Intai sa incepem cu o definitie pentru cei care nu sunt din domeniu.
O punte termica reprezinta o portiune dintr-o constructie prin care pierderea de caldura este mult mai mare decat in zonele alaturate, care sunt din materiale diferite. Spre exemplu daca avem o grinda din beton armat ea este o punte termica prin comparatie cu zidaria de sub si eventual de deasupra ei. O constructie alcatuita din acelasi material, teoretic nu are punti termice. Datorita faptului ca prin beton caldura se pierde mai usor decat prin zidarie este necesara o izolare mai buna a acestor zone. In practica de multe ori stratul izolator este uniform ca si grosime si nu tine cont de puntile termice. In mod normal el ar trebui calculat astfel incat in zona puntilor termice temeperatura pe interior sa fie mai mare de 12-13 grade pentru evitarea condensului. Care sunt puntile termice clasice dintr-o constructie:
- betonul
- tamplaria
- diblurile de fixare a polistirenului
- mortarul dintre caramizi
Pentru a exemplifica fenomenul punților termice, va dau un exemplu de pe coșul meu de fum de acasă, izolat cu doar 5cm de polistiren! Acest cos nu este funcțional.
Dupa cum vedeți în fotografii în zonele unde polistirenul a fost prins în dibluri nu exista bruma! Observați ca și la intersecția cu balconul, unde este o placa de beton armat care reazemă pe cos, avem același fenomen manifestat prin pierdere de căldura.
Acum imaginativa ca aceste fenomen se întâmplă in toate zonele unde termoizolația este redusa, mai ales in zonele cu geamuri. La mine culoarea fațadei nu permite vizualizarea punților termice din zona geamurilor, dar credeți-ma ca ele exista!
Din păcate lipsa mea de experiența de acum 5 ani mi-a facilitat scrierea de articole pe baza greșelilor mele, iar arhitectul care mi-a proiectat casa n-a avut de asemenea niciun pic de experienta in ceea ce priveste realizarea acestor detalii. Ce concluzii tragem din aceste întâmplări, nefericite pentru mine?
1. Atenție la folosirea placării cu gips carton la interior pentru pereții exteriori, în zona geamurilor, dacă punțile termice nu sunt izolate bine, poate apărea mucegai sub gips carton. Acest fenomen este legat strans de ventilare, vaporii de apa apar oricum, dar din păcate zonele neventilate de sub gips carton facilitează aparitia mucegaiului. Probabil ca unii vor întreba, dar dacă placam cu gips carton direct prin lipire pe perete? Sincer nu-mi dau seama dacă e bine sau nu, tind sa cred ca nu, dar poate ne explica un specialist.
Dupa cum vedeți puntile termice nu sunt o gluma! Mai multe despre ventilare găsiți aici.
2. Atenție la izolarea pe interior cu vata minerala și placarea cu gips carton, fenomenele sunt aceleași. Găsiți o discuție pe blog despre asta cu informații suplimentare. http://www.construieste.info/?p=1210
3. Întotdeauna trebuie sa izolați glafurile si buiandrugii cu polistiren, chiar daca asta presupune ferestre putin mai mici. De asemenea trebuie sa aplicati in zonele ferestrelor si usilor un sistem de etansare care sa permita difuzia vaporilor si sa evitarea condensului. Eu n-am stiut pana acum, pentru ca putini oameni din domeniu stiu despre asta, aviz colegilor arhitecti cand intocmesc detaliile tehnice pentru proiecte! Inca o data remarc lipsurile grave pe care le au echipele de meseriasi in ceea ce priveste detaliile, asa ca va atrag din nou atentia ca e important sa aveti un proiect complet si un diriginte de santier care sa-l citeasca si sa-l puna in practica!
4. In zona ușilor de intrare, mai ales a celor metalice, neizolate, sau a celor din lemn, trebuie de asemenea evitata placarea cu gips carton sau tapet, pentru ca va apărea mucegai, eu am trait aceasta experiență neplăcută.
5. Intotdeauna trebuie sa faceti un proiect complet, astfel veti primi toate detaliile astea. Daca totuși aveți un proiect complet si nu aveți aceste detalii, măcar acum puteți sa mergeți sa aveți o discuție cu proiectantul vostru! Aveti de asemenea grija la ce arhitect alegeti pentru proiect, pentru ca arhitectura nu inseamna doar poze 3D ce par reale, detaliile conteaza. Despre alegerea arhitectului am scris aici.
Detaliile astea de izolare ale puntilor termice nu sunt chiar asa de usor de gasit pe internet. Eu am gasit doar cateva va atrag atentia sa nu luati in considerare decat exemplele publicate de producători sau firme de proiectare, nu cele de pe forumuri. Intotdeuna sunati la producatori pentru a cere sfaturi tehnice, ei sunt mereu amabili si raspund la intrebari. Stiti zicala aia, cere si ti se va da, doar ca din păcate nu multa lume știe sa ceara!
- http://www.baumit.ro/upload/Servicii/Consiliere-si-brosuri/Ghid_opera.pdf
- http://www.austrotherm.ro/upload/catalog_fatade.pdf
Cei de la Ceresit au fost amabili și mi-au trimis detaliile lor CAD. Atașez mai jos doua detalii si va rog sa remarcați ca ele conțin și un sistem de etansare WINTeQ care asigura difuzia vaporilor de apa, exact ce spuneam la punctul 3 de mai sus. Nu primesc bani pentru reclama de la Ceresit, asa ca nu e nevoie sa va stresați din cauza asta! 🙂
Toate detaliile CAD de la Ceresit, le puteți accesa aici: http://construieste.info/tehnic/detalii%20cad%20CERESIT/
One thought on “Punți termice!”
Cei de la ceresit mi-au dat o carte acum 10 ani cand am izolat pe exterior . M-au uscat la bani la vremea aceea .spuma pusa la dibluri ,intre placile care aveau distanta de la 1mm insus .placarea in dreptul ferestrelor prinderea plasei in dibluri spec etc . La vremeea aceea am gasit esp 70 , 80 era la comanda mare. Sincer regret ca nu am izolat cu vata .dar sigur ma faceau nebun si 2 nu-mi aduceau ca doream 100m. Azi ca fac mansarda am dorit sa cumpar vata cu lambda 0,032 si au zis ca in ro nu comanda nimeni asa ceva vazusem in germania foloseau 25cm grosime.