Dirigintele de șantier este un inginer constructor autorizat de către Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a verifica calitatea lucrărilor de construcție și pentru a întocmi anumite documente necesare.
Definiția oficiala:
“Conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, cu modificările ulterioare, investitorii, persoane fizice sau juridice, au obligația de asigura verificarea execuției corecte a lucrărilor de construcţii prin diriginţi de specialitate sau agenţi economici de consultanță specializați, pe tot parcursul lucrărilor;
Conform prevederilor art. 33, pct. III, lit.g) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificările ulterioare,neasigurarea verificării excuţiei lucrărilor de construcţii prin diriginți de specialitate sau agenţi economici de consultanţă specializaţi, corespunzător prevederilor art. 21, se sancţionează contravenţional cu amendă de la 770 lei la 4650 lei.
Dirigintele de şantier, este autorizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C., în condiţiile legii, să desfăşoare activitatea de dirigenţie de şantier şi este angajat de către investitor/beneficiar, cu obligaţii privind asigurarea verificării execuţiei corecte a lucrărilor de construcţii, pe tot parcursul lucrărilor.
Drepturile, obligaţiile şi răspunderile diriginţilor de şantier sunt prevăzute la Capitolul VIII din Procedura de autorizare a diriginţilor de şantier aprobată prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale şi turismului nr. 1496/2011 – vezi prevederile Capitolului VIII.” – de aici.
Procedura oficiala o gasiti aici: http://www.isc-web.ro/sites/default/files/Autorizari/procedura%20diriginti%20de%20santier%202011.pdf
Care e rolul lui?
Sa verifice lucrările si sa intocmeasca cartea tehnica a constructiei. Dirigintele de santier este reprezentantul beneficiarului in relatia cu un constructor. Dirigintele trebuie sa verifice calitatea lucrarilor in fiecare stadiu (inainte de fiecare turnare de beton). Un diriginte bun este acela care viziteaza santierul la cel putin 5 zile si care verifica otelul pus in opera inainte de fiecare turnare. Un diriginte bun face toate procesele verbale la timp nu cel care le intocmeste pe toate la final. Un diriginte de santier bun costa de la 200 de euro/luna in sus.
Ce inseamna cartea tehnica a constructiei?
Cartea tehnica a construcției reprezinta un dosar care conține toate documentele din timpul execuției si anume: autorizația de construire, proiectul, procese verbale de lucrări ascunse, procesul verbal de recepție al construcției etc. Desi unii diriginți vor spune ca nu e treaba lor sa faca cartea construcției, nu este chiar asa, procedura spune clar la articolul 44, punctul 17: “preiau toate documentele de la constructor si proiectant si completeaza cartea tehnica a constructiei….” – vezi in pdf-ul de mai sus.
La ce folosește cartea tehnica a constructiei?
Teoretic este obligatoriu prin lege sa o aiba toata lumea si sa consemneze in ea degradari, avarii, interventii, modificari pe parcursul exploatarii constructiei. Practic, e un dosar cu toate datele care le aveti si poate fi folositor la vanzare si la încheierea unei asigurari.
Bineinteles ca acest articol are si o parte comerciala. Daca v-a placut prezentarea articolului si aveti nevoie de un diriginte va putem recomanda un colaborator in urma unei simple cereri la office [at] vilared.com.
2 thoughts on “Dirigintele de santier”