Da, chiar el, cel pe care nimeni nu-l face decat la stadiul de D.T.A.C. De ce e important un proiect de instalatii la un stadiu ulterior celui de autorizatie, pentru ca te scuteste de o gramada de probleme pe santier. Si nu pentru ca meseriaşii n-ar şti să monteze o centrala termica sau o chiuveta, ci pentru ca e important să ştie unde duc ţevile pentru racord spre exemplu. O sa explicăm pe scurt ce informaţii absolut necesare ofera un proiect de instalaţii:
- pozitia racordurilor pentru canalizare
- poziţia racordului de apa şi a celui de curent electric
- poziţia tabloului electric in casă
- poziţia intrerupatoarelor şi a prizelor
- poziţia exactă a sifoanelor de pardoseala, a ţevilor de apă şi a scurgerilor pentru chiuveta
- traseele prizelor de televizor, internet, interfon etc (adica a curenţilor slabi in jargonul instalatorilor)
- racordul pentru maşina de spălat rufe etc.
- şi multe altele…
Multă lume spune ca se descurcă constructorul, dar practica m-a invăţat ca mulţi uită să pună ţevile de canalizare in fundaţii sau impămantarea şi atunci sa vezi regrete.
Instalaţiile conţin piese care devin ascunse şi orice devine ascuns trebuie făcut perfect. Costurile de remediere ulterioara sunt foarte mari, nu mai vorbim aici de stres si mizerie. Eu mereu le spun clienţilor sa aiba grijă mare la instalaţii pentru ca sunt cele mai importante lucruri la o casă. Defectele structurii de rezistenţă se văd abia la primul mare cutremur si asta poate fi peste 20 de ani, dar cu instalaţiile trebuie sa convieţuiesti din prima zi in noua casă.
One thought on “Proiectul de instalaţii”
Si nu numai ca trebuie “sa traiesti cu instalatiile” din prima zi, dar proprietarii se fac ca uita un lucru : valoarea proprietatii peste trei – patru ani de la data construirii este data si de calitatea instalatiilor. Aici avem o situatie tare delicata : samsarii de locuinte/agentiile imobiliare, participa la vanzarea de cladiri/locuinte care au mari probleme la partea de instalatii si nu mai amintesc de totala lipsa de documentatie tehnica anexa la PV de receptie ! Omul de pe strada care vrea sa cumpere o cladire/locuinta si care nu are o minima pregatire, va fi cu siguranta inselat de acesti samsari ! si dupa cum bine ai spus, ” atunci sa vezi regrete ” !
Intamplator sunt auditor energetic pentru cladiri si am contact direct cu acest fenomen al lipsei de documentatie/proiect al constructiei si de cate ori le explic faptul ca pretul pentru un CPE este mai mare cu 10-20 % din cauza lipsei documentatiei, toti, dar toti beneficiarii se arata nemultumiti. aici este de vina autoritatea locala care nu afiseaza nicaieri liste cu actele/documentele necesare pentru vanzarea cumpararea unei cladiri/locuinte. Partea strict legislativa prin aportul notarilor este prezenta ca asa este legea, dar partea tehnica este total absenta !