Case cu structura “metalica”

Daca tot sunt la moda casele ieftine, vreau sa fac o analiza a unui tip de case, cele cu structura din profile metalice ambutisate, probabil zincate ( nu scrie la multi dintre producători daca sunt sau nu). Analiza se va concentra pe calitățile prezentate clienților ca fiind excepționale și unice, adică pe marketing-ul din spatele acestor produse.
Acest articol pune în discuție exagerările voite sau nu ale unor avantaje ale acestor case fata de cele din cărămidă sau BCA. Din păcate aceste “avantaje” apar si in unele din prezentările caselor cu structura din lemn.
Nu discutam despre calitățile structurale ale acestor clădiri, sunt convins ca sunt rezistente, dar nu mai rezistente decât alte tipuri de structuri construite conform normelor.

Am analizat câteva site-uri de firme care vând astfel de case și am constatat următoarele:

1. Fundația nu este inclusa în prețul final la nicio firma – nu este necesara o fundație din beton armat, tip T intors, dar o grinda perimetrala si alte câteva interioare, tot sunt necesare, plus o placa de pardoseala. De asemenea trebuie atinsa si adâncimea de îngheț prin adaugarea unor blocuri izolate din beton simplu. Pretul unei asemenea fundatii fiind de minim 7000 euro, pentru 100 mp de fundatie, din care vreo 2000 ar fi numai manopera (valori estimate pe baza experienței). Asta inseamna intre 35 si 45 euro mp pentru o casa P+E, numai fundatia.

2. La una dintre firme, care vinde case în sistem KIT, cu sau fără montaj, pentru o casa cu scheletul metalic montat si placat cu OSB la exterior, prețul este de cca. 170 euro/mp. Prețul structurii fără montaj ~80 euro/mp. Practic firma iti vinde un kit, facut pe baza unui proiect de arhitectura si al unuia de structura de rezistenta întocmit chiar de către ei, dar nu specfica cine isi asuma semnarea proceselor verbale de lucrari ascunse din partea proiectantului si nici recepția structurii. Sunt mai mult decat convins ca nu si-au pus niciodata aceasta problema, pentru ca nu au avut solicitari in acest sens. Din pacate sau din fericire, in ultima vreme, primariile incep sa ceara tot felul de hartii inclusiv punctul de vedere al proiectantului. Sunt curios cum reactioneaza o astfel de firma cand v-a fi nevoita sa faca asta?

3. La alta firma, o casa la gata (fără mobila și alte accesorii), cca. 280 euro/mp, nu am găsit nivelul de calitate pentru finisaje, probabil este unul minim, nu se specifica dacă are incluse fundațiile și nici trotuarele.

4. Prin comparație, la o alta firma care vinde case din lemn prețul la gata este de cca. 350 euro/mp fără fundație.

La o mica analiza vedem ca de fapt preturile nu sunt semnificativ mai mici decât la casele clasice din zidărie si atunci ma intreb care sunt avantajele unei astfel de constructii? Hai sa vedem ce zic vânzătorii:

– sunt din materiale reciclabile si ecologice – cărămida e la fel de ecologica, procesele de obținere ale tuturor acestor materiale nu sunt neapărat ecologice asa ca nu percep asta ca pe un avantaj.

– au un schelet rezistent si foarte elastic – sunt complet de acord, numai ca elasticitatea nu este neapărat un avantaj major pentru o casa P+E, toate cladirile trebuie sa aibe un schelet rezistent si cu o anumita elasticitate, conform normelor in vigoare.

– sunt foarte călduroase, un perete din polistiren de 10cm și 10cm de vata minerala, având conductivitatea termica a unui zid de 110 cm din cărămidă – din păcate conductivitatea termica este numai unul dintre coeficienții folosiți în calculul rezistentei termice (R) a unui perete; rezistenta termica R  tine seama si de punțile termice nu doar de materiale si știm foarte bine ca metalul este o punte termica perfecta prin comparație cu lemnul sau caramida; rezistenta termica (R) a unui perete nu este singurul factor determinant pentru consumul energetic al unei cladiri, asa ca nu putem spune cu precizie, ca o casa metalica, e mai avantajoasa d.p.d.v. termic decât alte tipuri, fără a face un audit energetic complet, ceea ce n-am văzut la niciun producător; 

– “ușile și ferestrele se deschid exact cum au fost proiectate” – UAU nu-i asa ca e un super avantaj? 

– “structura metalica permite construirea caselor chiar si cu cele mai îndrăznețe viziuni arhitecturale, fiind compatibil cu orice proiect ce prevede o înălțime maxima de P+E+M.” – UAU din nou! inseamna ca astia care construiesc plansee dala postcomprimate cu deshideri mari, gen 12x12m, habar nu au de scheletul “metalic”.

– sunt rezistente la foc – eu nu cred ca e o afirmație corecta, e adevarat ca metalul nu arde, dar in cazul unui incendiu va avea deformatii in domeniul plastic (adică ireversibile) ceea ce poate duce pana la colaps, deci sincer eu nu m-as lauda cu asta, ferească Dumnezeu de incendiu, la orice fel de casa.

Ce întrebări am eu și nu le-am găsit răspuns nicăieri:

– izolația fonica, este aceeași ca la o casa din cărămidă sau nu? eu cred ca este  mai redusa, masa zidului fiind foarte mica; pentru cine nu știe izolația fonica buna începe de la o densitate de 300kg/mc asta înseamnă beton cu grosimea de 13cm sau un zid din blocuri ceramice de 25cm grosime; este indicat ca un producător responsabil sa publice studii si pe tema asta pentru a putea vinde un produs complet. Update: unul dintre producatori a publicat niste date pe tema asta. Dar daca va uitati din ce este compus peretele o sa vedeti ca nu este posibil sa-ti construiesti singur o astfel de casa.

– sistemul de ventilare este sau nu inclus? trebuie sa va atrag atenția ca bariera de vapori de apa (care este o componenta esențială atât la casele din lemn cât și la cele metalice) are exact rolul unei bariere și nici un vapor de apa nu va ieși din respectiva casa nici prin pereți si nici prin tâmplăria “cu 124 de camere” și nici prin geamurile “tripan”; în acest caz o ventilație este absolut necesara pentru un confort optim; despre importanta ventilației găsiți aici multe informații.

– ce se întâmplă în spatele gips-cartonului cu umiditatea care nu poate trece de folia anticondens?

– ce se intampla daca la un cutremur, “minunata elasticitate” rupe bariera de  vapori si proprietarul nu-si da seama? ce se intampla ulterior cu vaporii de apa?

– dacă de exemplu faci o casa din asta lângă o pădure, este sau nu adevarat ca singura piedica dintre proprietar si un urs furios o reprezinta 10cm de polistiren si niște vata minerala? asta e o gluma, ursul v-a intra mereu pe ușa, la fel și hoții.

Vedeți, dragi cititori, ca lucrurile nu sunt niciodată asa simple cum par. Va atrag atenția ca cele de mai sus sunt valabile și pentru casele din lemn in sistemul care exista acum pe piață.

Am mai scris un articol pe tema caselor ieftine și susțin în continuare cu nu structura de rezistenta este un factor de reducere majora a preturilor, dar după cum vedeți toată lumea pe asta mizează când vrea sa vândă o casa. Nu vreau sa zic mai multe, pentru ca nu intenționez ajung la un război cu producătorii de astfel de sisteme, pana la urma fiecare cumpăra ce vrea, eu doar încerc sa sintetizez ce informații am putut găsi pe site-urile lor, pentru ca de multe ori jocurile astea de-a produsul meu e cel mai bun nu sunt corecte, sau cum ar zice englezii nu prea exista fair-play.

Concluzii:

1. Orice casa este buna daca are la baza un proiect complet, are ventilatie si este executata de o echipa responsabila!

2. O casa pe lemn sau metal, se executa mai repede, se incalzeste mai repede, dar se raceste la fel de repede si e la fel de rezistenta ca orice alta casa construita ca la carte.

3.Fac pe aceasta cale un apel către toți cei implicați în construcții și imobiliare, profesionalismul trebuie sa ne caracterizeze pe toți, lipsa acestuia ne va afecta viitorul ca breasla, asa ca atunci când vindeți ceva faceți-o profesional!

Astept intrebarile!

27 thoughts on “Case cu structura “metalica””

%d bloggers like this: