Demolatorii!

Știu ca o parte dintre colegi se vor simți deranjați sau chiar vor deveni nervoși după acest articol dar cineva trebuie sa le atragă atenția!

In ultima perioada am asistat cu stupefacție cum proiectele de instalații nu sunt absolut deloc corelate cu cele de structura sau  cu cele de arhitectura. Exemple mai jos:

1. Instalatorii proiectanți propun nișe pentru robineti repartitori in pereți din beton armat.

2. Instalatorii executanți fac șlițuri de 3-4 cm adâncime în pereți de 10cm grosime.

3. Arhitecții propun o grosime de sapa de 3-4 cm la o clădire existenta din motive ce tin de racordarea la finisajele existente, dar scapă din vedere instalatorii. Instalatorilor li se intersectează traseele de electrice în sapa și culmea, uneori chiar si niște țevi de încălzire cu cele electrice. Rezulta o sapa de 8 cm grosime!

4. Instalatori proiectanți propun ca instalația electrica sa treacă prin placa – rezultatele le găsiți aici.

5. Instalatorii propun un gol într-un perete nestructural, lângă o ușă. Din marginea peretelui mai rămân doar 15-16 cm.

gol_instaltie

 

Cei mai în vârstă ar putea zice: “tineri amatori” și-ar putea avea dreptate, dar asta nu rezolva problemele.

Ce învățăminte tragem?

Încerc pe aceasta cale sa atrag atenția asupra faptului ca proiectul de instalații trebuie corelat perfect atât cu structura cât și cu arhitectura și la rândul lor și celelalte doua sa fie corelate intre ele. Proiectele în general trebuie corelate și cu beneficiarul, pentru ca de multe ori se aleg soluțiile cele mai scumpe atunci când de fapt se doresc clădiri ieftine.

Instalatorii proiectanți trebuie sa înțeleagă ca niciuna din problemele enumerate mai sus n-ar trebui sa apară la o clădire. De asemenea nici structuristii și nici diriginții de șantier n-ar trebui sa aprobe asemenea situații. De asemenea, instalatorii executanți ar trebui sa refuze execuția și sa cheme proiectantul și beneficiarul la șantier (asta nu cred ca se va întâmpla vreodată).

A nu se înțelege ca nu am respect pentru colegii de la instalații, din contra, dar este supărător sa vezi cum o gândire judicioasa și speciala a unor detalii structurale sau chiar de arhitectura se duce dracului când vin bormașinile instalatorilor, e chiar frustrant.

Concluzia

Toate aceste probleme din construcții sunt generate de lipsa mentorilor. Pe vremurile apuse ale “gloriei comuniste” meseria se învăța în institutele de proiectare, unde exista cel putin 1 bun profesionist pe orice domeniu. In zile noastre dacă nu-ți găsești un mentor de la care sa “furi” meseria, ai șansa sa înveți din greșeli sau sa nu înveți niciodată.

Si nu vreau sa aud  despre stagiul obligatoriu de 2 ani al arhitecților care știm cu toții cum se face!

Cum zicea un celebru criminal: “Invatati, invatati, invatati…

 

 

Astept intrebarile!

3 thoughts on “Demolatorii!”

%d bloggers like this: