Containere maritime?

Zilele astea am primit o solicitare pentru definitivarea unui proiect de structura început și abandonat de proiectanți. Beneficiarul, avea niște planuri începute dar neterminate, motivul fiind neînțelegerea dintre structurist și verificatorul de proiecte, cică pur și simplu verificatorul a refuzat soluția propusa și inginerul a lăsat proiectul balta. Explicația mi s-a părut cel putin ciudata, asa ca am început sa investighez. Am aflat ca arhitectul era angajat la o firma și a folosit stampila șefului fără ca acesta sa știe (aviz celor care au încredere în angajați), iar structuristul era un tânăr absolvent. Pana la urma cred ca s-au speriat si-au lasat totul balta.

Beneficiarul vroia sa-și faca un demisol din beton, si peste el sa facă doua etaje din niște containere maritime. Dar nu oricum, ci așezate rotit pe placa demisolului si retras de la un nivel la altul (cica ca sa arate bine). I-am zis ca sunt de acord sa-i calculez structura pe baza containerelor alea dar ca va trebui sa facem niste mici interventii la ele. Omul m-a refuzat, pe motiv ca, sa nu ma îngrijorez eu pentru viata lui, el vrea un proiect ca pentru o structura metalica clasica, fără sa fac vreo mențiune despre containere. Am incercat sa-i explic de ce nu e bine, n-a înțeles nimic, probabil crede ca in Romania sunt numai ingineri tampiti. O sa incerc sa-i explic aici, poate o sa vada vreodata si intelege ce prostie a facut.

Eu sunt deschis la orice e nou si interesant, dar sa-ti faci o casa din containere nu e chiar asa de simplu. Lasand la o parte problema confortului termic si a aspectului, apare problema realizarii de spatii mai mari alaturand 2-3 containere. Containerele astea sunt foarte rezistente, dar atunci cand sunt asezate unul peste altul si unul langa altul apar diverse probleme:

– trebuie legate intre ele, si nu oricum ci cum este corect.

– au nevoie de contravantuiri, pentru ca daca le scoti tabla aia, s-a terminat cu contravantuirea lor si s-a mai terminat si cu rezistenta peretilor laterali, pentru ca din cate imi dau seama (nu am studiat in detaliu) tabla cutata are si rol de preluare a incarcarilor gravitationale.

– nu poti sa le asezi pe o directie la un nivel si pe alta directie la celalat nivel, fara niste prinderi adecvate intre ele, iar daca le scoti tabla peretilor interiori deja ai alta problema.

– au nevoie si de o gandire de asezare si dispunere a spatiilor, pentru ca nu e asa de simplu sa dai goluri in podeaua sau acoperisul unui asemenea container; trebuie facute niste ranforsari ale zonelor cu goluri.

Am gasit si un film despre cum se face un container din asta, film in care se vede toata structura lui.

Case din containere se fac peste tot in lume, habar n-am daca respecta ceva din ce am zis mai sus, dar parerea mea este ca nu gresesc, asa ca ii rog pe toti cei care au asemenea idei sa nu construiasca de capul lor. Am gasit pe internet un site dedicat acestor tipuri de case, unde sunt multe informatii explicate foarte bine inclusiv cu scheme si fotografii. http://www.residentialshippingcontainerprimer.com/action%20it. Dupa cum puteti observa este absolut necesar sa faci un proiect chiar si pentru o astfel de casa.

Astept parerile colegilor ingineri si arhitecti pe tema asta, chiar daca sunt critice, pentru ca vom genera astfel o baza de date care ar putea schimba parerea catorva beneficiari.

UPDATE 2015:
Scriam articolul asta in 2013, intre timp niște “băieți” s-au apucat sa vanda case din containere, cu reclama la televizor, cu mare tam tam ca vai ce ieftine si rezistente la cutremur sunt ele. Intamplator am vazut si eu una, e cu adevarat o casa ieftina, dar nu pentru ca are o structura ieftina, ci pentru ca totul e ieftin. Mai valoreaza ceva peste 15 ani, probabil ca nu! 

Zilele trecute am gasit acest articol, opinia a 23 de proprietari de case construite din containere: http://www.containerhomeplans.org/2015/04/what-i-wish-id-known-before-building-my-shipping-container-home/

“What I wish I had known is that building a house from shipping containers cost me a similar amount as a stick built house.”

“I wish I knew how to insulate the shipping container, we ended up soldering elements on the walls and then sprayed them with a foam anti-fire insulation.Also I wanted to know how to keep the sun off the roof; in the end we did this by double ventilating the roof.Finally how could we utilise passive solar energy for the container. We did this by placing large windows in the container facing south west.”

“We did not expect so much wind in the site and are now having to screen off the wind with vegetation as the container makes a bit of noise when there are large gusts of wind.”

In cele 23 de opinii putem afla esența a ceea ce ar trebui sa conțină o prezentare adecvata pentru vânzarea acestor case. Credeți ca găsim la noi asa ceva? Nu! Care sunt avantajele la noi?

  • Ieftin
  • Elastica la cutremur, deși detaliile de finisaje nu sunt adaptate la aceasta minunata elasticitate; Mai degrabă mi-as face probleme la vânt decât la cutremur pentru o asemenea casa- vezi și mai sus;
  • Foarte bine izolata, fără sa ai în spate un audit energetic, cu toate ca știm ca izolarea buna necesita ventilație;
  • Ieftin din nou.

Astept intrebarile!

10 thoughts on “Containere maritime?”

%d bloggers like this: