Cea mai frecventa greșeală la armarea unei placi este acoperirea cu beton a armaturii. Pentru cei care nu știu, atunci când se calculeaza cantitatea de armatura se tine cont de înălțimea plăcii intre plasele de armatura. Cu cat distanta dintre plase este mai mare cu atât creste rezistenta. Sa presupunem ca pentru o placa de 13 cm grosime a rezultat o armatura de 10mm sus si una de 8mm jos, ambele dispuse la un pas de 15cm. Pentru asta s-a considerat in calcul o acoperire de 1 cm jos si 1 cm sus. Daca in loc de 2 cm acoperirea este de 5 cm inseamana ca armatura este insuficienta. De ce nu se respecta acoperirea de beton? Sunt 3 motive:
1. Majoritatea inginerilor și maiștrilor habar nu au de importanta acesteia și care sunt valorile corecte; mai jos un tabel edificator. Aceste acoperiri trebuie specificate prin proiect.
Grosime placa | Acoperire sus/jos |
12-13cm | 1cm |
14-16cm | 1.5cm |
17-20cm | 2 cm |
2. Armatura de la partea de sus se leaga de barele longitudinale din grinzi; pentru a se putea monta armaturile din grinzi acestea trebuie decalate pe inaltime astfel incat sa treaca unele prin altele acolo unde se intersecteaza doua grinzi perpendiculare. Din acest motiv o parte din grinzi sunt mai jos cu minim 16mm decat altele. Din acest motiv si armatura din placa va avea diverse acoperiri. Aceasta greaseala poate fi evitata daca armatura superioara din placa nu se leaga de armatura longitudinala din grinzi, ea trebuind sa rezeme numai pe capre, iar impreuna cu repartitia si cu armatura inferioara sa devina rigide si nedeformabile. De fiecare data cand merg pe santier am aceasta discutie cu oamenii si mereu am impresia ca nu prea le pasa. Zilele trecute am fost la un santier unde aveam o consola de 2.00 metri la care placa avea doar 16cm. Daca nu le-as fi explicat treaba cu acoperirea ar fi avut surpriza sa le cada consola la prima zapada.
Uite o poza cu armatura legata de grinzi:
3. Caprele, care de cele mai multe ori se montează greșit sau se proiectează greșit. Mai jos va dau un detaliu pe care l-am întocmit recent pentru ca am văzut ca mereu pe șantier am probleme de genul asta.
Citeste si despre:
- ce înseamnă o fundație
- cum scapi de igrasie
- ce înseamnă o expertiza tehnica
- cum consolidezi o fundatie veche
- subzidirea fundațiilor
- Informatii despre balcoane – accesați aceasta pagina http://www.construieste.info/?p=2344
Dacă iți place construieste.info cumpără prin acest link și astfel vei contribui și tu la educația in domeniul construcțiilor!
84 thoughts on “Greseli la armarea plăcii!”
Buna ce fier artrebui sa folosesc la o placa de 7 pe 8.5 cu zid aprox la mijloc….am plase sudade de 6 mm cu ochiuri de 100 100 imi folosesc laplaca.va multumesc
Etica si moralitatea nu-mi permit sa raspund la o asemenea intrebare. Imi pare rau dar nu va pot ajuta.
Eu cand le-am zis sa nu mai lege calaretii de grinzi se uitau la mine ca la poarta noua. Apoi cand le-am zis sa nu mai calce pe calareti si sa calce pe poduri facute din dulapi sau printre calareti, la fel se uitau. Si referitor la grinzi, cand am armatura min de 20mm, le dau etrieri diferiti. Grinzile mai putin solicitate au acoperire de 5cm fata de 2.5cm cat au cele principale. Iar daca armatura e mai subtire se poate trage de bare sa le petreaca unele peste altele.
Iar cea mai mare problema este la fundatii cu pamantul care intra sub barele de la partea inferioara, ca nu il mai scoate nimeni de acolo.
pamantul nu are voie sa intre sub armaturile de la partea inferoiara a fundatiilor. Acesta este motivul entru care eu tot timpul pun un strat de beton de egalizare de 5-10cm. Si Tot timpul ii pun sa curete 🙂
bun articol
Imi permit daca nu e supararre cateva complectari. Acoperirea cu beton a armaturilor din placa mai tine cont si de zona de expunere (in Eurocod este bine prezentata). De asemenea intradevar asta este o mare problema cu nerespectarea acoperirii cu beton si mai ales a distantei dintre armaturi mai ales la placi. ca la constructori tot aia este 8/10 sau 8/13, 15,. Din pacate noi proiectantii degeaba incercam sa facem un proiect ca la carte ca oricum nu se respecta.
