Daca tot sunt la moda casele ieftine, vreau sa fac o analiza a unui tip de case, cele cu structura din profile metalice ambutisate, probabil zincate ( nu scrie la multi dintre producători daca sunt sau nu). Analiza se va concentra pe calitățile prezentate clienților ca fiind excepționale și unice, adică pe marketing-ul din spatele acestor produse.
Acest articol pune în discuție exagerările voite sau nu ale unor avantaje ale acestor case fata de cele din cărămidă sau BCA. Din păcate aceste “avantaje” apar si in unele din prezentările caselor cu structura din lemn.
Nu discutam despre calitățile structurale ale acestor clădiri, sunt convins ca sunt rezistente, dar nu mai rezistente decât alte tipuri de structuri construite conform normelor.
Am analizat câteva site-uri de firme care vând astfel de case și am constatat următoarele:
1. Fundația nu este inclusa în prețul final la nicio firma – nu este necesara o fundație din beton armat, tip T intors, dar o grinda perimetrala si alte câteva interioare, tot sunt necesare, plus o placa de pardoseala. De asemenea trebuie atinsa si adâncimea de îngheț prin adaugarea unor blocuri izolate din beton simplu. Pretul unei asemenea fundatii fiind de minim 7000 euro, pentru 100 mp de fundatie, din care vreo 2000 ar fi numai manopera (valori estimate pe baza experienței). Asta inseamna intre 35 si 45 euro mp pentru o casa P+E, numai fundatia.
2. La una dintre firme, care vinde case în sistem KIT, cu sau fără montaj, pentru o casa cu scheletul metalic montat si placat cu OSB la exterior, prețul este de cca. 170 euro/mp. Prețul structurii fără montaj ~80 euro/mp. Practic firma iti vinde un kit, facut pe baza unui proiect de arhitectura si al unuia de structura de rezistenta întocmit chiar de către ei, dar nu specfica cine isi asuma semnarea proceselor verbale de lucrari ascunse din partea proiectantului si nici recepția structurii. Sunt mai mult decat convins ca nu si-au pus niciodata aceasta problema, pentru ca nu au avut solicitari in acest sens. Din pacate sau din fericire, in ultima vreme, primariile incep sa ceara tot felul de hartii inclusiv punctul de vedere al proiectantului. Sunt curios cum reactioneaza o astfel de firma cand v-a fi nevoita sa faca asta?
3. La alta firma, o casa la gata (fără mobila și alte accesorii), cca. 280 euro/mp, nu am găsit nivelul de calitate pentru finisaje, probabil este unul minim, nu se specifica dacă are incluse fundațiile și nici trotuarele.
4. Prin comparație, la o alta firma care vinde case din lemn prețul la gata este de cca. 350 euro/mp fără fundație.
La o mica analiza vedem ca de fapt preturile nu sunt semnificativ mai mici decât la casele clasice din zidărie si atunci ma intreb care sunt avantajele unei astfel de constructii? Hai sa vedem ce zic vânzătorii:
– sunt din materiale reciclabile si ecologice – cărămida e la fel de ecologica, procesele de obținere ale tuturor acestor materiale nu sunt neapărat ecologice asa ca nu percep asta ca pe un avantaj.
– au un schelet rezistent si foarte elastic – sunt complet de acord, numai ca elasticitatea nu este neapărat un avantaj major pentru o casa P+E, toate cladirile trebuie sa aibe un schelet rezistent si cu o anumita elasticitate, conform normelor in vigoare.
– sunt foarte călduroase, un perete din polistiren de 10cm și 10cm de vata minerala, având conductivitatea termica a unui zid de 110 cm din cărămidă – din păcate conductivitatea termica este numai unul dintre coeficienții folosiți în calculul rezistentei termice (R) a unui perete; rezistenta termica R tine seama si de punțile termice nu doar de materiale si știm foarte bine ca metalul este o punte termica perfecta prin comparație cu lemnul sau caramida; rezistenta termica (R) a unui perete nu este singurul factor determinant pentru consumul energetic al unei cladiri, asa ca nu putem spune cu precizie, ca o casa metalica, e mai avantajoasa d.p.d.v. termic decât alte tipuri, fără a face un audit energetic complet, ceea ce n-am văzut la niciun producător;
– “ușile și ferestrele se deschid exact cum au fost proiectate” – UAU nu-i asa ca e un super avantaj?
– “structura metalica permite construirea caselor chiar si cu cele mai îndrăznețe viziuni arhitecturale, fiind compatibil cu orice proiect ce prevede o înălțime maxima de P+E+M.” – UAU din nou! inseamna ca astia care construiesc plansee dala postcomprimate cu deshideri mari, gen 12x12m, habar nu au de scheletul “metalic”.
– sunt rezistente la foc – eu nu cred ca e o afirmație corecta, e adevarat ca metalul nu arde, dar in cazul unui incendiu va avea deformatii in domeniul plastic (adică ireversibile) ceea ce poate duce pana la colaps, deci sincer eu nu m-as lauda cu asta, ferească Dumnezeu de incendiu, la orice fel de casa.
Ce întrebări am eu și nu le-am găsit răspuns nicăieri:
– izolația fonica, este aceeași ca la o casa din cărămidă sau nu? eu cred ca este mai redusa, masa zidului fiind foarte mica; pentru cine nu știe izolația fonica buna începe de la o densitate de 300kg/mc asta înseamnă beton cu grosimea de 13cm sau un zid din blocuri ceramice de 25cm grosime; este indicat ca un producător responsabil sa publice studii si pe tema asta pentru a putea vinde un produs complet. Update: unul dintre producatori a publicat niste date pe tema asta. Dar daca va uitati din ce este compus peretele o sa vedeti ca nu este posibil sa-ti construiesti singur o astfel de casa.
– sistemul de ventilare este sau nu inclus? trebuie sa va atrag atenția ca bariera de vapori de apa (care este o componenta esențială atât la casele din lemn cât și la cele metalice) are exact rolul unei bariere și nici un vapor de apa nu va ieși din respectiva casa nici prin pereți si nici prin tâmplăria “cu 124 de camere” și nici prin geamurile “tripan”; în acest caz o ventilație este absolut necesara pentru un confort optim; despre importanta ventilației găsiți aici multe informații.
– ce se întâmplă în spatele gips-cartonului cu umiditatea care nu poate trece de folia anticondens?
– ce se intampla daca la un cutremur, “minunata elasticitate” rupe bariera de vapori si proprietarul nu-si da seama? ce se intampla ulterior cu vaporii de apa?
– dacă de exemplu faci o casa din asta lângă o pădure, este sau nu adevarat ca singura piedica dintre proprietar si un urs furios o reprezinta 10cm de polistiren si niște vata minerala? asta e o gluma, ursul v-a intra mereu pe ușa, la fel și hoții.
Vedeți, dragi cititori, ca lucrurile nu sunt niciodată asa simple cum par. Va atrag atenția ca cele de mai sus sunt valabile și pentru casele din lemn in sistemul care exista acum pe piață.
Am mai scris un articol pe tema caselor ieftine și susțin în continuare cu nu structura de rezistenta este un factor de reducere majora a preturilor, dar după cum vedeți toată lumea pe asta mizează când vrea sa vândă o casa. Nu vreau sa zic mai multe, pentru ca nu intenționez ajung la un război cu producătorii de astfel de sisteme, pana la urma fiecare cumpăra ce vrea, eu doar încerc sa sintetizez ce informații am putut găsi pe site-urile lor, pentru ca de multe ori jocurile astea de-a produsul meu e cel mai bun nu sunt corecte, sau cum ar zice englezii nu prea exista fair-play.
Concluzii:
1. Orice casa este buna daca are la baza un proiect complet, are ventilatie si este executata de o echipa responsabila!
2. O casa pe lemn sau metal, se executa mai repede, se incalzeste mai repede, dar se raceste la fel de repede si e la fel de rezistenta ca orice alta casa construita ca la carte.
3.Fac pe aceasta cale un apel către toți cei implicați în construcții și imobiliare, profesionalismul trebuie sa ne caracterizeze pe toți, lipsa acestuia ne va afecta viitorul ca breasla, asa ca atunci când vindeți ceva faceți-o profesional!
27 thoughts on “Case cu structura “metalica””
Multumesc. Eu tind sa aleg structura metalica pentru casa noastra pentru ca am vazut cateva filmulete despre rezistenta lor la cutremur. Nu stiu unde am vazut aceste filmulete stiu doar ca in experiment erau expuse case pe structura de caramida, case pe structura de lemn si case pe structura metalica. Acestea din urma au rezistat cel mai bine.
Inca un motiv pentru care tind sa aleg structura metalica este ca se construieste foarte rapid dupa ce ai toate materialele comandate.
Nu m-am documentat foarte bine pe tema asta pentru ca mai sunt vreo 2 ani pana ajungem sa ne hotaram daca alegem sa construim casa sau cumparam apartament.
Daca dumneavoastra ar fi sa va construiti acum o casa ce tip de structura ati alege? Va intreb pentru ca lucrati in domeniu si presupun ca ati intalnit, ati construit si cunoasteti rezistenta lor la exploatare, rezistenta in timp, rezistenta la foc, la cutremur…
Eu mi-am construit deja o casa din zidarie portanta!
Casele din metal nu sunt rezistente la foc, nu ard, dar in caz de incendiu se vor deforma pana la colaps!
Din pacate in Romania,colegii nostri “superprofesionistii” si cu multi ani de experienta in spate,cu o dorinta acerba de profit rapid omit esentialul unei constructii rezistente.Principiul lasa ca merge si asa oricum nu stie clientul diferenta dintre pc si bst,etc.Cindva am spus ca aproximativ 70%dintre constructiile dupa 90 vor avea probleme,superprofesionisti cu experienta prin tarii straine au spus ca sunt nebun.Nimeni nu vrea sa intelega ca o constructie se calcleaza in functie de terenul,zona ,samd,ca implica o granmada de factori,totul se rezuma la cost,dar nu se intelege ca o reparatie ulterioara sau modificare costa mult mai mult decit un proiect bine pus la punct.IEFTIN SI BUN CA ARHITECTUL E NEBUN<CONSTRUCTORUL PROFITOR,NOROC CU NEA GIGEL MARE CONSTRUCTOR SI ATOTSTIUTOR.
Sunt in totalitate de acord cu acest articol….recomand casele din zidarie, sau mai bine zis as recomanda o structura in cadre din beton armat si pereti din zidarie…iar partea cu filmuletele despre rezistenta la cutremur mi se pare un pic vrajeala….nu am vazut nici o casa din beton, realizata in conformitae cu prevederile si normativele din tara noastra sa aibe probleme la vreun cutremur….nu intra in aceasta categorie casele care sunt predimensionate si armatemdirect pe santier de nea’ Giga, sau nea’ Costica sau cine o ti mai vrea voi…
Buna ziua
Ma numesc Gabor Romulus si sunt directorul general al Mexi Group
In legatura cu acest articol as dori sa dau niste informatii cititorilor, nu vreau sa fac reclama sau sa atac pe cineva. Doresc doar ca oamenii sa inteleaga nu conteaza din ce construiesti fie caramida, lemn sau metal trebuie sa fie atenti la calitatea acestor constructii pentru ca e vorba de bani lor.
Am sa raspund si eu problemelor enumerate mai sus :
Stimate domnule, acest site este o platforma pentru informatii corecte, asa incat clientul final sa stie ce sa aleaga in functie de necesitatile lui. Astept pararea dvs cu interes
Referitor la ofertarea fundatiei:
Nu poti oferta o fundatie pana nu ai un studiu geo si o masuratoare topo fie casa caramida,lemn sau metal nu stii ce teren are beneficiarul cat de inclinat este terenul.
