Primesc deseori întrebări de genul bloc vechi monolit sau prefabricat. Sa explicam putin ce tipuri de blocuri s-au construit in perioada comunista.
Monolit=realizat in santier prin betonare direct in lucrare.
Prefabricat=realizat in santier sau uzina, prin betonare in cofraj si montat ulterior in lucrare. Adica prefabricarea se putea realiza si la santier nu doar in uzina.
Cele mai folosite tipuri de structuri:
– zidărie portanta, utilizata cu succes pana la P+4E
– structuri din beton armat, care se împart in:
- Panouri mari –S+P+7-8 etaje dar si S+P+4E
- Pereti structurali de beton armat –S+P+10 etaje –in sistem fagure sau celular
- Cadre din beton armat, cu stâlpi monoliți, grinzi monolite sau prefabricate si planșee prefabricate sau predale cu suprabetonare –S+P+6 –14 etaje
- Nucleu central si stâlpi din beton armat monolit cu grinzi si planșee monolite sau prefabricate –S+P+10 etaje
Pereții exteriori, anvelopa, sunt:
– din zidărie, cel mai adesea din BCA
– din panouri mari de fațadă – acestea sunt panouri prefabricate compuse din doua placi din beton armat de cca. 6 cm grosime și un strat termoizolator la mijloc; la început termoizolația era din polistiren, ulterior s-a renunțat si s-a utilizat BCA-ul. Sunt foarte multe cladiri de acest tip si deseori sunt confundate cu cladirile cu structura de rezistenta integral prefabricate.
Panourile mari sau “prefabricatele”:
Acest sistem constructiv a fost introdus in 1959 avand la baza proiecte tip realizate de INCERC. Structura de rezistenta este integral realizata din “pereti” din beton armat prefabricat asezate unele peste altele si imbinate prin sudarea unor mustati de armatura. Sunt cladiri foarte rigide cu o comportare foarte buna la seism.
Primele cladiri de acest fel au avut regim de inaltime S+P+4E, dar acesta a fost extins la S+P+7E (~7000 de apartamente). Sistemul folosea îmbinări punctuale la colturile panourilor. Ulterior s-au imbunatatit prin adaugarea de imbinari si pe conturul panourilor. Incepand cu 1964, proiectul s-a aplicat numai pentru S+P+4E si abia peste 10 ani, începând cu 1973 s-a reluat aplicarea acestui sistem la cladiri cu S+P+8E. Nu exista o evidenta foarte clara a acestui tip de cladiri.
Cum recunoști o tipologie sau alta?
Sunt câteva criterii pe care preferam sa nu le enumeram, deoarece pot duce la luarea unor decizii doar în aparentă cunoștință de cauza. Este mai bine sa apelați la un specialist pentru a determina cu exactitate tipul structurii.
11 thoughts on “Monolit sau prefabricat?!”
pana la aparitia indrumatorului de proiectare a structurilor la seism din 1964 au fost structuri tip stalpi si grinzi – atentie a nu se confunda cu cadrele ! Aceste structuri au grinzi rezemate pe stalpi iar ansamblul nu conlucreaza ca un cadru. Este un tip de constructie deosebit de periculoasa. Indrumatorul din 1964 are ca referinta tipul de sesim californian (de suprafata) – total diferit fata de cel vrancean (de adancime) atat ca perioada cat si gama de frecvente. Primul normativ seismic este cel bazat pe cutremurul din 1977. Blocurile incepute deja la acel moment au fost consolidate si finalizate conform acestuia. Structurile prefabricate au fost foarte putin folosite insa este evident ca acestea sunt de evitat, indiferent daca sunt mai noi de 1977. Structurile prefabricate au urmatoarele avantaje: calitatea materialelor si elementelor este superioara datorita conditiilor de uzina (diferente chiar si de 20-30% la clasa betonului), timpul de executie scurt dar sunt necesare utilaje de ridicat grele. Dezavantaje: deschideri si inaltimi mici limitate de capacitatea de ridicare a utilajelor, solidarizarea structurii pentru conlucrare este slaba si greu de realizat – anuleaza toate avantaje.
Alt tip de structura de evitat este cea din cadre cu parter elastic (magazine la parter).
Sincer sa fiu din cate am citit alea complet prefabricate s-au comportat cel mai bine la cutremurul din 1977 pentru ca sunt foarte rigide.
Inca ceva: niciun bloc avariat nu a fost consolidat, au fost doar reparate. Daca ma contactezi in privat iti trimit niste documente cu privire la cutremur si la tipuri de structuri.
Cred ca pe langa o enumerare a tipurilor de structuri ar fi bune si niste indicatii. Eu de exemplu nici nu am vrut sa aud de blocuri construite inainte de ’80 si de blocuri din prefabricate cand am cautat sa iau apartament. Sunt oameni pe care nu ii intereseaza aspectele astea, dar sunt si oameni care atunci cand isi iau un apartament vor sa stie ce ar fi mai ok.
Pentru a oferi indicatii corecte trebuie facute studii pe tema asta. Nu pot face eu asta.
Sistemul structural in cadre nu se imparte in “pereti structurali din b.a.”, “cadre din b.a.” asa cum ati spus. Eu zic sa va abtineti sa mai scrieti articole despre subiecte pe care nu le stapaniti.
Era o gresala de scris, doua cuvinte in plus. Nu va suparati, dar nu o sa tin cont de sfatul dvs.! Va rog in schimb sa ne explicati dvs ce este corect, pt ca, credeti ca stiti mai multe pe acest subiect! Ne-ar ajuta informatii mai bune!
Daca imi poate spune si mie un specialist in domeniu…care este sarcina maxima a unui plafon de bloc cu 4 etaje din placi prefabricate construit dupa 1980? O sapa cu grosime de 8-10 cm plus gresie ar pune in perocol rezistenta unui planseu de 16 mp2? Multumesc!
Cu siguranta asta necesita o expertiza tehnica. Sarcina unui planseu nu poate fi determinata pe un blog.
Estimez o greutate a sapei plus gresie plus adeziv la 1800 km. E mult pt un planseu de bloc costruit dupa anii 80?
Al meu in ce categorie intra? 1970, structura monolit tip fagure, anvelopa prefabricate tristrat, 15 cm beton, 10 bca si inca 7 cm beton “de protectie”, ca sa citez ce scrie in expertiza ? A fost expertizat, e clasa III, dar nu inteleg ce tip e exact. Multumesc.
Panouri mari de fatada!