Oricum felicitari Catalin pentru articole. Sincer am vrut si eu sa imi fac un blog de genul tau in care sa incercam sa ii ajutam pe oameni cu niste sfaturi, dar din pacate nu prea am timp.
Oricum o sa iti urmaresc blogul in continuare.
Multumesc pt aprecieri!
Caprele de Ø8 OB nu sunt prea slabe? Eu folosesc numai Ø10 PC
Si eu foloseam fi 10, dar am testat acum vreo 5 ani si merg f bine si cele din OB de 8, nu am avut plangeri din santier.
Salut
Acoperirea cu beton nu are nici o legatura cu grosimea placii. Acoperirea cu beton se stabileste in functie de clasa de durabilitate indicata pentru acea placa si trebuie indicata pe plan de catre proiectant. In cazul in care acoperirea cu beton nu este indicata pe plan calaretii se poate determina din lungimea etrierilor de pe grinda. Calaretii din placa trebuie sa sprijine pe armaturile longitudinale de la partea superioara a grinzii. ( de ex. : daca grinda are 50cm inaltime iar inaltimea etrierilor din grinda este 45cm/brat atunci acoperirea cu beton rezulta (50-45)/2 = 2.5 cm . Acoperirea cu beton din placa va fi 2.5cm – diametrul cel mai mare al calaretilor din placa ).
Salut,
Acoperirea cu beton se stabileste in functie de multi factori, dar la o cladire obisnuita eu folosesc acoperirile din acest articol. In cazul in care nu este indicata acoperirea pe plan, aceasta se realizeaza automat din inaltimea caprelor nu din dimensiunile etrierilor.
Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti cum ar fi mai bine sa fac armatura la o placa de planseu ( etaj), din doua randuri de plasa sudata de 8, respectiv de 6 sau din bare independente de fier striat de 8(formand ochiuri de 10 x 10 cm) ? Suprafata este de 10 x 10 metri, 17 stalpi de b.a., pereti din caramida portanta.
Trebuie sa pun obligatoriu acei calareti sau pot face un al doilea rand de armatura pe toata suprafata? Intreb acest lucru deoarece am deschideri relativ mici 3.6 x 3.6 m si astfel in centrul camerei ramane un spatiu mic , deci nu fac economie mare de fier si munca este un pic mai multa.
Multumesc!
Pai eu zic sa va faceti un proiect. Cum sa va spun eu ce armatura sa folositi daca nu stiu nici macar cum arata planul. 17 stalpi si pereti din zidarie nu-mi spun nimic. Va inteleg ca nu faceti economie la otel dar la proeiect de ce faceti economie? Un proiect de structura costa pana in 6-700 de euro. Adica 1 tona de armatura.
Am proiect+avize +autorizatie, dar in proiect nu am detalii de armare placa, doar stalpi+fundatie.
Multumesc!
Pai inseamna ca nu v-au facut proiect pentru structura de rezistenta complet. Probabil aveti faza DTAC. Trebuiau sa va intrebe daca doriti si detalii de armare. Ar trebui sa le cereti, probabil vor fi contracost. Va rog sa intelegeti ca nu pot sa va dau informatii despre armare asa din senin, nu este deontologic.
Imi cer scuze daca nu am formulat intrebarile cum trebuie. Ideea era daca recomandati ,in cazul meu, ca armatura placii sa se faca din bare independente avand lungimea de 10 m(plus ciocurile de la capete) egala cu lumgimea respectiv latimea casei in defavoarea plasei sudate. Am un jpg cu planul parterului dar nu stiu cum sa-l incarc…poate ma ajutati.
Multumesc! O zi buna!
Salut Catalin!
In urma turnarii planseului mi-au aparut segregari in stratul de beton. E grav, se poate remedia cumva greseala?
Pai ce raspuns sa-ti dau eu daca habar n-am ce segregari ai. In mod normal se pot repara, dar sa nu fie caverna sau altceva. Trimite si tu niste poze la office | @ | vilared . com
spune-mi ceva te rog,ce grosime minima ar trebui sa aiba o placa de 2,8 m x1,5 sa aiba o rezistanta optima pentru greutatea ei,si eventual ce armaturi..
Pai spune-mi ceva, te rog, la ce foloseste placa asta? exista un plan de arhitectura ca sa vedem contextul? Grosimea poate sa fie de la 5cm la 25cm, depinde de situatie!
La o grinda de pod barele de fier forjat pot fi intrerupte daca se petrec suficient unele npeste altele? Respectiv sa am trei bare pe toata lungimea de sapte metri deschidere.
