională! Voi va dați seama câtă bunăstare a adus paveaua pentru unii romani? Având în vedere ca noi oricum importam bitum, ma gândesc, ca decât sa faci trotuare cu asfalt, ca ai putea fi mai patriot dacă le faci cu pavele, pentru ca sunt din ciment, din care avem o groaza!
Din pacate nici măcar la facut trotuare nu suntem buni de multe ori, pentru ca nu citim nimic, nici măcar studiile geotehnice pe baza cărora construim.
Toate studiile geotehnice recomanda realizarea de trotuare etanșe în jurul construcțiilor. Sunt foarte dese situațiile în care sunt utilizate pavele în loc de beton armat. Deși aparent beneficiile estetice sunt clare, pe termen lung soluția este agresiva pentru fundații.
In Călărași, un oraș renumit pentru stratul de loess pe care este fundat, avea la un moment dat numai pavele în loc de trotuare, fapt ce permitea infiltrația apelor direct la fundații. Cred ca inca mai sunt zone cu pavele!
V-am mai spus, că după părerea mea, cel mai mare dușman al unei construcții îl reprezinta apa. Înțeleg dorința unor arhitecți sau proprietari, de a utiliza pavele în loc de beton, dar exista soluții pentru a face asta fără sa afectam fundațiile clădirii. La fel cum si pentru utilizarea de iarba în loc de beton exista soluții, trebuie doar sa le judecam putin și sa le cautam.
De asemenea sa fim atenți să nu cădem în capcana: “lasă domne ca eu am făcut asa si nu s-a întâmplat nimic!” Poate fi un punct de vedere valabil într-o lume perfecta, dar având în vedere condițiile geologice si topografice, diferite din 300 în 500 de metri, asta nu poate fi admisa ca judecata!
Daca as avea curaj sa fac clădiri fără trotuare? Da, as avea, dacă as face o sistematizare a terenului din jurul acestora, si dacă as lua niste măsuri de hidroizolare ale fundațiilor. Dar tu ca organ al statului, menit sa ma protejezi, sa-mi pui pavele langa cladire fara sa ma intrebi nu prea joci corect!
Fara alte concluzii!
5 thoughts on “Pavele!”
Exista alterantiva viabila pentru betonul din jurul cladirilor care sa includa pavajul (ex. sistem hidroizolatie pe orizontala)?
Pai da, se face un trotuar ascuns, mai jos, peste care se aseaza pavajul.
Puteti enumera cateva materiale care se pot folosi pentru hidroizolatia ascunsa sub terasamentul pavajului, exceptand betonul?
Pai ce material impermeabil sa pui acolo fara un strat suport? Nu merge fara un beton. Dupa cum am spus, betonul poate fi pus si la 50cm in pamant, iar peste el o membra izolatoare si iar o sapa de protectie, apoi pamant, pavele sau iarba.
Ma gandeam la un geotextil de armare impreuna im o geogrila in loc de suport si peste membrana…