Despre ce înseamnă un diriginte de șantier și care este rolul lui am scris aici. Pe scurt, rolul lui este de a verifica execuția lucrărilor în numele beneficiarului. Este important de reținut acest lucru pentru ceea ce urmeaza mai jos.
Din septembrie 2016 intra in vigoare prevederile noii legi 10/1995 republicata, în care sunt prevazute sancțiuni mai mari si uimitor pentru Romania, responsabilități mai mari pentru toți factorii implicați într-o construcție: proiectant, verificator, expert, proprietar, constructor si diriginte de șantier – miroase a implicare externa :).
Teoretic ar trebui sa fie mai bine pentru toti, caci un control mai strict si mai bun înseamnă calitate. Mi-e foarte greu sa cred ca se va schimba ceva.
Daca aruncați o privire asupra hartii cu lucrari proiectate de noi la VILARED, o sa vedeți ca avem foarte multe lucrări in diverse zone din țară, așadar in cei 11 ani de experiența ai mei am văzut tot felul de diriginți de șantier din multe zone. In afara de vreo 10 restul erau amatori si nepăsători, ca sa nu zic mai rău. Știau sa “aranjeze” hârtiile dar niciodată nu verificau implementarea proiectului. In situatia lor putem aplica cu încredere principiul Pareto, 20% sunt responsabili 80% iresponsabili.
Spre exemplu: Am întâlnit recent pe unul care a supravegheat modificarea unei grădinițe. Desi structura de rezistenta descrisa prin proiect si expertiza nu corespundea cu cea reala, adică de la cărămidă la BCA, n-a zis nimic, ba mai avea tupeul sa-mi explice mie cat de rezistenta este cladirea.
Alții accepta sa întocmească hârtiile fără sa verifice calitatea lucrărilor, avand astfel o renumerație redusa, beneficiarul făcând economie si bazându-se pe noroc sau poate pe alți factori implicați in proiect.
Stalpul din fotografie are o abatere de la verticala de 8cm – în afara de mine nimeni n-a vazut!
Multi sunt asa, foarte multi, si nu pentru ca nu sunt platiti suficient ci pentru ca nu le pasa, legea nu ii pedepsea. Acuma ii pedepseste, chipurile, dar adaptarea lor va fi grea pentru ca sunt deja deprofesionalizați, au uitat meseria, le-a ieșit din sânge si n-au cum sa mai vada greselile.
Concluzie
Astfel de oameni ne fac de rușine profesia si ne afectează viata tuturor. Noi proiectanții trebuie sa fim responsabili și de fiecare data când întâlnim un astfel de specimen sa ne asiguram ca ori își face treaba ori pleacă, fără remușcări. Sunt curios câți constructori au avut tupeul sa dea afara un diriginte de șantier?!
Proprietarilor le recomand sa-i atragă atenția proiectantului asupra dirigintelui și sa-i ceara o evaluare a îndeplinirii sarcinilor, chiar dacă ar trebui sa fie invers.
In țara asta toate sunt pe invers, ajungem în situația în care lupul sa păzească oile în locul câinelui!
6 thoughts on “Dirigintele de șantier sau decăderea unei profesii”
Pentru aruncarea in derizoriu a acestei “meserii”, nu-i de vina legea care asa cum este, sau cum va fi , sau daca ar putea sau nu sa asigure acel grad minim de calitate in constructii. Aici este vorba de complicitatea la frauda tehnico-economica a acelui “compartiment din subordinea oricarui Primar de urbe”, care conform legii, poate sa aiba in subordine acel compartiment ! Deci discutam inclusiv de COMPLICITATEA ACELOR PRIMARI, a partidelor politice care i-au pus pe liste ! Pentru cei care nu cunosc legile specifice, este bine sa stie ca “acele compartimente tehnice” din subordinea primarilor, inainte de eliberarea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, sunt obligate sa se asigure printre altele, ca sunt indeplinite toate cerintele legale privind calitatea proiectantului si a proiectului, calitatea verificatorului/or de proiecte, respectarea Planurilor aprobate genelale, zonale si locale de urbanism, precum si a celor de detaliu, EXISTENTA UNUI CONTRACT LEGAL VALABIL prin care exista un contructor care indeplineste cerintele legale pentru aceste domenii de activitate, EXISTENTA UNUI CONTRACT LEGAL VALABIL pentru asigurarea “dirigintiei de santier” cu diriginti de santier atestati si pe specialitati : constructii, instalatii termo-ventilatii, electrice, sanitare. Abia dupa constatarea indeplinirii acestori mici prevederi legale, se poate elibera autorizatia de construire. Apoi se va verifica prin sondaj, pe baza unui program aprobat de catre “seful acelui compartiment” , adica de catre arhitectul sef si cu avizul primarului, daca sunt respectate prevederile legale, cat si cerintele certificatului de urbanism si ale autorizatiei de construire si daca nu, sa se aplice amenzi !
Da ce nu se respecta legea ? Pentru ca inca de pe vremea “boom-ului imobiliar”, am ramas in functiune acele relatii de sponsorizare a acelor partide interesate sa catige mereu alegerile ! Si cum sponsorii au interesul sa mai ramana si ei cu ceva dupa sponsorizare (sa nu mai spun ce calitate are forta de munca din constructii si cat de mici sunt salariile, sau ca este munca la negru ), atunci s-au aranjat cu totii sa dinamiteze activitatea de dirigintie de santier, pe cea a inspectorilor din acele compartimente tehnice din subordinea primarilor, cat si pe cea a inspectoratelor teritoriale de stat in constructii, care un totalitate din cca. 15-25 salariati, au mai ramas cu 3-5 salariati ! Deci in concluzie, CINE SA VERIFICE CALITATEA IN CONSTRUCTII !
Nu are treaba Primaria cu Dirigentia. Beneficiarul lucrarii are obligatia sa angajeze un Diriginte de santier care sa-i apere interesele atat in relatia cu constructorul cat si cu proiectantul , vanzatorii de materiale si laboratoarele de incercari. RTE-ul constructorului, Dirigintele, Laboratoarele de incercari(beton, otel beton,caramida etc) sunt sub controlul direct al ISC-ului, care este tatal lor. Este adevarat ca acest ISC are atat de putini inspectori incat nu are timp,fizic vorbind, sa verifice toate lucrarile si implicit pe cei care raspund de executia corecta a acestor lucrari. De aceea si unii dintre acestia mai calca pe alaturi. Normal ar trebuii sa se stabileasca de comun acord (Beneficiar si Diriginte) un contract in care sa se stipuleze clar Pretul si ce se face de acei bani dar fara sa afecteze calitatea lucrarii respective. Adica ,clar , Dirigintele va venii cel putin la Fazele determinante stabilite de inginerul structurist si va verifica daca totul este conform cu Proiectul si Caietul de sarcini. Asta ar fii minimul sarcinii. Dar ,un diriginte care se respecta nu se “vinde” pe bani putini si Verifica la sange respectarea Proiectului si CALITATEA lucrarilor executate.
Personal cred ca adevarul e undeva la mijloc. In 2007 m-am apucat sa-mi fac casa. Ca un om corect mi-am angajat diriginte de santier cu tot tacimul. Am fost de acord sa platesc 1000lei pe luna cu 2 vizite saptaminale la santier.
Am platit 4 luni 4000de lei, aproximativ 1000 si ceva de euro (1e=3,6lei). Rezultatul a fost ca i-a pus pe muncitori sa desfaca de 2 ori radierul, de pomana. Carcasa radierului trebuia “tesuta” cu grinzile din radier, lucru care i-a depasit pe dirigintii lucrarii. Dirigintii erau angajati la Metroul SA si aveau in jur de 50-55 de ani, deci se presupune ca ar fi trebuit sa stie ceva meserie.
Pina la urma i-am chemat pe inginerii lucrarii care au confirmat ca ce facusera muncitorii era corect.
In final am renuntat la colaborarea cu dirigintii respectivi iar la finalul etapelor, inainte de turnare cu 2 zile ii chemam pe inginerii proiectantii care infirmau sau confirmau ce facusera muncitorii. Surpriza a fost ca la venirea ISC-ului in santier, inspectorul (Mihaiu Popescu) i-a felicitat pe fierari pentru treaba facuta.
Inginerii mi-au cerut 50lei pe vizita si, la final am facut o mica economie. Ca tot romanul “descurcaret”, receptia finala si fazele determinante de dupa concedierea dirigintilor initiali le-am facut cu un alt diriginte pe 3 lei.
Este foarte posibill sa se intample si asa ceva, din moment ce activitatea acestor diriginti nu este monitorizata pe baza unui cod de conduita si a rezultatelor. Dupa chiflele vandute de diriginti, a avut cineva curaj sa constate ca trebuie sa le retraga autorizatia ? Probabil ca nu, pentru ca “baietii sunt pe felie” la metrou ! Intelegeti acum ca inspactorii ISC nu si-a facut treaba de niciun fel ? Si sunt bugetari platiti din banii nostrii pentru binele comun al tuturor, nu ? Numai ca noi nu suntem inclusi in “tuturor”……..
Buna Ziua firma dvs. ofera si servicii de dirigentie de santier sau verificarea lucrarilor? multumesc
Da oferim!