Scurt ghid de utilizare a unei case noi

Ca și cetățean (european sau de orice fel), ai dreptul ca la orice cumperi sa primești un prospect sau un manual de utilizare. Interesant, însă, ca o achiziție costisitoare precum o casa, nu are un manual și nici măcar un pliant cu instrucțiuni.

E o casa, toată lumea are una sau folosește una, ce asa de complicat la ea? In aparenta nimic, dar în realitate, mult prea multe.

A. Găurile

Apartamentele comuniste sunt simple asa ca poți da găuri aproape oriunde și oricum, fără sa riști ceva. Apartamentele noi sunt pline de cabluri și țevi ascunse. Orice gaura trebuie data cu grija, consultând proiectul de instalații. Exercițiu: căutați proiectul de instalații, ups…mai bine ar fi sa va explice cei care au construit unde puteți și unde nu. Spre exemplu eu am vrut sa montez niste opritori la uși, surpriza, instalatorul mi-a zis ca nu știe exact pe unde sunt țevile asa ca sa nu dau găuri în podea. N-ar fi fost normal sa am un plan exact cu toate tevile, care sa stiu ca a si fost respectat?

B. Corpurile suspendate

Unele apartamente au pereți din gips carton. Unele dintre astea au pereți din gips carton făcuți prost. Nu poți prinde mobila de bucătărie de un perete care nu a fost construit special pentru asta, și mai ales nu poți folosi orice fel de dibluri în gips carton.

Multe apartamente au pereți din “nobila” zidărie din blocuri ceramice în care iarăși nu poți prinde cu orice fel de dibluri.

Unii dintre cei care montează mobila, au o oarecare experiență și pot utiliza sisteme de prindere adecvate, dar va întreb, de unde știți ca la dvs. în casa a fost un montator care știa ce face?

C. Întreținerea curenta

Instalațiile electrice moderne au niste siguranțe cu protecție pe care scrie ca trebuie resetate lunar. Întrebare: știe cineva de ce? Si ce se întâmpla in caz ca nu le resetezi lunar?

90% dintre clădirile noi nu au notat in tabloul electric sau oriunde altundeva la ce este legata fiecare siguranță.

99% dintre clădirile noi nu au indicații clare câți consumatori poți utiliza maxim și prizele destinate consumatorilor mari. De regula racordul la electricitate este proiectat pentru 25A, asta înseamnă cca. 5000Wh. Daca se depășește consumul acesta sar siguranțele.

Cum poți atinge 5000 Wh?

  • aspirator+fier de călcat+cuptor electric
  • aspirator+mașina de spălat rufe la 60 grade+mașina de spălat vase
  • mașina de spălat rufe la 60 grade+mașina de spălat vase+cuptor electric

Concluzie:

Locuința este un aparat sau un utilaj ce necesita o instruire preliminara înainte de folosire. Nu exista reglementari in acest sens asa ca scapă cine poate!

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: