Presiunea pieței asupra preturilor de proiectare este foarte mare în perioada actuală, pretul devenind singurul criteriu real de selecție pentru foarte multi. Principalele costuri ale elaborării unui proiect le reprezintă cheltuielile cu salariile și întreținerea biroului. Apar de asemenea costuri adiționale legate de printarea planurilor, verificarea proiectului, etc.
Deși ar părea ca ma plâng ca sunt nevoit sa lucrez la un preț mic, ( în general nu prea fac asta) acest articol vrea doar sa atragă atenția clienților ca in spatele stabilirii valorii unui proiect trebuie sa se afle doua lucruri importante:
1. Asistența tehnică care constă în prezența la fazele determinante și răspunsul prompt la solicitările din șantier.
Conform legii prezența proiectantului la fazele determinante este obligatorie, dar legea nu prevede că aceasta se va face gratis și atunci e posibil ca multe costuri mici din piață sa ascundă tocmai asta, lipsa asistenței tehnice. Pentru noi este important ca atunci cand stabilim un pret sa avem in vedere costurile adiționale cu deplasările la șantier și emiterea de dispoziții de șantier in vederea remedierii anumitor probleme. Asta poate face diferența intre profit și pierdere.
Este știut și nu trebuie demonstrat, ca o parte din beneficiari nu respectă reglementările în vigoare și nu solicită prezența proiectantului la fazele determinante sau nu solicită dispoziții de șantier pentru problemele apărute. Dar aceștia sunt putini, majoritatea solicită prezența proiectantului pentru te miri ce motive. Unii proiectanți se duc, unii nu se duc, depinde de fiecare proiectant în parte. Partea proasta este ca tu ca proiectant nu ai de unde sa stii daca te va chema sau nu. Cele mai grele lucrări sunt, bineînțeles, intervențiile la clădirile existente unde asistenta tehnica e absolut necesară dar de multe ori neplătită. In plus, la final, toți clienții solicită prezența proiectantului la recepția lucrării, pentru ca ea a devenit obligatorie, indiferent ca proiectantul a urmărit sau nu execuția lucrării respective.
Așadar, un preț de proiectare corect trebuie sa acopere și asistenta tehnica sau aceasta sa fie contractata separat. Sunt curios câți dintre dvs. v-ați dus gratis pe șantier sa reparați greșelile constructorilor. Recunosc ca eu m-am dus de multe ori, dar situația actuala și presiunea de scădere a preturilor nu-mi mai permit asta, asa ca la orice solicitare de oferta specific foarte clar condițiile în care acord și asistenta tehnica.
2. Motivația. Un proiect prost plătit nu este motivant pentru proiectant, fapt ce duce la numeroase probleme.
- un arhitect care lucrează foarte ieftin presupune un specialist nemotivat, iar asta înseamnă mai putin timp acordat proiectului, și de regula asta înseamnă ca se acceptă variantele propuse de client cu intervenții minime și gata; în timp asta înseamnă o funcționalitate proasta a acelei clădiri si valoare mica la revanzare deci pierdere de bani pentru client.
- un inginer structurist prost plătit înseamnă la fel, un om nemotivat, care nu va pierde timpul cu optimizarea structurii asta însemnând grinzi prin dormitoare, mai mult fier, mai mult beton și altele; asta în cazul în care clientul a vrut un proiect de structura, ca de regula multi nu-l vor.
Cel mai greu este sa cuantifici asta în contract, pentru ca dacă clientul își dorește un proiect de 2 lei sa-și și asume asta contractual, pentru ca nimeni n-are nevoie de scandal ulterior.
M-am gândit dacă noi, la Vilared, putem sau nu să lucrăm ieftin și am ajuns la concluzia că da, putem, numai dacă ni se plătește asistenta tehnică și dacă suntem motivați. Pana la urma totul se reduce la cât de mult consideri ca valorezi iar ieftin e un termen relativ, depinde de ce produs vrei sa cumperi, la ce vrei sa-l folosești și pentru cât timp.
Mai puteti citi si:
- “Si până la urmă eu ce apartament îmi cumpăr?” – apartamentele noi au și ele probleme grave de concepție și mai ales de percepție.
- “Majoritatea conceptelor de “casă ieftină” sunt fundamental greșite!?” – casele noi au și ele probleme grave de concepție și mai ales de percepție.
- “Oare numai de cutremur trebuie sa ne temem?” – o analiza a daunelor ce pot fi produse din încercarea disperata de a reduce costurile.
- “Unde au disparut meseriasii buni?” – un articol care face o analiza a stării actuale a forței de munca din construcții.
- “Fobia cutremurului si profitorii” – o demonstratie simpla ca nu exista case sau apartamente rezistente la 9 grade pe scara Richter.
3 thoughts on “Putem să lucrăm ieftin?”
Acelasi lucru se intampla si la arhitecti. Totul tine de Triunghiul Bermudelor (Calitata-Timp-Cost) astfel cum mediocritatea este mediatizata sa o folosim!
Bravo, foarte frumos explicat!
Mai trebuie spus și că nu toate proiectele au grade de dificultate similare. La multe dintre ele asistența tehnică este redusă la câteva faze determinante, care au costuri de câteva sute lei.
Și nivelul de detaliere este foarte diferit de la un proiect la altul. Zidărie portantă + termosistem + șarpanta de lemn + finisaje banale, înseamnă un nivel de detaliere aproape de zero, pentru că virtual orice constructor decent știe să le facă, fără probleme.
La proiectele complicate, pachetul proiect+asistență tehnică, în care asistența tehnică înseamnă mai mult decât fazele determinante, totul tinde să fie, într-adevăr, consumator de timp și mai ales de energie în a rezolva zeci, poate chiar sute de detalii foarte importante.
Pe mine mă scot din minți afirmațiile gen: „calitate=preț”, mai ales când egalitatea este întoarsă în oglindă. Ea se întoarce și se transformă în a echivala orice proiect de 70-100 de mp la Glina, Crevedia sau Vințu-De-Jos cu proiectul acela meseriaș pe care arhitectul îl așteaptă pentru a rupe concursurile de arhitectură.
Discuția legată de ieftin/scump trebuie raportată la nivelul real de dificultate al unei lucrări.
Iar lucrul acesta nu poate fi realizat decât cu o excelentă informare a clientului final, astfel încât acesta să înțeleagă faptul că proiectul este și o oportunitate, dar și o responsabilitate.
Încă odată, felicitări, azi ai scris mai bine ca niciodată!
Da, mersi Octavian, asa e, ieftin e relativ la produs.