V-am povestit despre halele metalice chinezesti si acum va voi delecta cu produsele autohtone. Am un prieten cu firma de constructii metalice, care vine foarte des la mine cu cerinte de optimizari de proiecte. Practic noi le calculam, reducem cantitatile de metal semnificativ si astfel el castiga lucrarile si noi reproiectarea (totul legal si corect). Da, suntem intr-adevar buni, dar se pare ca altii sunt mai “buni” ca noi. Exemplu: service auto de camioane in Bragadiru, 30 tone de metal; am recalculat si l-am scos la 24 de tone de otel si inca vreo 2 tone de armatura in minus la fundatii, adica -20%. Ce credeti c-a facut beneficiarul, s-a dus la alta firma care i-a facut reducere la 15 tone, adica 50%. Nu vreau sa fiu carcotas, dar 50% e foarte mult. Proiectul original nu era gresit, doar ca proiectantul fiind foarte lenes, facuse toate elementele din acelasi profil HEA. Noi am muncit mai mult si-am calculat fiecare element la limita, atata tot. Intre timp m-am intalnit cu Gheorghiţă, seful de santier, care mi-a zis ca se misca cadrele in zona scarii cand urca el pe ea (are vreo 2 m si 140 de kg), asa ca va dati seama ce “şopron” au proiectat respectivii proiectanti! Dar na, in Romania totul se reduce la pret, calitatea nu este necesara din cate se pare!
Alt exemplu, tot un service auto, 35 de tone, noi am redus vreo 5 tone, a castigat unu care l-a redus la 17 tone. Tare tipul ala, nu?
Asadar, acesta este noul trend pe piata halelor metalice, economie pana ajungem sa facem soproane.
Update: am vazut hala lui “Nea Gheorghita”, ma rog, construita de el, si are dreptate e chiar un sopron. Culmea e ca exact langa e o alta hala de 2 ori mai solida. Oare proprietarului nu i s-o fi parut ciudat?!
2 thoughts on “Hale romanesti”
Stiu o firma (mare si celebra) care iese la consumuri foarte mici per mp, insa isi scot parleala la panouri….
Mereu apare discutia daca este vorba despre structura sau structura + panele de prindere a panourilor. Daca iei un panou de acoperis mai gros si mai scump, consumurile de otel pentru panele de acoperis pot sa scada foarte mult.
Octavian, e vorba de faptul ca unii proiectanti nu stiu sa calculeze corect o hala. Nu ai cum sa reduci consumul cu 50% decat daca sari niste verificari ale unor elemente. Panourile de acoperis mai groase maresc distanta dintre pane, asta reduce consumul, dar nu cu 50%.