Ce reprezinta subzidirea?
Este un termen foarte folosit atat de constructori cat si de arhitecti sau proiectanti. Se refera la turnarea de beton sub fundatii existente si uneori sub pereti cand fundatiile nu exista. Turnarea acestui beton are ca rol marirea suprafetei de rezemare a cladirii respective. De multe ori subzidirea se foloseste si in situatia cand o cladire noua are fundatiile mult mai jos decat cladirea vecina de care este alipita ( de exemplu cladiri noi cu subsol langa cladiri existente fara subsol).
Cum se face?
Subzidirea se executa pe etape, pe tronsoane de maxim 1.00m lungime, astfel incat doua tronsoane sa nu fie turnate unul dupa altul. Adica, torni un tronson de 1.00m, masori 2.00-3.00m si faci alt tronson, si tot asa pana termini, apoi repeti procedura. Eu nu am folosit niciodata aceasta solutie nici la consolidari nici la cladiri vecine, pentru ca, dupa parerea mea, nu functioneaza. Daca subzidirea nu este executata perfect sau daca ploua, e posibil ca zidariile sa fisureze. De ce ar fisura, pai sunt doua situatii: a. betonul proaspat se taseaza si atunci se taseaza si fundatia; b. pamantul de sub subzidire se taseaza. Ca sa ma exprim mai clar, daca subzidesti o casa pe care o consolidezi, si-ti fisureaza peretii, nu e o tragedie pentru ca te astepti la asta si poti lua masuri de reparare. asa ca nu ai probleme. Dar daca subzidesti o casa veche a vecinului si fisureaza, ce faci atunci? Te trezesti cu procese pe cap si cu tot felul de probleme.
Am colegi ingineri care au folosit aceasta metoda pentru alipirea la calcan si n-au avut probleme, insa am si colegi care au folosit-o si cladirile au fisurat. Pentru alipirea la calcan exista alte solutii mai elegante decat subzidirile cladirilor vecine, pe care le folosesc in mod curent si functioneaza.
Cand faci o subzidire este important sa fie executata de o echipa cu experienta si sa fie respectat proiectul tehnic.
Mai jos cateva poze cu o subzidire si camasuire a fundatiei, la o casa ce s-a consolidat. Puteti observa si mustatile verticale, lasate special pentru camasuirea cu plase sudate, despre care va spuneam ca este mai eficienta atunci cand este ancorata in fundatii.
Alte resurse tehnice:
- un filmulet care explica exact procesul de subzidire; fiind un playlist nu pot separa filmele intre ele, dar schimbati pana la PIT UNDERPINNING; este indicat sa le vedeti pe toate, sunt foarte interensante si bine facute.
http://www.youtube.com/watch?v=mGsMNvIO_v0&list=PL4BA60CE8720C6F17 - un site care explica pe înțelesul tuturor câteva metode de subzidire.
Concluzia:
Subzidirea trebuie utilizata numai la case individuale pentru consolidare, niciodată ca soluție de alipire la calcan.
Citește și despre:
- Ce inseamna o fundatie
- Cum scapi de igrasie
- Ce inseamna o expertiza tehnica
- Cum consolidezi o fundatie veche
Dacă iți place construieste.info cumpără prin acest link și astfel vei contribui și tu la educația in domeniul construcțiilor!
88 thoughts on “Subzidirea fundatiilor sau peretilor”
Incintele de piloti sau pereti mulati se folosec la sapaturi in zone urbane cand ai 1 sau mai multe subsoluri generale. La o constructie mica, P+1 nu se justifica economic sa folosesti piloti, ar costa cat casa. Sunt alte metode mai eficiente. O sa scriu un articol detaliat despre sprijiniri, am ceva experienta in domeniu si cateva exemple interesante.
Nu sunt atat de scumpe.
Oricum, ceea ce vroiam sa spun este ca subzidirile la calcane nu se prea mai practica, fiind acceptate totusi talpile de fundatie excutate in ploturi (cum ai spus si tu) insa fara subzidiri.
Ai dreptate, subzidiri nu se mai practica.
casa este construita in anii 6o,caramida iarfundatia din piatra de rau.
Unul din peretii lataerali sa crapat am fost sfatuit sa consolidez fundatia si intarite cele doua colturi,
Este necesar subzidire sau numi intarirea fundatiei ,armatura beton etc
va multumesc
Dvs. trebuie sa faceti macar un raport de expertiza tehnica daca nu chiar o expertiza completa. Imi pare rau dar nu pot sa dau solutii bazate pe cateva descrieri ale dvs. Va multumesc.
