Zilele astea am primit o solicitare pentru definitivarea unui proiect de structura început și abandonat de proiectanți. Beneficiarul, avea niște planuri începute dar neterminate, motivul fiind neînțelegerea dintre structurist și verificatorul de proiecte, cică pur și simplu verificatorul a refuzat soluția propusa și inginerul a lăsat proiectul balta. Explicația mi s-a părut cel putin ciudata, asa ca am început sa investighez. Am aflat ca arhitectul era angajat la o firma și a folosit stampila șefului fără ca acesta sa știe (aviz celor care au încredere în angajați), iar structuristul era un tânăr absolvent. Pana la urma cred ca s-au speriat si-au lasat totul balta.
Beneficiarul vroia sa-și faca un demisol din beton, si peste el sa facă doua etaje din niște containere maritime. Dar nu oricum, ci așezate rotit pe placa demisolului si retras de la un nivel la altul (cica ca sa arate bine). I-am zis ca sunt de acord sa-i calculez structura pe baza containerelor alea dar ca va trebui sa facem niste mici interventii la ele. Omul m-a refuzat, pe motiv ca, sa nu ma îngrijorez eu pentru viata lui, el vrea un proiect ca pentru o structura metalica clasica, fără sa fac vreo mențiune despre containere. Am incercat sa-i explic de ce nu e bine, n-a înțeles nimic, probabil crede ca in Romania sunt numai ingineri tampiti. O sa incerc sa-i explic aici, poate o sa vada vreodata si intelege ce prostie a facut.
Eu sunt deschis la orice e nou si interesant, dar sa-ti faci o casa din containere nu e chiar asa de simplu. Lasand la o parte problema confortului termic si a aspectului, apare problema realizarii de spatii mai mari alaturand 2-3 containere. Containerele astea sunt foarte rezistente, dar atunci cand sunt asezate unul peste altul si unul langa altul apar diverse probleme:
– trebuie legate intre ele, si nu oricum ci cum este corect.
– au nevoie de contravantuiri, pentru ca daca le scoti tabla aia, s-a terminat cu contravantuirea lor si s-a mai terminat si cu rezistenta peretilor laterali, pentru ca din cate imi dau seama (nu am studiat in detaliu) tabla cutata are si rol de preluare a incarcarilor gravitationale.
– nu poti sa le asezi pe o directie la un nivel si pe alta directie la celalat nivel, fara niste prinderi adecvate intre ele, iar daca le scoti tabla peretilor interiori deja ai alta problema.
– au nevoie si de o gandire de asezare si dispunere a spatiilor, pentru ca nu e asa de simplu sa dai goluri in podeaua sau acoperisul unui asemenea container; trebuie facute niste ranforsari ale zonelor cu goluri.
Am gasit si un film despre cum se face un container din asta, film in care se vede toata structura lui.
Case din containere se fac peste tot in lume, habar n-am daca respecta ceva din ce am zis mai sus, dar parerea mea este ca nu gresesc, asa ca ii rog pe toti cei care au asemenea idei sa nu construiasca de capul lor. Am gasit pe internet un site dedicat acestor tipuri de case, unde sunt multe informatii explicate foarte bine inclusiv cu scheme si fotografii. http://www.residentialshippingcontainerprimer.com/action%20it. Dupa cum puteti observa este absolut necesar sa faci un proiect chiar si pentru o astfel de casa.
Astept parerile colegilor ingineri si arhitecti pe tema asta, chiar daca sunt critice, pentru ca vom genera astfel o baza de date care ar putea schimba parerea catorva beneficiari.
UPDATE 2015:
Scriam articolul asta in 2013, intre timp niște “băieți” s-au apucat sa vanda case din containere, cu reclama la televizor, cu mare tam tam ca vai ce ieftine si rezistente la cutremur sunt ele. Intamplator am vazut si eu una, e cu adevarat o casa ieftina, dar nu pentru ca are o structura ieftina, ci pentru ca totul e ieftin. Mai valoreaza ceva peste 15 ani, probabil ca nu!
Zilele trecute am gasit acest articol, opinia a 23 de proprietari de case construite din containere: http://www.containerhomeplans.org/2015/04/what-i-wish-id-known-before-building-my-shipping-container-home/
“What I wish I had known is that building a house from shipping containers cost me a similar amount as a stick built house.”
“I wish I knew how to insulate the shipping container, we ended up soldering elements on the walls and then sprayed them with a foam anti-fire insulation.Also I wanted to know how to keep the sun off the roof; in the end we did this by double ventilating the roof.Finally how could we utilise passive solar energy for the container. We did this by placing large windows in the container facing south west.”
“We did not expect so much wind in the site and are now having to screen off the wind with vegetation as the container makes a bit of noise when there are large gusts of wind.”
In cele 23 de opinii putem afla esența a ceea ce ar trebui sa conțină o prezentare adecvata pentru vânzarea acestor case. Credeți ca găsim la noi asa ceva? Nu! Care sunt avantajele la noi?
- Ieftin
- Elastica la cutremur, deși detaliile de finisaje nu sunt adaptate la aceasta minunata elasticitate; Mai degrabă mi-as face probleme la vânt decât la cutremur pentru o asemenea casa- vezi și mai sus;
- Foarte bine izolata, fără sa ai în spate un audit energetic, cu toate ca știm ca izolarea buna necesita ventilație;
- Ieftin din nou.
10 thoughts on “Containere maritime?”
Am citit articolul tau si nu pot sa nu ma bag si eu in discutie!
Parerea mea este ca orice proiect inceput si apoi abandonat de proiectantul initial are ca motivatie, in 90% din cazuri, o neintelegere cu beneficiarul similara cu ce ai descris tu aici, iar in celelalte 10% din cazuri o neintelegere financiara.
Oricum ar sta treaba, parerea mea este ca un astfel de proiect nu trebuie preluat decat cu multa circumspectie si, in orice caz, dupa o verificare foarte atenta.
De facut case din containere nu este o noutate. Se pot face foarte multe lucruri chiar de buna calitate, inclusiv spatii cu deschideri mari. Am vazut la o firma (nu dau nume pentru ca ar fi publicitate) niste realizari din containere chiar impresionante. Pentru ca sunt arhitect nu structurist, nu ma bag in modul de prindere si/sau consolidare a legaturilor dintre ele dar, la constructii P+2 cu multe spatii mari, din ce am vazut eu, nu existau contravantuiri sau consolidari de prinderi (cel putin nimic aparent).
Revenind la proiectul (si beneficiarul tau), pozitia mea este foarte ferma in astfel de situatii: in momentul in care un beneficiar de genul asta vrea un proiect numai pentru avizare, la maniera la care ai povestit tu, nu are decat sa-si cumpere din piata asa ceva (ca sunt destui “cârnățari” si in meseria noastra care se preteaza la treaba asta – eu o numesc prostituție profesionala si imi asum cele spuse…) Un profesionist nu ar trebui sa semneze niciodată asa ceva si un astfel de proiect eu nu il consider ca o pierdere (eterna scuza: “in vremurile astea orice proiect este bun, numai banu’ sa iasă…”). Acesti clienti nu au decat sa faca ce vor cu viata lor si, dupa viitorul cutremur (care, statistic, va veni cat de curand), daca vor mai fi in viata, poate vor pricepe ce prostie au facut. Daca nu, nici o paguba!
Cat despre referatul de receptie al proiectantului, acesta este prevazut in legislatie (legea 10 – calitatea in constructii) inca din 1995. Din pacate, ca in toata legislatia noastra dâmbovițeană, la vremea respectiva s-a lasat o portita in lege: proiectantul este doar invitat la receptie iar referatul lui are doar rol informativ pentru comisia de receptie… Oricum ar fi, chiar daca este informativ si nu, el poate bloca receptia (un referat negativ al proiectantului ar trebui, macar, sa-i puna pe ganduri pe clientii inconstienti). In orice caz, pentru proiectantul care se trezeste cu o lucrare modificata substanțial, ca soluție sau – mai grav – ca structura, fara acordul lui scris (prevazut, si el, in aceeasi lege), un referat negativ (facut la receptie sau chiar in timpul lucrarilor si adresat ISC-ului) poate bloca investitia si, oricum, poate duce la un control din partea ISC. Din pacate beneficiarii nu prea stiu asta iar constructorii sunt, probabil, ultimii care sa-i anunte despre asa ceva. Si cand te gandesti ca asta le poate salva chiar viata…
Asa e, daca de exemplu dupa 5 ani vrea sa vanda casa altei persoane care vede un proiect ca cel pe care mi-l cerea de fapt, niste hartii semnate de proiectant, de ISC si considera ca totul e ok si cumpara. Vine cutremurul si moare. Ce se intampla atunci? Deci e de datoria noastra morala, etica si cetateneasca (daca mai putem zice asa) sa nu semnam. Si sa va mai spun ceva. Multe dintre casele astea facute dupa ureche, nu o sa cada la primul cutremur, or sa cada la al doilea sau la al treilea. La primul o sa aiba niste fisuri, care vor ramane asa si la urmatoarele se vor agrava pana la colaps. Si nu va faceti iluzii nici cu casele alea vechi de prin 1940 care n-au cazut pana acuma. Vor cadea! Oboseala materialelor se instaleaza usor usor si va duce in final la colaps.
