In fiecare an de 4 martie in presa apar profetiile despre cutremure, iar anul asta dupa cataclismul din Turcia urmat de problemele din Gorj, vor fi titluri din ce in ce mai apocaliptice. Am descoperit intr-o varianta a tezei mele de doctorat acest paragraf pe cale nu l-am mai publicat si pe care vreau sa-l las aici.
Inainte insa vreau sa remarc ca la intiativa ARCEN de a lansa ghidul si campania Cum poți supraviețui unui cutremur?, dezvoltat în cadrul proiectului Antiseismic District, împreună cu Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic. Partea buna e ca l-au distribuit si in cateva cladiri monument istoric ce par neconsolidate si incare functioneaza librarii – bine baieti! P.S. Nu cred ca s-a prins nimeni de gafa asta…
Paragraful e mai jos:
La nivel național exista o strategie de comunicare si informare a populației asupra riscului seismic susținută de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU) atât în mass media cat si direct către populație prin intermediul unităților de învățământ. Campaniile au avut ca scop educaţia privind modul de comportare în caz de cutremur al populaţiei.
Acţiuni IGSU:
- „Nu tremur la cutremur”
- „Fii pregătit pentru cutremur”
- „To quick to quake”
- „Safe quake”
- „O casă sigură – o viață în plus”
- Aplicația mobilă a DSU
- Caravana SMURD
- Exerciții IGSU
Nu există nicio campanie privind conştientizarea populaţiei privind riscul economic si social la care sunt expuşi locuind sau achiziţionând imobile încadrate in clasa de risc seismic RsII, RsIII sau în categorii de urgenţe.
La nivel național exista o strategie de comunicare si informare a populației asupra riscului seismic susținută de către Inspectoratul general pentru situații de urgenta (IGSU) atât în mass media cat si direct către populație prin intermediul unităților de învățământ.
La nivel mass-media nu exista discernământ in ceea ce privește informarea corecta a populației. La o simpla căutare pe portalul www.google.com găsim o multitudine de titluri de ziar alarmante menite sa atragă cititorii.
Studii de caz: Profesorul Mărmureanu este invitat la o emisiune de televiziune, unde printre altele își exprimă părerea ca următorul cutremur din zona Vrancea va fi de tipul celui din 1940 sau al celui din 1802, fără sa dea alte detalii legate de perioada estimată. Iată titlurile din ziare, fără comentarii:
Analiza lui Mărmureanu: Urmează un cutremur – Jurnalul National
jurnalul.ro/stiri/…/marmureanu–cutremur-adancime-bucuresti-nu-zona-risc-654640.ht…
Un cutremur “foarte adânc” ar urma să se producă în Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei şi mai puţin Capitala, a declarat, în emisiunea “După 20 de ani” …
Gheorghe MARMUREANU: Un cutremur catastrofal poate avea loc in …
www.asigurarealocuintelor.ro/417_gheorghe-marmureanu–un-cutremur-catastrofal-p…
Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe MARMUREANU, a declarat recent ca uncutremur catastrofal va avea loc si in Romania, unul de peste …
VINE CUTREMURUL CEL MARE, în România! Mărmureanu spune ce …
www.libertatea.ro › Ştiri › Ştiri interne
1 mai 2015 – Mărmureanu spune ce zone din țară sunt ÎN PERICOL … să aibă loc un cutremur cu o magnitudine foarte mare şi la noi în România.
Mărmureanu avertizează populaţia. Urmează un cutremur mare?
www.evz.ro/marmureanu-avertizeaza-populatia-urmeaza-un-cutremur-mare.html
3 mai 2015 – Specialiştii în seismologie se aşteaptă ca în perioada următoare să aibă loc un cutremurcu o magnitudine foarte mare şi la noi în România….
Marmureanu si Radulian, despre marele cutremur ce va lovi Romania …
www.ziare.com › Stiri › cutremur
8 mar. 2015 – In Romania “va fi un cutremur mare, la un moment dat”, a declarat, duminica, Mircea Radulian, directorul stiintific al INFP. Referindu-se la …
Specialistii vorbesc despre un posibil cutremur mare in Romania …
www.stirilekanald.ro/specialistii-vorbesc-despre-un-posibil-cutremur-mare-in-romania…
One thought on “Pregatiti-va ca vine iar 4 martie…”
Este bine ca pasajul nu a intrat în teza, neavând valoare științifică. Ce tema are teza de doctorat?