Cum pot să iau legătura cu dvs. Mulțumesc
aveti sectiunea contact pe site, multumesc!
am o casa construita in 1950 pe fundatie=elevatie din piatra. Casa e ok , a trecut proba timpului fara fisuri, dar fundatia nu are decat 50 cm, iar eu am in plan sa-i mai atasez 2 camere. Cineva m-a sfatuit sa fac neaparat o subzidire pe acea latura, dar vreau si alte pareri. E eficienta o fundatie independenta sau e neaparat necesar sa leg cele 2 fundatii?
Nu este nici macar correct sa legati cele doua fundatii, extinderile se fac intotdeauna cu rost. Constructia noua va avea propia ei fundatie, la adancimea minima de inghet de cca. 90cm., chiar daca fundatia casei existente e mai sus.
Modul prin care se alipeste o cladire de alta cladire se stabileste de catre un expert tehnic. Expertiza tehnica este cea care stabileste solutiile structurale, urmand ca inginerul de structuri sa intocmeasca proiectul in conformitate cu prevederile expertizei, a proiectului de arhitectura si a studiului geotehnic.
Nu exista o “scurtatura” la acest demers.
Ce a spus Catalin este corect, fundatiile nu se “leaga”, insa, atentie! Cand faceti noua fundatie aveti si sanse destuld e mari sa avariati grav cladirea existenta!
Nu pot decat sa ma bucur ca Octavian imi mai citeste blogul si subscriu la ce spune el. Completez: cand faceti cladirea noua, cereti sfatul unui inginer ca sa nu avariati fundatiile existente, mai ales ca sunt din piatra! Eventual fundatia paralela cu cea noua faceti-o pe tronsoane de 1.00m sapate si turnate din 2 in 2. Sfatul asta vi-l dau gratis si va urez spor la treaba!
Completez, cine v-a sfatuit sa subziditi greste profund si puteti sa-i spuneti asta din partea mea! Cititi va rog cu atentie articolul de mai sus si o sa vedeti ca subzidirea este ultima solutie care se aplica. Exista multe alte metode de alipire a doua cladiri fara interventia la cea existenta.
Multumesc pentru sfaturi si apreciez amabilitatea domniilor voastre. Personal nici mie nu mi se pare o idee buna subzidirea fiindca am vazut ce presupune la o casa mai noua, dar cand ma gandesc la a mea, sincer imi e teama sa nu se desprinda bolovanii aceia imensi din fundatie care are cca. 60 cm latime.
de ce nu va faceti un proiect daca tot aveti dubii?
O sa fac un proiect, dar in prealabil vreau sa ma informez cat mai in detaliu despre posibilitatile tehnice, fiindca ce am vazut in zona in care locuiesc eu, la case facute dupa proiect, ma cam pune pe ganduri. Am discutat si cu un arhitect care vazand situatia mea particulara (fundatie de 50 cm, apoi elevatie de 140 cm) ma sfatuit sa fac un demisol sub acele camere, dar cu o fundatie continua, adica o placa de beton armat turnata sub demisol, care zice el, ar prelua incarcarile de la zidurile aferente si le-ar distribui in suprafata, limitand astfel tasarea terenului de sub casa. Dar asta inseamna foarte mult beton si nu stiu daca merita costurile, desi in sine ideea demisolului nu e rea, oricum avand nevoie de un spatiu de depozitare.
Arhitectii ar trebui sa se limiteze la design, nu la dat sfaturi despre fundatii. Va rog sa cititi articolul meu despre ce inseamna o fundatie. Fundatia continua si placa de beton armat nu sunt acelasi lucru, exista o mare diferenta. Fundatia continua este o retea de grinzi continue sub toate elementele verticale portante ale unei structuri (ziduri, stalpi etc.). Placa de beton se numeste radier si este un alt tip de fundatie. Practic radierul se foloseste atunci cand latimea fundatiilor este atat de mare incat aproape se unesc. In acest caz se prefara o placa groasa de minim 35 cm armata corespunzator. Situatia asta apare cand terenul de fundare este foarte prost, sau cand cladirea este foarte inalta si incarcarile aduse la teren sunt foarte mari. Orice fundatie trebuie sa preia incarcarile si sa le distribuie uniform la teren.