Preturile pe metru patrat nu le pot comenta astea apartin de politica fiecarei societati, dar pot sa recomand oamenilor sa aiba grije cu zisele firme ieftine dar scumpe in final si lucrarile prost calitative ale acestora,
materiale ieftine toate acestea sunt bani aruncatii ai beneficiarilor.
Pretul pe metru patrat la o casa de calitate este intre 350-600 euro pe metru patrat.
Cat despre elasticitate si in domeniul structurilor metalice usoare sunt mai multe tipuri de otel, ,exemplu:(DX51 cu zinc 100 se produc profile de gips carton otel mai moale) (S350 GD cu zinc 275 este otel structural net superior) marimea si grosimea profilelor este un aspect foarte important atat din punct de vedere constructiv cat si termic un profil subtire in perete si de dimensiune mica este mai elastic mai ales daca este facut dintrun otel mai moale.
Eu recomand la casele pe structura metalica sa se foloseasca o izolatie de 100mm grosime cu o densitate de 40kg.
Placarea exterioara sa se realizeze dintrun strat de osb3 de 15mm grosime sau similara din alte materiale (Widiwall,Fermacell etc)
Asa cum am precizat mai sus, daca se folosesc profile mai late, izoland cu vata minerala de 100mm, ramane loc suficient pentru cablurile electrice si tevile pentru instalatii sanitare, neafectand izolatia.
Pe interior recomand o folie aluminizata si doua straturi de gips carton de 12,5mm grosime
Pana la urma inteleg ca pretul nu e un avantaj, dar atunci care sunt avantajele reale ale unei astfel de case?
Pe exterior se poate placa cu polistiren sau vata bazaltica.
Revin la problema de interferenta al metatelor(efectul parabolica)
nu este adevarat va dati seama ca nu sar construii centre comerciale, fabricii, sedii de birorii daca ar fi adevarat si sa nu uitam ca ele sun si placate cu tabla.
Referitor la izolatia termica este superioara la casele de lemn si de metal
fata de cele traditionale si o sa postam pe sit-ul nostru certificatul de audit termic si poze termografice.
Cu izolatia fonica noi nu am facut un test dar o sa il realizam si vom posta si pe acela pesite, din testele realizate de alti constructori din lume reiese ca sunt foarte bune izolatoare fonice aceste tipuri de constructii.
Domnule Rosu Catalin
Pretul unei case structura metalica usoara la cheie este cu 15-20% mai ieftine .
Calitatea lucrarilor net superioare peretii drepti colturi de 90 grade
izolatile termice mult mai bune.
Viteza de executie
Rezistenta seismica
Costurii de intretinere mai mici
Toate spusele mele mai sus le sustin si le demonstrez atat teoretic cat si practic.
NU ESTE O RECLAMA SI NU SPUN CA CONSTRUCTIILE PE ALTE MATERIALE NU SUNT BUNE, DAR DORESC SA SE CONTRUIASCA CALITATE SI LA NOI IN TARA FIE CARAMIDA, LEMN SAU METAL.
Asta doresc si eu calitate si transparenta!
I call bull shit. Vobe goale si generalitati fara suport la dl. Romulus. Un produs nedefinit e mai ieftin si mai bun decat un altceva tot nedefinit. Proiectul si hartiile pe masa si discutam!
Dl Stefan va astept sa ma contactati sa pune hatriile pe masa sper sa nu fie doar vorbe din partea dumneavoastra . Dl Stefan casemexi nu se ascunde dupa generalitati, ce face diferenta in constructii fata de multi competitori pe aceasta piata care se cred constructori. Oare daca sunt doar vorbe de ce livram case in Norvegia unde incarcarea de zapada este de 600kg/mp si izolatia termica superioara este o generalitate cum ati spus dumneavoastra
Buna ziua,
Dle Catalin, va rog, se poate un sfat pentru o constructie fara pretentii?
