Vă spuneam, mai demult, că o casă bună e cea care după 5 ani de la construcție n-are nicio problema! De cele mai multe ori, am dreptate!
Mai jos vedeți rezultatul unor punți termice!
Contextul: camera in consola la etajul 1, familie cu bebeluși, stresați genetic ca aerul curat ucide copii!
Rezultat: Mucegai, la colțurile camerei și in zona laterala a ferestrei!
Motivul: izolație insuficienta sub consola combinata cu lipsa ventilației! Cand au fost temperaturile de -17 grade iarna asta, vaporii au condensat pe planșeu. Probabil fiind un colt, acolo este si un sâmbure din beton armat care a facilitat si el condensul. Asadar, 10cm de polistiren nu sunt suficienți pentru a izola perfect o placa de 12-14cm grosime.
Rezolvare: nu-l sunam pe cel care a construit blocul pentru ca are ceafa lata, refacem si asta e, mergem înainte, reparam si aerisim cat mai des! De acord, sănătatea înainte de toate, evitam cefele late!
Concluzie: detaliile ne omoară înaintea cutremurului!
11 thoughts on “Mucegai”
Ati putea publica si cum anume se rezolva asa ceva ?
Pai e simplu:
– izolatie mai buna
– ventilatie
– un dezumidificator
Si daca optiunea unei noi izolatii nu exista ?
Ma confrunt si eu cu ceva asemanator, se umezesc colturile camerei, ( zid din caramizi cu gauri , 5cm polistiren expandat ), la etajul 1. Se umezeste numai cind sta cineva acolo, in rest nu. Se umezeste exact pe portiunea cit e stilpul de beton.
Poate fi de la gletul folosit, sau de la prea mult ciment in beton ?
Daca cititi cu atentie articolul scrie clar ca lipsa ventilatiei coroborata cu izolatia proasta sunt cauzele. Deci ventilati camera sau controlati umiditatea printr-un dezumidificator!
Completez. Este vorba de o punte termica reprezentata de stalpul izolat prost! Umiditatea din casa condenseaza pe stalp.
Rog cititi cu atentie tot blogul. Sunt multe informatii despre ventilatie, umiditate si multe altele.
am aceeasi problema la colturile din dreptul stalpilor. Zidaria e din caramida cu gauri latime 30 cm tencuita fara polistiren. Problema a aparut dupa ce am finisat cu decorativa la exterior. Ma gandesc sa montez la exterior pe latimea stalpilor lambriu vertical cu polistiren extrudat de 2 cm sub lambriu, ca un fel de coltar decorativ la exterior. Ma puteti va rog consilia in limita timpului dvs disponibil ?
Explicati-mi de ce ati finisat cu vopsea decorativa fara izolatie?
In exemplul meu betonul era izolat cu 10cm de polistiren si tot a aparut condensul. Degeaba izolezi daca nu aerisesti si mentii umiditatea sub o anumita limita. Deci solutia la dvs nu este sa pui 2cm de extrudat. Trebuie izolata toata casa si mentinuta umiditatea sub 55%. De asemenea aerisitit cat mai des.
o intrebare. ferestrele termopane cu grile de aerisire (manuale sau automate) nu rezolva problema?
Din moment ce aerisirea corecta rezolva problema…orice fel de aerisire măcar ajuta! Oricum cred ca e mai ieftin sa deschizi geamul zilnic decat sa modifici termopanele existente.
Am si eu o situatie asemanatoare, dar la imbinarea intre perete si tavanul de la etaj. Peretele e rece si temperatura in camera respectiva nu urca mai mult de 21 de grade. Zidarie de 30cm + 10 cm polistiren, planseu de lemn cu vreo 10 cm de vata, un strat de aer, apoi profile CD/UD pe care e prins tavanul de gipscarton. Acoperisul e din tigla de beton.
Ce ma nedumereste e faptul ca nu e doar la colt, ci pe intreg peretele (orientat spre nord) sunt zone in care temperatura e scazuta,apoi zone in care temperatura e “normala” si tot asa pana cand se termina zidul. Diferenta de temperatura este de 3-4 grade fata de peretele sudic. Am intrebat diverse persoane (constructori, arhitecti, pana si instalatori, crezand ca nu fac fata caloriferele) si ori au ridicat din umeri, ori au zis ca e normal sa fie mai rece, peretele fiind orientat spre nord.
Singura solutie ar fi sa vad cumva prin perete, daca nu cumva lipseste izolatie. Credeti ca o imagine cu o camera cu termoviziune ar ajuta la descoperirea cauzelor?
Cu o camera termica vei vedea același lucru și anume ca anumite zone sunt mai reci.