Revenind, nu inteleg exact despre ce elevatie este vorba, e cumva o casa pe un teren in panta? Daca fundatia este din piatra, elevatia din ce este? Probabil ca ce considerati dvs demisol, ar trebui sa fie un beci sau o pivnita mai degraba, demisolul e cu totul altceva. Daca imi trimiteti niste poze mai putem sta de vb si poate va mai dau vreun sfat.
Am citit cu atentie articolele dumneavoastra (nu doar cel despre fundatie), si inca o data apreciez amabilitatea de a ma ajuta cu sfaturi bine argumentate. In cazul meu exista intradevar o diferenta de nivel de cca 40 cm , dar oricum elevatia este destul de inalta, si este tot din piatra, practic o continuare a fundatiei. As pune si poze dar nu stiu cum.
Le trimiteti pe email la sectiunea contact
Am o lucrare de făcut la o casa . Puteți să mă ajutați. Mulțumesc
Nu conteaza din ce este fundatia existenta, atunci cand veti sapa la baza ei pentru fundatia noua, pamantul de sub ea poate “fugi” si vi se poate prabusi tot peretele casei sau chiar intreaga casa.
Singura metoda de a stabili o solutie este cea data de o expertiza tehnica. Expertul va indica fie executarea fundatiei in ploturi, fie subzidiri (tot in ploturi), fie retragerea fundatiei noi cu 1-1.20 m, fie piloti…
Sunt multe solutii, dar, repet, numai expertul este in masura sa le indice.
Chiar daca gazda noastra, de exemplu, (dl. inginer Catalin Rosu) ar putea sugera o solutie, oricum demersul legal impune o expertiza tehnica.
Dl Rosu e doar curios sa vada casa nu isi permite sa dea solutii. 🙂
Nu te acuzam de nimic, Catalin! Iarta-ma daca a parut sa fie asa, Pur si simplu incercam sa temperez un pic zelul lui Silviu….
Uneori oamenii cer sfaturi incercand sa-si valideze o idee, cum ar fi in acest caz ca fundatia veche “tine”…..
Eu stiu de gluma. E ok stai linistit.
Stimati domni, demersul legal privind executarea unui proiect va urma si el la anul, insa pana atunci incerc doar sa ma documentez, fara sa plec de la niste idei preconcepute. Nu am specificat ca fundatia veche “tine” 🙂 . Ma ingrijoreaza ca are doar 50 cm (am descoperit asta cand am sapat pentru tevile la hidrofor). Din contra , pe latura de est a aparut in urma cu 6 ani o fisura pe toata inaltimea elevatiei, dar care nu sa propagat si in peretele casei. O sa trimit pe mail niste poze inclusiv cu aceasta.Extensia pe care o am in plan nu o sa fie pe acea latura ci in partea opusa.
Asteptam cu interes pozele.
Din pacate, va spun, ca nu exista solutii de consolidare ale unei fundatii din piatra, la costuri rezonabile. Am o curiozitate, aveti trotuar in zona unde v-a aparut fisura? Si daca aveti, e etans si indeparteaza eficient apa de ploaie?
Nu e trotuar in jurul casei. De la apa de ploaie sa fi aparut???. N-am avut niciodata probleme cu igrasia sau infiltrari de apa de nici un fel. Oare pe latura aceea ar fi eficienta o eventuala camasuire, incluzand bineinteles si fundatia?
N-are a face igrasia cu apa de ploaie. Casa in ce localitate este?
Am vazut si eu imaginile, iar ceea ce am vazut nu arata prea bine….
Fisura pe verticala, din cate stiu eu apare de la tasarile inegale. Casa fiind veche, intrebarea lui Catalin este foarte buna, tasarile noi ar putea avea legatura cu vreo sursa de apa in sol: pluviala, o canalizare infundata, o teava sparta samd…..
Daca fisura in cauza nu s-a intins si in sus, nu inseamna ca problema este mai mica, inseamna ca in prezent in perete exista eforturi suplimentare, pentru ca ceea ce nu mai “duce” acum fundatia corect sunt preluate de peretele de mai sus. Aceste eforturi fie vor duce si la fisurarea peretelui, fie la un cutremur se vor adauga sarcinilor seismice.
Nu vreau sa va sperii, o casa parter nu este foarte periculoasa, insa:
– raspunsul problemei pe care Dvs.. o aveti nu este dat nici de subzidiri, nici de camasuieli, de nimic altceva decat de expertul tehnic.
– la demersurile “legale” nu este atat de importanta partea legala, cat, mai ales, cea tehnica. Legea vine ca un fagas menit sa ne indrume spre abordarea corecta din punct de vedere tehnic.
