Am scris un articol despre obsesia caselor din materiale naturale in care am încercat sa explic publicului larg ca nu e normal sa-ti faci o casa din pământ, doar pentru ca e mai ieftin și e la moda. Am făcut chiar și o istorie scurta a caselor vechi romanesti si am explicat tipologia lor. Dar, se pare ca adepții acestor construcții, au fost deranjați de asta și mi-au demonstrat ca n-au înțeles nimic prin comentariile lor.
Problema este asa: conform legii orice construcție trebuie autorizata.
Autorizația de construire se elaboreaza pe baza unui proiect care conține:
– proiect de structura de rezistenta extras din proiectul tehnic
– proiect de arhitectura extras din proiectul tehnic
– proiect de instalații extras din proiectul tehnic
– calculul coeficientului G.
Recepția se face pe baza unor procese verbale de lucrări ascunse si a unui certificat energetic!
Proiectul se face pe baza unor normative in vigoare la momentul respectiv. Nu ma bag in normativele altora, dar in ale mele de fundații și seism nu scrie ca am voie sa fac o casa noua cu fundație din saci umpluți cu nisip, piatra zidita si mai stiu eu ce alte idei, in zone seismice. Nu exista prevederi despre construcții din pământ. Exista însa, prevederi pentru construcții din lemn. Teoretic, acestea pot fi umplute cu pământ in loc de vata minerala, dacă este asigurata rezistenta seismica si dacă au fundații din beton la adâncimea de inghet.
Vreau sa vad:
1. Un proiect complet de structura de rezistenta pentru o casa din pământ cu schelet din lemn! Si sa vedem si un breviar de calcul, nu neaparat conform P100-1/2013 ci macar conform P13-63, primul normativ romanesc, nu avem pretenția sa treacă fără avarii peste un cutremur mare, ci doar sa nu se prăbușească.
2. Autorizația de construire pentru o astfel de casa.
3. Începând cu 2015 procesele verbale de lucrări ascunse semnate de un diriginte de șantier sunt obligatorii, sa le vad și pe astea!
Daca condițiile astea sunt îndeplinite oricine poate promova o asemenea casa. Momentan pe site-urile de profil vad numai explicații de tipul do it yourself!
P.S. Pe un site al unei onorabile doamne jurnalista de home&garden, acum vedeta TV, am văzut chiar si o clădire de genul asta proiectata, pentru 10 grade pe Richter. Noroc ca scara Richter se saturează pe la 7.5 -7.6. Am explicat aici ce și cum.
P.S. 2 Știu, dar nu ma pot abtine!