Ce înseamnă cămășuirea pereților cu mortar armat cu plase sudate
Este una din metodele prin care pereții din zidărie se consolidează. Cămășuirea reprezinta în fapt realizarea unor tencuieli armate cu plase sudate.
Care sunt motivele pentru care se alege cămășuirea pereților din zidărie
- pentru a mari capacitatea portanta a zidăriei la eforturi de forfecare în rosturi; de regula zidăria la clădirile vechi era făcută cu mortar de var fără ciment, care are o rezistenta slaba, prin cămășuire nu facem altceva decât sa ii îmbunătățim comportarea, nu vom face minuni.
- pentru ca pereții unei clădiri sa conlucreze mai bine; se imbunateste conlucrarea zidurilor la intersecții sau colțuri; la clădirile fără sâmburi si centuri din beton armat nu se realizează “confinarea” zidăriei, cămășuirea ajuta la imbuntatirea comportarii.
Pentru cine nu știe ce înseamnă “confinare” o sa încerc sa va explic printr-un exemplu clasic, un butoi de lemn ale cărui doage sunt legate cu platbande metalice numite și cercuri. Lipsa cercurilor duce la desprinderea doagelor.
Etapele cămășuirii pe scurt
- Înainte de montarea armaturilor trebuie curățată tencuiala existenta pana la indepartarea ei totala, inclusiv rosturile. Suprafata ramasa se buciardeaza si se curata prin suflare cu aer.
- Dupa curățarea suprafețelor, trebuie umplute eventualele fisuri prin injectare cu pasta de ciment.
- Armarea se poate face cu plase sudate sau cu plase din bare independente legate sub forma unei plase. Plasele se fixeaza de perete prin agrafe din otel beton fixate in caramida prin gauri umplute cu pasta de ciment sau rășini epoxidice. Atenție, in caramida nu in rostul dintre caramizi, daca peretii se camasuiesc pe ambele fete atunci plasele se prind una de alta cu agrafe montate prin gauri forate. Inca un aspect, plasele sudate lucrează mai bine daca sunt prinse la baza in fundatii sau in plansee, si daca au continuitate de la un nivel la altul.
- Dupa montarea plaselor se uda peretele si se tencuiește cu mortar de ciment fără var. Uneori, în loc de mortar este necesara folosirea de beton, caz in care se cheama camasuire cu beton armat. In situatia utilizarii betonului acesta se va turna direct in cofraj.
Cum se aplica mortarul?
Dupa cum spunea un inginer celebru, energic din mistrie, in 3-4 straturi. Observati in filmul de mai jos si montarea distantierilor si a agrafelor.
Fotografii cu diverse cămășuiri
24 thoughts on “Cămășuirea cu mortar armat cu plase sudate!”
Probabil ca intregul articol din RL ar trebui redus la un singur sfat: La camasuirea cu plase sudate trebuie respectate specificatiile din proiectul de structuri, mai ales ca este foarte posibil ca inginerul de structuri sa nu fi ales plasele sudate, ci bare din otel pentru a avea o solutie mai economica si mai eficienta. De asemenea,: “Nu va faceti singuri camasuielile!”
Eu as simplifica si mai mult la:
“Nu va faceti singuri camasuielile! Trebuie sa manance si altii”
Am putea simplifica si mai mult: ce-si face omul cu mana lui e bun facut!
Camasuirile sunt lucruri mult mai serioase decat par la prima vedere. Atat munca depusa cat si banii investiti pot fi considerabili si uneori comparabili cu realizarea unei case noi. Articolul respectiv este clar ca nu apartine unui constructor dar este totusi de apreciat pentru faptul ca incearca sa explice niste aspecte pe care nu prea le gasesti detaliate decat in cartile de specialitate.
Acum, ca inginer structurist am realizat cateva consolidari la viata mea si nu inteleg de ce recomanzi ca armaturile din camasuirea armata sa nu fie prinse in fundatii sau planseu. Eu recomand exact contrariul. In cazul unui seism armaturile din camasa armata vor prelua eforturile dezvoltate in peretii de zidarie si le vor transmite la baza, adica la fundatii, deci daca barele de armatura nu sunt ancorate in fundatii, preluarea eforturilor de catre fundatii nu se va face eficient. La fel si sus, la nivelul planseului. In cazul majoritatii caselor vechi planseele sunt deteriorate si executate din materiale slabe (betoane de slaba calitate, lemn sau zidarie degradata). Rolul acestor plansee trebuie sa fie acela de “saiba rigida”, adica sa tina peretii de zidarie legati la partea superioara precum un capac pentru o cutie. Aceasta saiba deobicei se ancoreaza intr-o centura perimetrala, din beton armat in care trebuie de asemenea ancorate armaturile inferioare, provenite din camasuiala armata a peretilor. Astfel prin legarea planseului cu camasa armata a peretilor si cu fundatiile, se poate realiza efectul de cutie rigida care sa corespunda prevederilor in vigoare.
Ca idee, mai ales in zonele seismice, este recomandata folosirea armaturilor independente (PC52) dispuse sub forma de plasa, in locul plaselor gata realizate (STNB). Armaturile PC52 spre deosebire de STNB sunt mai ductile, in limbaj comun, armaturile PC52 pot prelua eforturile din seism mai eficient, avand o capacitate mai mare de rotire (indoire) si de disipare a eforturilor.
Era un nu ramas de la o versiune anterioara a textului. Am facut corectia. E clar ca trebuie prinse in fundatii si in plansee. Comentariul dvs este bine venit, e chiar o completare foarte buna a textului meu. Multumesc.
Nu sunt de meserie, dar TREBUIE sa fac o camasuire la o casa veche si am cateva intrebari legate de acest procedeu.
Faptul ca se pune plasa sudata si pe o parte si pe cealalta a zidului, acele agrafe de fier beton cum este bine sa fie fie puse? Sa treaca dintr-o parte in alta a zidului prinzand astfel ambele plase sau sau sa nu patrunda zidul si astfel plasele sa fie tinute de agrafe independente?
O alta intrebare este legata de ruperea termica – intra frigul de afara inauntru datorita acestor plase sau nu? Daca se izoleaza pe afara cu polistiren de 100 mm, se mai realizeaza transferul temperaturii (din interior in exterior si incers)?
Imi cer scuze daca am “jicnit” pe cineva cu aceste intrebari, dar chiar nu sunt de meserie, si pentru mine sunt niste informatii esentiale.
Cu stima
O camasuire facuta de cineva care nu este de meserie poate fi inutila, in cel mai fericit caz! De ce nu ne explicati mai bine de ce “trebuie” sa faceti o camasuire? In ceea ce priveste agrafele e bine sa treaca dintr-o parte in alta. Legat de termoizolatie va marturisesc ca nu inteleg intrebarea!
Rapid raspuns, chiar nu ma asteptam, si pentru asta va felicit!
Asadar, in una din camere, dupa ce am dat toata tencuiala jos, am observat ca zidurile laterale (care incadreaza zidul cu fereastra), au “plecat”, formand un fel de Y rasturnat sau chiar X. De asemenea, de la colturile ferestrelor, in jos spre colt, sunt niste fisuri subtiri. Acest lucru m-a determinat sa ma gandesc ca ar trebui o camasuire. Daca exista si o alta solutie, va rog sa-mi spuneti. Mentionez ca am consolidat fundatia pe toata suprafata casei, iar la colturile casei consolidarea e mai lata (ca niste pinteni).
Izolatie termica vreau sa fac pe afara dupa ce tencuiesc camasuiesc si tencuiesc, gandindu-ma astfel ca, pe de o parte tin caldura inauntru si pe de alta parte sa nu intre frigul, casa fiind folosita pentru inceput ca si casa de vacanta.
Daca mai e nevoie si de alte informatii, sunt online
Avand in vedere ca “un perete a plecat” doar o camasuire nu e solutia. Va rog sa apelati macar la un inginer constructor, daca nu puteti la un expert tehnic! Eu nu va pot ajuta cu alte sfaturi
OK, probabil acesta este si cel mai bun sfat, pentru care va multumesc. O zi buna in continuare
Buna ziua!
Am nevoie de cateva informatii.
Trebuie sa plachez niste pereti exteriori cu gresie.
In acest scop doresc sa fac o camasuire a acestor pereti pentru a putea sustine in conditii optime gresia pe perete. Peretii sunt izolati cu polistiren de 10mm EPS80. Peste polistiren a fost aplicat adeziv cu plasa din fibra.
Mentionez ca placile de gresie cantaresc aprox 10kg/mp iar inaltimea maxima a peretilor este de 3,5m.
Multumesc anticipat pentru sfaturi.
Imi pare rau dar nu cunosc aceste sisteme. Luati legatura cu producatorul termosistemului. Camasuirea nu se aplica peste polistiren deci uitati aceasta idee.
La o casa taraneasca din paianta , tencuiala exterioara este din pamant[ paie si balega] si s-au fisurat si partial stratul a cazut. Cum fac consolidarea peretelui in acest caz ? Cu stima, Botezatu
Nu e ca si cum daca a crapat balega trebuie consolidat doar peretele ala. Trebuie tratata casa per ansamblu si gandite niste masuri de consolidare pe toata structura. Nu e ca si cum daca camasuiesc peretele ala gata am consolidat casa. De regula la casele astea se intareste structura din lemn prin diverse metode si apoi se reface stratul de pamant si balega sau se inlocuieste cu altceva.
Eu la o consolidare d’asta am folosit balega de ultima generatie…..
Buna ! Vă rog sa imi spune-ti ce pot face in cazul unui perete foarte subțire din BCA si este crăpat care este un perete intre cameră si baie ! Cum să-l consolidez ? Imi este fricâ să nu cadă după ce pune si faianta !!!! Mersi !
Buna ziua ce pret se ia pt. Manopera camasuirea peretilor din caramida. St tecuiti cu multibat.?
Nu cunosc!
Buna Ziua , as dori sa stiu daca in Constanta sunt firme ce se ocupa de camasuire ,am o casa din bca in Judetul Constanta care are nevoie de o camasuire ,imi puteti recomanda sau indruma o firma care executa asemenea lucrari . Va multumesc
Probabil ca sunt, orice firma de constructii poate executa o camasuire. Nu va pot da recomandari pt ca nu cunosc piata de acolo.
As dori sa stiu daca e indicat sa folosesc la o camasuire o tencuiala macanizata sau cea manuala, ma gandesc ca la cea manuala dureaza enorm de mult la o casa inteior si exterior ,iar la cea mecanizata sau cu pompa se acopera mai repede in timp mai rapid .
La acea tencuiala mecanizata se adauga si nisip? Intreb ca ma gandesc sa fac eu acea acoperire cu plasa pentru casa interior si exterior dar la tencuire sa apelez la o tencuiala aplicata cu pompa.
Sfaturi sunt bine primite Va multumesc
Pe vremuri se recomanda sa se faca camasuieli torcretate, se mai fac si azi de catre firmele serioase. Cereti sfatul unui inginer local cu experienta. Mortarele de camasuiala au o reteta speciala. Nu cumva sa camasuiti cu Multibat sau Tenco.
buna seara,
de ce se recomanda cupoanele sa intre in zidarie si nu in rosturi, pentru caramizile pline de exemplu, unde gradul de sfaramare este ridicat?
Pai se monteaza in rosturi nu in caramida.