Cand masina face vreun zgomot ciudat si mie imi vine sa ridic capota sa-mi dau eu seama ce are, ba chiar mai misc un pic si sigurantele, poate-poate. De asemenea, cand ma zgandare vreo masea, incerc si eu s-o pacalesc cu un algocalmin, dar toti stim ca nu fac bine….
Casa este la periferia orasului Hunedoara. Fiind zona de munte, daca sap 3 metri dau de niste bolovani de mai pot face o fundatie :), stiu asta de cand am sapat pentru un put la aprox 15 metri de casa in aval. Prima panza freatica este pe la aprox 5 metri. Canalizare in zona nu este, iar singura teava este o conducta magistrala ingropata ce deserveste cu apa un cartier al orasului, si care trece la aprox 10 m de casa, pe langa sosea, dar cum spuneam este ingropata si nu se intrevad semne ca ar fi sparta. La ce presiune si debit lucreaza, ar fi un adevarat gheizer daca s-ar sparge. Deci sa ma astept la costuri mari cu consolidarea? Si eu am in plan sa extind, dar in pardea opusa.
Casa din ce e facuta?
Casa e facuta din caramida plina arsa. Tori peretii sunt portanti si sunt din “caramida la doua randuri” asa se spune prin zona, nu stiu exact care e procedura de zidire.
Deci fundatia e dificil de consolidat si nu stiu daca merita. Personal as laso asa si as urmari evolutia in timp dupa refacerea trotuarelor. Ar trebui sa luati legatura cu o firma locala pentru extinderea casei. Vedeti si ce parere au ei caci oricum trebuie facuta o expertiza tehnica in care se face referire si la starea cladirii existente. Alte solutii nu pot da pt ca s-ar baza pe presupuneri. Teoretic se fac dezeliri, studiu geotehnic, expertiza si proiect.
Va multumesc pentru sfaturi si va doresc sarbatori fericite :)….si la cat mai multe constructii de calitate.
Multumim!
salut am primit mostenire o casa veche de 25 de ani din caramida plina si un colt al casei a crapat ducand doua crapaturi lungi pe 2 pereti ce as putea face?
Sa chemi un inginer constructor sa se uite. Intai trebuie aflata cauza si apoi gasita solutia. Intrebarea clasica: ai trotuare in jurul casei?
Scuzati-mi ignoranta, nu sunt in domeniu, dar am mai auzit discutii referitoare la trotuarele de pe langa casa. Totusi, au si alt rol in afara de cel de “design”? Am mostenit o casa mult mai veche si care nu are trotuare, e recomandat sa-i fac?
Ultimul articol scris pe site (primul de pe prima pagina) se refera exact la asta.
buna am si eu o problema in privinta unei fundatii daca va trimit pozele e posibil de gasit o solutie de consolidare este o anexa care sa inclinat fara sa dea vre-o fisura pe pereti
Trimiteti
Am un conac (P + 1) din 1890, fara fundatii, este construit cu caramida direct pe sol, la o adancime de 30 cm, dupa cum am observat din niste sapaturi ocazionale.
Intentionez sa sap 80 cm sub zid si sa torn beton, iar cei 30 cm de caramida din sol sa-i imbrac in beton.
Ma intereseaza ce armatura trebuie folosita, ce model si din ce metale?
Multumesc.
Trebuie sa faceti un proiect, lucrarile astea nu se fac asa oricum si de catre oricine.
am cumparat ocasa la tara care este in constructie pe doua laturi are fundatie iar pe doua laturi este turnat o placa de aproximati 5cm.cat tine casa . Vas ruga sa-mi spuneti daca trebuie subzidire pe cele doua laturi .Multumesc
Eu zic sa cereti parerea unui inginer constructor local, pentru ca din descrierea dvs nu am inteles exact situatia. In al doilea rand etica profesionala ma opreste sa dau sfaturi doar pe baza unei succinte descrieri.
Am scris mai sus in legatura cu conacul. M-am predocumentat in vederea unui eventual proiect viitor si am aflat ca nu trebuie facut nimic, ci doar intretinuta casa asa cum e ea, deoarece solutia ei constructiva nu necesita fundatii, casa avand structura de rezistenta pe baza de grinzi de stejar ale caror sustineri sunt in interiorul casei, nu in exterior, deci peretii exteriori trebuie doar retencuiti cu mortare antiumezeala. Ce parere aveti despre asta? Precizez ca vreau o parere, nu o informatie de expertiza tehnica.