Ce-as putea eu sa va raspund la o asemenea intrebare? O grinda de pod? Fier forjat? Despre care bare e vorba? De alea de sus de alea de jos? Si unde sa se imbine, la mijloc, pe reazem?
Va recomand sa nu suprapuneti barele fara sa cereti sfatul unui inginer structurist care sa vina sa vad despre ce este vorba.
ce am putea face la o placa de beton 3.75*10m care a fost turnata de 5 zile si cae nu a fost indreptata cum trebuie si acum e ridicata intr-o parte? slefuirea ne-ar ajuta? Multumesc!
Daca grosimea este mai mare decat cea din proiect, se poate slefui dar cred ca o sa fie costisitor? Nu se poate rezolva din sapa?
Cati centrimetrii putem slefui? Placa e mai groasain partea dinspre constructia existenta unde exista o usa care face legatura intre cele 2 corpuri. Placa a fost turnata pana la pragul usii si nuputem sa mai turnam sapa si sa punem gresie deoarece ar trece peste usa. Miltumesc!
🙂 asa doriti o solutie? cereti parerea proiectantului dvs. nu pot sa dau eu solutii
Intrebarea era cat se poate slefui? Se slefuieste doar la suprafata sau masina de slefuit poate lua catica centrimetri din placa? Multumesc!
Trebuie vazut ce grosime are placa, unde este armatura, daca se slefuiesc y cm cat mai ramane acoperire de beton la placa, etc. Deci nu exista un raspuns standard, de asta v-am zis sa chemati proiectantul.
Se poate slefui cat vreti atata timp cat nu afectati rezistenta placii! Deci chemati proiectantul sa dea el o solutie de slefuire, eu nu stiu cati cm are placa, ce armatura, cum e dispusa, cum reazema, etc.
Am si eu o intrebare.
Vreau sa-mi constrruiesc un gratar si cuptor in curte.
Pentru aceasta trebuie sa torn o placa de 4/3 m
Cat de groasa si ce armatura ati recomanda? Recomandati si ceva cuzineti (5)?
Solul este lut B.
Cu stima,
Multumesc
Se indeparteaza 20 de cm din solul vegetal, se umple cu pietris margaritar se toarna o placa de 15cm grosime, armata sus si jos cu plasa sudata de fi 6/100. Cu placere si astept poze cu gratarul…
Multumesc mult1
La margaritat ce sort ar fi ideal?
Pai margaritarul e margaritar, asa e el. 4-7mm.
UPS! L-am confundat cu pietrisul :(.
pietrisul e 0-16mm
diferenta o reprezinta 0-4mm care nu rup capilaritatea…
Buna ziua.as dori sa ma ajutati in realizarea unei placi de beton,care v-a fi turnata in curte pe o suprafata de,100m patrati.in curte e pamant,iar greutatea maxima care v-a circula pe aceasta placa v-a fi de maxim 3,5t.m-ar interesa ce armatura sa folosesc,si ce grosime sa aiba placa de beton?cat trebuie sa fie granulatia balastului?curte e pe un plan inclinat de 5-6 grade.va multumesc,cu stima
Imi pare rau dar sunt foarte ocupat zilele acestea, si nu va pot ajuta.
Am o problema care cred este gravă. Au ieșit prin placa vârfurile de la călăreți si sunt locuri de cca 2-3 cm în care se vede fierul din plasa. Cu ce pot izola acest fier ca în timp să nu ruginească ? Vreau sa pun lambriu pe tavan. Multumeac
Pai chemati proiectantul sa dea el solutie, poate mai sunt si alte probleme.
Proiectantul a venit si mi-a dat cantitățile pt un amestec de beton cu care să acoperim acele locuri, dar nu sta. Am înțeles că s-ar găsi pe piața soluții speciale pt. acoperirea fierului. Ideea este că nu știu care este cea mai buna. Rugămintea mea era dacă știți să-mi recomandați o soluție pt. ca peste câteva zile vor veni meseriașii să-mi pună lemnul pe tavan și mi-e frica sa nu rămân cu fierul așa.
Buna ziua am turnat o placa pe o casa veche dar am pus si stâlpi la colț de sustinere ideea e ca jos sunt 2 camere Si as vrea sa fac un living ce îmi recomandati sa fac 2 stalpi la mijloc si sub placa sa pun un profil gros de fier mulțumesc
E o intrebare capcana? De unde sa stiu eu daca trebuie sa puneti stalpi la mijloc? Eu de regula nu pun stalpi la mijloc, dar de unde sa stiu ce placa ati facut dvs. acolo? Daca nu va simtiti in siguranta cu ce-ati facut chemati un inginer constructor sa va dea o solutie!
