Continuam cu sfaturile pentru ingineri și meseriași
Astăzi, cea mai frecventa greșeală la armarea grinzilor unui planșeu: lipsa unui plan de montaj
Este foarte important ca înainte de începerea montării armaturilor din grinzi, sa existe un plan de montaj bine stabilit. De ce spun asta?
1. E foarte clar ca doua grinzi care se intersectează nu pot trece una prin alta decat daca exista un decalaj pe verticala. De cele mai multe ori acest decalaj este facut la santier functie de grosimea armaturilor si de tipul grinzilor, principale sau secundare. De multe ori cei de pe santier nu au un plan de montaj ci doar isi aleg o directie principala si cu asta basta! Problema cea mai grava o reprezinta intersectia a doua grinzi una continua si cealalata perpendiculara pe ea – vezi imaginea alaturata. In aceasta situatie particulara eu consider ca grinda perpendiculara trebuie sa fie mai jos decat cea continua pentru altfel ciocurile armaturii acesteia pot influenta negativ pozitia armaturilor din cealaltă grinda. De asemenea armaturile de la partea de jos trebuie sa fie mai scurte decat cele de sus astfel incat ciocurile sa poata trece unul pe langa celalalt si pentru nu influenta negativ armatura de la partea de jos din grinda continua. Practic foarte putini meseriasi isi bat capul cu asta pe santier, din pacate.
2. Daca nu exista o strategie de lucru si niste etape foarte clar mentionate fierarilor se uita de etrieri in stalpi la noduri. In fotografii se vede clar ca nu sunt montati, si de asemenea e foarte clar ca nu mai pot fi montati. Unde s-a gresit? Trebuiau pusi intai etrieri in stalpi, apoi barele de la partea inferioara cu etrierii si apoi barele de sus. Solutia de remediere? Demontare si refacere!
3. La intersectia unei grinzi principale cu una secundara, nu se monteaza etrieri in zona respectiva. De ce? Pentru ca de cele mai multe ori se uita, sau se considera ca nu sunt importanți. Sfatul meu pentru proiectantii incepatori este sa puna si armaturi inclinate la intersecție, macar alea sa rămână dacă nu se montează etrierii. Solutia de remediere? Demontare si refacere!
Cum repari lipsa etrierilor la noduri! Ca si proiectant recomand ca cea mai buna solutie demontarea si refacerea pentru ca un nod neconfinat e inutil. Se mai practica si introducerea de etrieri din doua bucati in forma de U care se suprapun dar nu este o solutie pentru orice fel de nod, se poate accepta numai in cazuri izolate atunci cand lipsesc doar câțiva etrieri, nu toți.
Concluzii:
1. Decât sa demontezi si sa refaci mai bine faci un plan de montaj pe care il explici fierarilor si scapi de griji. Oamenii de pe santier nu sunt tampiti, dar în marea lor majoritate nu sunt conștienți de importanta celor enumerate mai sus, si deci nu-si vor pune niciodata aceste probleme. Dar, tocmai din acest motiv ar trebui sa existe un inginer la fiecare șantier si un diriginte, măcar ei sa corecteze.
2.E foarte important sa proiectezi conform tendințelor moderne din domeniu, dar șantierul poate da peste cap toate calcule. Mai grav este ca multi proiectanți și ingineri de șantier nu își dau seama de aceste greșeli.
Imi permit un sfat pentru colegii proiectanti: acoperirea cu armatura la grinzi ar trebui sa fie de cca. 3.5cm sus si jos pentru a permite trecerea grinzilor una prin alta; in cazul in care armatura este mai groasa de 20mm acoperirea poate fi si 4.5cm; in cazul in care grinda are aceeasi latime cu stalpul acoperirea laterala trebuie sa fie si ea minim 4.5cm pentru a permite armaturilor din grinda sa treaca printre armaturile din stalpi. Vedeti mai jos un exemplu de sectiune printr-o grinda.
E foarte greu sa faci proiectare “la mare arta” conform normativelor in vigoare, atunci cand pe santier se executa cu abateri mari. Betonul este, din pacate, cel mai imprevizibil material de constructie, datorita calitatii proaste a executiei. Este adevarat ca si la metal pot aparea erori, dar nu atat de mari si nu atat de multe.
Dacă iți place construieste.info cumpără prin acest link și astfel vei contribui și tu la educația in domeniul construcțiilor!
14 thoughts on “Greseli la armarea grinzilor”
Foarte utile sfaturile. Demontare si refacere nu e o foarte mare problema dar constatarea ulterioara precum ca latimea etrierilor grinzilor nu permite montarea carcaselor la pozitia dorita (cand latimea stalpilor e egala cu latimea grinzilor adica in majoritatea proiectelor de
case mici in cadre regim inaltime P+1, P+2) o consider o problema in special atunci cand ai fasonat toti etrierii. Ca si constructor m-am plictisit sa verific daca acoperirea cu beton din proiect este diferita la st si gr si cu cat difera (permite montaj/nu permite montaj). Este vorba de atentie la detalii. Succes in ceea ce faceti, sunt f multumit de sfaturile dvs.
Va multumesc frumos pentru aprecieri!
La o structura in cadre cind latimea stilpilor este egala cu cea a grinzii (conform proiect) in executie, cum putem realiza noduri rigide ? Sau mai bine zis cum este mai bine sa realizam nodul in acest caz -sa trecem o bara pe linga stilp sau sa indoim putin armatura longitudinala din grinda sa intre in stilp ?
Pai scrie in articol, citeste cu atentie!
am un living de 6,20 m latime 14,60 m latime ce trebuie turnata placa peste (fara stalpi de sustinere sub placa )nu sunt sigur de rezistenta placii….ma puteti ajuta cu un sfat…
Daca inaltimea etrierului este mult mai mare decit latimea lui in cadrul grinzilor,va fi necesar montarea de bare de repartitie pe inaltimea grinzii Ce spune normativul in acest sens?
spune ca la grinzi peste 60cm inaltime se monteaza un rand de bare intermediare.
Buna seara!
As avea o intrebare in legatura cu montarea etrierelor…exista vreun normativ, care sa spuna, ca etrierii se monteaza cu ciocurile orientate sus?
Cu stima!
Ma refer la grinzile la talpa de fundare.
Exista undeva scris ceva, dar nu stiu unde exact, cred ca intr-un NE 012. Ideea e urmatoarea: ciocurile nu se monteaza toate in aceeasi directie pentru ca reprezinta un defect in beton. Corect este sa fi mutate la 2-3 randuri (cum se zice in santier – rotite).
Un maistru bun stie asta, la fel si un fierar.
Buna ziua! Am ridicat o casa cu un singur nivel si acum mi-am schimbat planul, doresc sa o fac cu doua nivele. Problema este ca nu am lasat mustati pentru stalpi. Cum pot pune mustati ???
eu zic sa faceti un proiect si o expertiza in sensul asta, nu e normal sa lucrati de capul dvs. daca studiez legile cred ca e si cam penal sau cel putin contraventional.
Bravo, un articol bun si cu informatii rare. 95 % dintre contructiile pe care le am vazut sunt cu probleme de genul asta, lipsa atentiei la detalii de genul asta. Toti sunt constructori buni, pana te uiti mai atent in fiarele lor.
Buna ziua!
Se poate face jontarea a doua grinzi chiar la intersectia cu o grinda perpendiculara? ma refer la centuri!
Multumesc!