Daca nu exista crapaturi si fisuri care sa arate tasari diferentiate si daca nu doriti o supraetajare nu vad sensul unei interventii la fundatie. Teoretic ar trebui o hidroizolatie si trotuare etanse. Daca citit cu atentie site-ul o sa gasiti cateva articole in care este explicata pe larg necesitatea existentei trotuarelor.
Buna seara am cumparat 2 apartamente bloc nou 2014 si placa adica tavanul este foarte crăpat
Acum o saptamana era doar in sufragerie putin si dupa pasti cand am ajuns la munca sa extins in sufragerie dintrun capat in altul plus inca 2 camere. Care ar fi solutia. Sant luate de 2 luni si am garantie 5 ani. Ce ma ti stati sa fac
Sa-i cereti explicatii vanzatorului, in scris si functie de ce primiti vedeti ce faceti in continuare.
Am si eu ceva probleme legate de fisurile in tavan.Mai exact, casa este P+1 construita in 2013. In aceasta iarna au aparut cateva fisuri mici in casa din care ma ingrijoreaza 2 fisuri in placa dintre parter si etaj, fisurile fiind pe capetele unei laterale a casei in doua camere iar fiecare fisura este cam la un metru de coltul extern al casei formand un triunghi cu peretii exteriori. Acum cateva zile a mai aparut o fisura paralela cu una dintre cele 2 fisuri dar care pleaca cam de la mijlocul unei camere, dinspre peretele exterior spre coltul intern al camerei(casei). Pamantul de sub casa este o argila prafoasa din cate am inteles, adancimea fundatiei este de minim 1,1m, nu am inca trotuare, armarea placii este din bare independente de 8 si de 10 cu ochiuri cam de 13-15 cm iar partea superioara a placii este armata cu plasa sudata de 6. Betonul este b250. Mai sunt niste fisuri verticale pe laturile unui stalpisor din coltul cu una dintre cele 2 fisuri, acele fisuri sunt cam la imbinarea caramidei cu stalpisorul, sunt aparute din vara trecuta si nu s-au mai marit. Un amic, inginer structurist, mi-a spus ca aceste fisuri sunt oarecum normale si ca se numesc fisuri tangentiale datorate tasarilor inegale ale terenului. Am sapat in jurul casei cam 30 cm adancime si 1.6 latime, si am pus o folie de 0.1 grosime, acoperita cu pamant si apoi pavele pana in momentul in care voi avea banii de facut trotuarele din beton etansate de soclu cu un snur de bitum. Ma puteti ajuta cu cateva pareri legate de fisurile respective? Multumesc.
Nu pot sa-mi dau cu parerea despre ceva ce n-am vazut, din pacate. E posibil ca amicul dvs. sa aibe dreptate, e normal sa apara unele fisuri superficiale in glet datorita tasarilor, si la mine la casa au aparut astfel de fisuri pe pereti. E interesant de stiut daca aveti gips carton pe tavan.
Tavanul este tencuit cu MP75 iar in camera de sus este turnata sapa. Am curatat o zona a fisurii din tencuiala pana cand am ajuns la placa de beton in care se vede fisura. La etaj am spart sapa in dreptul fisurii ce este decalata ca si pozitie fata de cea de sub placa dar nu am gasit fisura. Spartura in sapa am lungit-o perpendicular cu fisura in asa fel incat sa prind si fisura de sub placa dar si fisura din sapa dar dupa cum spuneam, deasupra nu am gasit fisura in placa.
.
Parerea mea este sa chemati un expert tehnic.
Tavanul este gletuit. Am curățat gletul pana la placa de beton in care din păcate se vede fisura . Am spart si sapa de pe placa dar nu am observat fisura din placa.
am cumparat o casa in anul 2014, casa fdind construita in urma cu aprox. 70 de ani pe o fundatie de caramida de un metru iar pereti sint de o caramida si jumatate unde a aparut igrasia. este o solutie subzidirea si starpirea sursei de apa ?
subzidirea nu este o solutie. probabil problema tine de trotuare sau de nivelul panzei freatice. va recomand sa cititi si acest articol http://www.construieste.info/?p=693
@Loredana:
Există o intervenție cu batoane Freezteq.
Acestea se introduc din 10 in 10 cm la cca 10 cm de baza peretilor si dupa ce se dezgheata formeaza o hidroizolatie orizontala.
Este destul de scump, dar probabil ca singura solutie eficientă.
Acest tratament va impiedica ridicarea apei din fundatii pe pereti prin fenomenul de capilaritate.
Octavian, eu nu cred ca asta e solutia in acest caz, iti argumentez mai spre seara, acum ma duc sa fac un gratar!
Buna seara! Vreau sa construiesc fundatia casei langa un beci minunat, facut din piatra, dar nu am o solutie la cum sa armez /sa consolidez zona beciului – ca sa nu am probleme cu fundatia casei! Daca aveti o solutie as fi recunoscator ! Multumesc!
Daca beciul este atat de minunant precum spuneti trebuie sa luati toate masurile pentru a-l proteja, iar un proiect ar fi prima masura. In mod normal fundatia noua ar trebui realizata cu rost si la acelasi nivel cu fundatia beciului pentru a nu-l afecta. Dar in afara de asta mai sunt si alti factori de luat in considerare, factori de care numai un proiect va tine seama.
Va urez succes.
Buna ziua,
E plin Bucurestiul de casute vechi din anii 1900, sau chiar mai vechi, de suprafete mici si foarte mici 50mp si cu terenuri extrem de mici. E clar ca nu se pot nici mansarda, subzidirea e foarte scumpa, daca o darami nu mai pupi autorizatie de constructie pe o suprafata atat de mica, etc. Acestea zac nefolosite, in paragina, fiind blocate in aceasta situatie (prea mici pentru a atrage in aceasta stare, nu pot fi extinse, etc). Totusi, foarte multe sunt destul de inalte, peste 3m inaltimea camerei. Desi nu pot fi mansardate (nu au fundatia necesara, si nici nu se poate face fara subzidire), in aceasta situatie, nu cumva se pot modifica astfel incat sa se sape in interiorul camerelor, sa se toarne beton (cu fier evident), ca si cum ai construi o casa noua din beton in interiorul celei vechi, cea noua avand Demisol+Parter+Mansarda, care sa nu depaseasca inaltimea cea veche cu Parter? De exemplu: inainte, din camera de 3,5m, sa se duca 1m la Demisol (pentru care sa se mai sape 2,7m in pamant prin interior (1m fundatie + 1,5perete demisol +0,2 planseu) si turnat pereti de beton), si sa ramana Parterul cu inaltimea de 2,5 m (standard), iar tot pe interior, pe la colturi sa se ridice stalpi de beton pe care sa se sprijine noul planseu de beton in care vechiul pod (daca e inalt) sa poata deveni mansarda?
Astfel, de fapt prin interior, casa cu parter inalt devine casa cu D+P+M, fara ca defapt sa se modifice peretii casei, ci doar se toarna fundatia de beton si peretii demisolului, se ridica stalpi pe la colturi pentru a se putea turna planseu de beton pentru mansarda.
Va amintesc, ca desi in Anglia, in marile orase casele sunt de tip insiruit, la tara, in majoritatea covarsitoare a micilor localitati casele sunt D+P+M.
Evident ca raspunsul il stiu, ca orice este posibil, intrebarea de fapt se refera la costuri constructie + autorizatie?
Ar fi posibila autorizarea si fezabil d.p.d.v economic ?
Multumesc,
Gogu Bordei
Bineinteles ca se poate, nu sunteti primul care face asta. Daca e fezabil sau putem decide numai luand in calcul un pret de construire de 600 euro/mp la care adaugam pretul terenului/mp ai casei. In costul de 600 am inclus autorizatii, utilitati, gard si alte costuri aditionale. In functie de cat costa decidem fezabilitatea. Pana la urma o consolidare e ca si cum ai face o casa de noua.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt si la obiect. O zi buna va doresc!
salutare imi cer scuze daca se poate sa imi explice si mie cineva cum se camasuieste un gard din lemn,am o autorizatie de constructie si consolidare si vecinii imi tot pun bete in roate si ma reclama pe la politie care ai da cu litera legii si vor sa ma amendeze daca nu fac cum scrie in autorizatie;gardul de lemn se camasuieste si se toarna centura din beton va multumesc mult
Salutare, am cumparat o casa P+1. Are fundatie din piatra de rau, adancimea de 80 cm. La unul din colturile casei sunt crapaturi pronuntate de la ca care pornesc alte crapaturi mai mici si in alte directii. Crapaturile pronuntate se pot vedea si pe interiorul casei.