Vreau sa-mi construiesc o mica magazie la tara.
Rolul acestei magazii:
1. Daca e suficient spatiu imi voi face un banc de lucru cu menghina si polizor de banc, eventual panou de scule pe un perete. In plus voi depozita sculele de mana, sculele electrice sau cu motoare pe benzina (flex, circular de mana, drujba si motocoasa pe benzina, compresor aer comprimat, alte scule cu presiune, bidoane cu ulei pt. diferite tipuri de scule/motoare) acum ele fiind tinute prin casa in dulapuri, debarale, etc.
2. Daca nu am suficient spatiu, renunt la banc si ramane doar spatiu pentru depozitarea sculelor enumerate mai sus.
Pentru a nu-mi lua din spatiul util m-am gandit sa o fac cu peretii din tabla ondulata. In acest caz as putea sa o izolez cumva astfel incat vara sa nu tin sculele la peste 60 de grade iar in perioada iarna sa nu fie chiar ca afara, uneori la – 20 de grade?
Am posibilitatea sa incalzesc putin daca este cazul (adica sa mentin temperatura iarna la peste zero grade), am suficienta putere electrica instalata.
Benzina din sculele cu motor o golesc, apa din sculele ce folosesc apa o elimin, adica nu am probleme cu inghetzul.
Vreau doar sa evit temperaturile extreme, iarna sa pot pune mana pe o unealta fara sa se lipeasca de degete iar vara fara sa ma ard.
Va multumesc,
Ovidiu
Poti folosi panouri tip sandwich din tabla cu grosimea de 10cm, ca si la halele metalice. ca si structura puteti folosi tevi rectangulare, nu ocupa mult spatiu, or sa fie 4 stalpi si eventual niste contravantuiri in X din otel beton fi 20mm, astfel incat sa nu va cada in cap de la vant. sunt diverse solutii, dar fara 10cm de izolatie nu faceti treaba.
Multumesc pentru raspuns!
Cu respect,
Ovidiu
Ce-i drept, daca voi putea sa-mi fac acel banc de lucru, as vrea sa pot sta inauntru si iarna si vara,
In spatele panourilor tip sandwich montate pe peretii exterior cu un spatiu de cca 15mm intre perete si panou se poate instala mucegaiul?
Mucegaiul se poate instala oriunde daca aerul din cladire nu e ventilat corespunzator. De regula mucegaiul apare in timp si incepe din spatiile foarte umede.
Cand vad la ce preturi se construiti case pe structura metalica imi vine sa rad.
Poate 85 euro pe metru patrat zic eu ca ar fi mai adevarat .Vezi de exemplu aici http://www.elforum.ro/topic/101040-casa-de-1000e/page-3
Te-ai chinut sa faci o casa, dupa ureche, si ai mai si cheltuit 85 euro/mp. numai pe materiale, avand ca rezultat un fel de Frankenstein. Acum ai un adapost temporar! Bravo!
Iti las comentariul doar pentru ca e relevant pentru a intelege mai bine situatia din piata! Bonus ii dau si share, sa te promovez!
Sa vad cum ii faci receptia! Asta da provocare!
Pai de 85 euro pana la 850 euro este o foarte mare diferenta.
Felicitari pt casa, nu stiu daca ati observat dar preturile sunt exagerat de mari in tara… de ce ?
Pt ca un constructor doreste ca cu un maxim de 2 case , sa poate face una pt el cu bani de pe cele doua.
Bună ziua, Cătălin. Poti sa-mi spui de ce cosoroabele au dimensiunile mai mari decât capriorii având in vedere ca au un suport foarte solid si nu cred ca sunt supuse la forțele la care sunt supuși capriorii. Mulțumesc anticipat.
Pai nu stiu care cosoroabe, dar de regula se folosesc sectiuni utilizate si la alte elemente, din motive ecnomice. Si oricum daca ai o pana de 15 nu poti pune cosoroaba de 10, pt ca te complici.