Ai perfecta dreptate: dupa viitorul cutremur mare se va face atat de mult loc, in Bucuresti cel putin, incat imi este si frica sa ma gandesc…
Pe de alta parte, am uitat ceva deosebit de important: la sfarsitul executiei, receptia de terminarea lucrarilor certifica, cu sau fara referatul proiectantului, faptul ca s-a terminat EXECUTIA PROIECTULUI AUTORIZAT SPRE NESCHIMBARE. In momentul in care se autorizeaza un proiect (de ex. cel cu structura metalica clasica de care spuneai tu) si apoi se executa cu totul altceva ( de ex. cladirea din containere), cei care semneaza procesul verbal de receptie (care certifica executia proiectului tau, cu structura clasica,) comit o ilegalitate care ii transforma in potentiali puscariabili pentru ca semneaza de fapt un act fals. Merg mai departe cu rationamentul: dupa receptie beneficiarul se duce la fisc si inscrie cladirea pe rolul fiscal, in baza autorizatiei de construire si a procesului verbal de receptie deci inscrie la fisc un fals si devine a doua oara infractor. In acelasi timp, in Cartea Funciara va fi inscrisa o constructie (cea autorizata) total diferita de realitate; peste ani, cand beneficiarul va dori sa vanda aceasta casa, ce va vinde de fapt?
Crezi ca ala care cumpara verifica structura de rezistenta? Nu verifica nimeni nimic, si oricum dupa cativa ani, cred ca se prescrie toata treaba.
Atunci cand nu s-au indeplinit obligatiile din programul de faze determinante, proiectantul ar trebui sa solicite o expertiza tehnica.
Cred ca singurii in masura sa impuna realizarea unei expertize tehnice sunt cei de la ISC. Proiectantul poate solicita dar nu poate impune. Problema cu expertiza tehnica este ca nu se pot determina decat amanunte de suprafata, cum ar fi structura si clasa betoanelor. Armatura nu poate fi relevata printr-o expertiza tehnica daca nu exista documente din timpul executiei. Se pot face deduceri prin spargerea acoperirii cu beton, dar nu poti face asta la toate elementele. Deci niciun expert normal la cap nu va incadra o constructie, fie ea si noua, in clasa de risc seismic RsIV (adica ca la o cladire noua) fara dovezi clare ca s-a montat fierul din proiect. Incercarile pe materiale sunt foarte scumpe si nimeni nu le face de buna voie, doar ca sa obtina un referat de buna executie de la proiectant.
Vreau sa-mi fac casa din containere maritime. Va țin la curent cu progresul actelor și a constructiei.
Buna,Eugen! Ceva noutăți despre casa din containere ?
Inca nu am citit articolul dar precizez ca grupul Ikea construieste 3 hoteluri din containere in Londra. Practic este un nucleu central pentru casa scarii si lift din beton iar de jur imprejur sunt containere. Totusi nu sunt chiar containere maritime, sunt mai mult un fel de module, in care una din laturi este fatada Trimo iar instalatiile sunt preinstalate. Voi citi articolul tau cand ajung acasa.
Pai nu e acelasi lucru, de fapt n-au nicio legatura! Dar citeste articolul, e o lectura numai buna, asa de seara!