Textul face parte din articolul Cum sa-ti faci casa.
Dupa pret si multa lume e tentata sa aleaga pretul cel mai mic. Alegerea este relativa, am vazut echipe ieftine care lucrau super bine si echipe scumpe, care lucrau prost. Sfat: alegeti o echipa recomandata de cineva si angajati-va un diriginte de santier.
Dirigintele de santier este un inginer constructor autorizat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. Care e rolul lui? Sa verifice lucrarile si sa intocmeasca cartea constructiei. Ce inseamna cartea constructiei, inseamna un dosar care contine toate documentele din timpul executiei si anume: autorizatia, proiectul, procese verbale, receptia constructiei etc. La ce foloseste? Teoretic este obligatoriu prin lege sa o aiba toata constructiile noi si sa consemneze degradari, avarii, interventii, modificari pe parcursul exploatarii constructiei. Practic, e un dosar cu toate datele care le aveti si poate fi folositor la vanzare, la incheierea unei asigurari.
Cum poti verifica o echipa de constructie? Cel mai simplu este sa chemi proiectantul structurii de rezistenta sau orice inginer constructor pe care il stii. Cu siguranta poate sa vada gradul de calificare al echipei. De exemplu, am avut doua situatii, in care, la inceput echipele au dat gres. Le-am aratat ce-au gresit, i-am pus sa modifice si apoi n-am mai avut probleme cu ei pana la sfarsit. Deci nu renuntati chiar din prima, insa trebuie sa fiti fermi si sa-i puneti sa refaca. Cine stie, poate isi revin si de rusine fac treaba buna in continuare. O sa radeti, dar sa stiti ca mai sunt si oameni corecti si cu principii, trebuie doar sa-i gasesti. Oricum, niciodata sa nu cedati, si daca ei sustin ceva cu indarjire, chemati proiectantul si/sau dirigintele pentru a verifica, de multe ori vor sa faca treaba pe calea cea mai simpla, evitand sa faca detaliile mai complicate. De regula, o sa sustina, ca ei au mai facut asa, si ca stiu mai bine, sau ca in Germania asa se facea. Tineti minte, in Germania nu au cutremure!
Eu i-as evita pe urmatorii: cei care se lauda excesiv, cei care pretind ca au lucrat in Germania (sunt convins ca sapau santuri sau chestii similare), cei care au faţã de smecheri ( o sa ziceti ca sunt subiectiv, dar sa fim seriosi, toţi ne dam seama de tipi din astia).
Inca un sfat, incercati sa negociati cat de cat pretul si faceti un contract, chiar daca e doar intre doua persoane fizice, tot aveti ceva. Nu platiti la zi, ci doar la lucrare, oricum o sa incerce sa scoata de la voi alti bani pe diverse lucrari suplimentare. De asta e bine sa aveti un proiect complet de la inceput, pe care sa-l analizeze. In contract puteti trece exact ce lucrari trebuie sa faca si in cat timp. Platile trebuie sa se desfasoare treptat dupa fiecare faza importanta, iar ca avans nu dati decat 500-1000 de lei sa le ajunga de benzina, mancare, etc in prima saptamana. Fazele ar fi urmatoarele:
- Fundatia (talpa si elevatia armata + pardoseala)
- Zidaria de la parter
- Placa peste parter
- Zidaria etajului
- etc.
Cele scrise mai sunt sunt valabile si daca lucrati cu o firma de constructii.
As vrea sa fac o analiza cu dezavantaje si avantaje pentru situatia unei echipe de muncitori si pentru situatia unei firme de constructii.
Echipa de muncitori:
Avantaje:
- pret mai mic la manopera
- poti gasi echipe mici care sunt foarte bune la finisaje deoarece s-au specializat in timp, la un pret mai mic decat la o firma.
Dezavantaje:
- nu prea ai pe cine sa tragi la raspundere
- nu au putere de negociere la cumpararea materialelor
- nu au utilaje (daca e nevoie de carat pamantul sau de adus altceva va trebui sa va descurcati singuri)
- nu au cofraje deci va trebui sa cumparati scandura
Firma de constructii:
Avantaje:
- ai pe cine sa tragi la raspundere daca e o firma cu o cifra de afaceri mai mare (se poate verifica pe net)
- ar trebui sa aiba utilaje (pentru sapat, pentru transport)
- ar trebui sa aiba cofraje si de regula firmele bune au.
- ar trebui sa fie capabile sa ofere o garantie, daca nu pot oferi trebuie aflat de ce sau cat ar costa in plus.
Dezavantaje:
- pret mai mare la manopera si probabil o sa aiba un adaos comercial la pretul materialelor, dar oricum ei au o putere de negociere mai mare si de regula acest adaos ar trebui sa nu se vada pentru utilizatorul final.
Nu pot sa va spun decat ca eu recomand alegerea unei firme de constructii pentru oamenii foarte ocupati si fara experienta in domeniu. Sunt foarte multe batai de cap cu adusul materialelor la timp in santier, cu managementul tuturor factorilor implicati in procesul de construire incat poti sa albesti efectiv de la atata stres. Va spun din experienta proprie, daca nu stai pe santier si n-ai pregatire in domeniu echipele de muncitori pot deveni problematice.