Intrebarea mea este: Consolidarea fundatiei/ subzidirea, poate fi facuta partial sau obligatoriu la toata funatia casei? Consolidarea aceasta poate fii facuta doar la nivel de sub zidire,/consolidare, sau trebuiesc ridicati piloni pana sus si apoi turnata centura?
Buna ziua,
In primul rand as vrea sa inteleg de unde v-a venit ideea cu subzidirea si apoi de unde cea cu piloni.
Mai spuneti-ne:
– unde este situata casa, in ce oras, judet
– este pe un teren in panta?
– are trotuare?
– ce structura de rezistenta are? din caramida sau din paianta?
Am primit mostenire o casa veche de 100 ani,din caramida ,cu fundatie din beton.Casa are foarte multe si dese crapaturi orizontale pe pereti, iar in fundatie crapaturi verticale.Am inteles de la batrini ,ca peste fundatie ca izolatie se puneau birne din lemn,As dori sa stiu cu bunavointa d-voastra ,sa stiu ce si daca se mai poate renova si cum.
Buna ziua,
Nu-mi pot da cu parerea fara sa vad. Va pot spune doar ca mi-e greu sa cred ca in urma cu 100 de ani foloseau beton la fundatie. De regula se folosea chiar barna aia din lemn sau direct carmida/piatra zidita. Daca cladirea are valoare pentru dvs poate fi salvata, de regula costurile sunt ca si cum ai construi una noua, dar fara sa platiti demolarea si evacurea cladirii existente. Depinde foarte mult si unde este situata casa, spre exemplu in Bucuresti, pe un teren mic, nu prea poti demola si reface. Daca doriti o evaluare preliminara, avem acest serviciu pe http://expertiza.vilared.com/ .
Buna ziua
Locuies intr-o casa construita acum 20 de ani din acei vechi boltari , costruita fara un proiect , asa dupa ureche de tatal meu.
Acum vreo 2 saptamani au inceput sa intre o gramada de furnici. De vreo 2-3 zile nu am mai vazut furnici in casa dar azi de dimineata am calcat in bucatarie intr-o balta. Am tras mobila si aragazul de la perete , am sters bine pe jos si am vazut ca undeva prin rosturile de la gresie intra apa in casa.
Mai mult ca sigur fundatia nu cred ca are izolatie si cred ca exista apa sub placa de beton.
Spuneti-mi si mie va rog daca as putea face ceva in situatia asta sa remediez aceasta problema? La ce specialist sa apelez?
Va multumesc.
Ar trebui sa chemati un inginer constructor cu experienta, daca gasiti prin zona pe acolo. Trebuie stabilita sursa apei si apoi se ia decizia de interventie.
buna ziua,asa avea nevoie de o parere…: am cumparat o casa si unul din peretii exteriori are o ditai crapatura de sus pana jos…se si vede cum a plecat un pic in jos,ca si cand s-ar fi ingropat cativa cm.camera respectiva e deasupra unui beci…casa e mai vechisoara,peretii sunt din ceamur. mi s-a spus si de subzidire si de piloni…ce-ar fi mai indicat? multumesc
Am o intrebare am o casa din lemn si vreau sa o darm pana la fundatie si sa ridic alta identica trebuie proiect
Daca va prinde cineva o sa luati amenda penala. Deci va trebuie autorizatie si proiect de autorizatie.
Am o casa batraneasca din BCA cu fundație de 30 și as vrea sa o consolideze și sa fac și o mansarda din lemn se merita sau o dărâmat și construiesc alta?
Este o intrebare pusa gresit. Demolarea unei cladiri nu se face simplu, mai ales intr-un oras aglomerat, unde regulamentele de urbanism impun diverse limitari. Solutia trebuie aleasa impreuna cu un arhitect si un inginer structurist. Este posibil sa nu fie necesare lucrari ample de consolidare sau chiar daca vor fi s-ar putea ca limitarile de POT si CUT sa nu va permita demolarea completa. Pe scurt mergeti la un arhitect intai.
lBuna ziua> Langa un imobil parter +2E cu structura metalica (stalpi metalici pe fundatii izolate din b.a ) se va alipi un imobil cu subsol +P+3E, cu fundatii avand talpa situata la o cota mai joasa decat talpa stalpilor imobilului vecin. E bine sa se faca subbetonarea fundatiilor de stalp sau ce solutia ar trebui aplicata, evitand subbetonarea. Terenul de fundare este argila prafoasa plastic vartoasa..
Pai asta e o problema de geotehnica si de structura de rezistenta. Fundatiile la cote diferite se influenteaza reciproc, motiv pentru care, de regula solutia este un zid de sprijin din piloti sau pereti mulati care sa permita lucrul. Subzidirea nu e o solutie practica atata timp cat subzidesti proprietatea altcuiva.
Majoritatea loturilor urbane sint de 10×50m iar legea cere acum min 12m deschidere la strada – deci daca demolezi casa de chirpici nu poti construi: te retragi 3 m de la fiecare vecin si ramii cu 4 m din care scazi zidurile si- ti ramine de o magazie..Ma intreb de ce legea nu iti permite macar sa demolezi chirpicul si sa construiesti o casa sanatoasa macar pe aceeasi amprenta ?
Sigur ca se poate face o reconfigurare si extindere pe verticala a unei cladiri existente. Problema care apare e data de cei 1-2 pereti care trebuie pastrati si integrati in structura noua. Dar asta de regula se rezolva cu inventivitatea arhitectului sau structuristului.
Buna ziua am si eu o problema la casa mi au apărut niste fisuri de sus in jos in una din camere.tin sa mentionez ca o parte din casa nu are turnat pe lîngă tocul , exact partea care sa fisură.mentionez si ca pe acea latura cind ploua imi rămîne apa in permanenta mai grav este faptul ca mi au apărut fisuri si pe peretele interior al holului daca imi puteti recomanda o solutie de consolidare va multumesc!pot să trimit si niste poze sa va dati seama mai bine
Buna ziua,
Detin o casa veche(1890) fara fundatie cu 2 apartamente. As vrea sa o renovezi dar cred ca subzidirea nu este o varianta deoarece cea mai mare latura a casei este lipida de strada si implicit cred ca trebuie sa obtin autorizatii sa sparg trotuarul. Intr-una din camere se vede ca umezeala urca pe perete. Ce alternative am inafara de subzidire? Este o varianta si ruperea capilaritatii cu tabla ondulata de inox in zid? si puse dezumidificatoare si apoi dupa ce se usca sugravit cu var ca sa respire peretele. Ce alte variante mai exista?
Daca ar fi fost dupa mine, as fi daramat casa veche si as fi construit alta, dar 1/2 dintr-un apartament din casa este al soacrei mele si ea se opune demolarii. De accea si investitia in renovat nu vreau sa fie prea mare, totusi treaba cu umezeala as vrea sa o rezolv cumva.
Nu reusesc sa inteleg de ce toata lumea vrea sa subzideasca casele?
Exista niste articole pe tema asta, trebuie doar sa le cautati pe site igrasie si apoi trotuare. Daca doriti mai multe detalii apelati la un inginer din zona dvs.
Bună ziua! Am renovat casa in 2009, casă cu fundație. Renovarea constând în sape interioare, rigips,parchet, etc.
Cam de doi ani au apărut câteva crăpături fine, însă se pare că ceva se întâmplă deoarece s-au mărit și stâlpul de afară de la terasa și scara s-au dezlipit pur și simplu.
Ce ar fi de făcut pentru că înțeleg că subzidirea nu este o soluție prea eficienta și destul de costisitoare.
Mulțumesc!
In primul rand trebuie determinata cauza. Gasiti un inginer constructor sau expert tehnic local care sa va ajute.
In ultima poza s-a renuntat la caramida la intersectia de pereti si s-a facut un stalp de beton?
Buna ziua! Sunt in proces de achizitie al unui teren, iar constructia ar urma sa se faca la calcan. Ce solutii ar exista pentru aceasta si cu aproximatie cam la ce costuri s-ar ridica?
Buna ziua! Am un balcon de 15 m la parterul unui bloc. A fost închis cu grilaje de fier și s-a lăsat în față cam cu 4-5 cm. S-a făcut un spațiu gol deasupra ramei geamurilor și s-a desprins de la îmbinarea cu peretele blocului. Acum 3 ani blocul a fost reabilitat și balconul a fost închis cu geamuri termopane fixate cu spumă, așa cum se face de obicei. De atunci pare că nu s-a mai lăsat pentru că spuma nu prezintă fisuri sau dezlipiri în partea superioară unde este lipită de balconul de deasupra. Însă acum, vreau să pun gresie pe balcon și am fost sfătuită să îl nivelez cu o șapă și să fac subzidire ca să previn alte neplăceri. Credeți că se poate face subzidirea? Ar fi utilă? Cam cât ar costa? Mulțumesc!
Rodica Roman