Atunci cereti sa va dea o solutie de reparatie care s a functioneze! Sunt destule pe piata, Sika, Mapei, Ceresit. Oricare din ele este buna, dar tot proiectantul trebuie sa o aleaga.
Cat beton trebuie sa fie sub grinda de fier din fundatie ? Ma refer la bazele fundatiei in pamant.
Daca te referi la egalizare, de regula 10 cm., dar sunt cazuri unde folosesti si 5cm. sau mai mult. De asta e necesar sa ai un proiect!
buna ziua am o intrebare daca se poate folosi plasa sudata de 6 mm in doua straturi sau cea de 8 mm intrun singur strat ,plaznseul este de 10×12 se are si 2 grinzi pe mijloc am o nelamurire pentru ca proiectantul este bolnav si nu a trimis toazte actele erau la el si muncitori spun ca e ok plasa sudata astept un raspuns .Va multumesc anticipat
la o placa de 10x12m cu doar 2 grinzi pe mijloc eu l-as duce pe proiectant la doctor, s-ar putea sa fie nevoie de el sa rezolve problemele. Nu va recomand sa faceti ce zic muncitorii.
Buna ziua. Am de armat o placa dreptunghiulara peste o camera cu dimensiunea golului de 8.25 x 4 m. Are stalpii la colturi din 4 fi 14 cu etrieri de 8 din 15 in 15, iar pe la mijloc are 2 stalpi cu 8 fi 16 cu 2 etrieri in romb din 10 in 10. Intre stalpii din mijloc este o grinda din 8 fi 14 cu (4 sus si 4 jos) cu etrieri din 10 in 10 la margini si din 15 in 15 pe la mijloc. Grinda (0,4 x 0,25) este dispusa la 3,5m de o margine formand astfel 2 goluri 4 x 3,5 si 4 x 4,5. Ma gandeam sa armez aceasta placa cu un rand de plasa tesuta din fi 8 din 10 in 10 in partea de jos, iar la partea superioara sa folosesc calareti fi 10 din 10 in 10. Vreau sa va intreb daca este suficienta aceasta armare pentru deschiderea pe care o am. Sau daca aveti alte sugestii (exclud armarea cu plasa sudata). Multumesc!
Intrebati proiectantul, eu nu dau astfel de sfaturi pe blog! Multumesc!
Va salut domnule Catalin, am o intrebare si eu: vreau sa torn o sapa noua, cea veche fiind nearmata si fisurata pe alocuri. suprafata este 5 m latime pe 16 lungime, grinzi de fier masiv ( par a fi de cale ferata) cu bolti de caramida intercalate….este casa veche saseasca din zona transilvaniei….distanta intre grinzile de fier variaza de la 1m la 1,5 m….pot folosi plasa de 6 cu 100, si sa torn direct sapa peste bolti si grinzi?
In principiu trebuie o sapa de grosimea celei existente, altfel e posibil sa depasiti capacitatea portanta a planseului. Cred ca minim la sape este 4cm daca le faci armate. Oricum armatura are rol de impiedicare a fisurarii nu de rezistenta.
Sper ca nu vreti sa faceti suprabetonarea boltilor in vederea consolidarii, pentru ca asta e ceva serios si nu v-as recomanda fara sfatul unui expert tehnic.
Multumesc pentru raspuns. Nu vrea sa fac suprabetonare….doar ca acolo a fost grajd la parter si pod de fan unde am transfomrat eu acum in mansarda. sapa imi va iesi de circa 7-8 cm cred..poate 9. decopertez sapa veche, care este fisurata si umflata pe alocuri si care era dusa pana langa ziduri….pun folie, sa nu se duca umezeala in jos ( chiar daca sapa M 100 este semi-uscata), armez cu plasa de 6 cu ochiuri de 100/100 si torn sapa noua….la parter am reconditionat caramizile din boltisoare cu adeziv polistiren intre rosturi…stau asezate bine intre acele grinzi masive de metal….intreabrea mea: las plasa dreapta, sau o mulez cat imi permite pe bolti? adica pe cocoașele acelea? pot sa mai intercalez si fier beton pentru rezistenta? pot sapa plombe in ziduri, pe alocuri pentru rezistenta si legatura cu zidurile? multumesc
Ia puneți mâna și faceți personal, să vedem mai faceți așa bine,de vorbit va pricepeți toți,ați făcut ceva personal în viața voastră?
Buna seara. Vreau sa imi fac in curte un ansamblu gratar , plita , afumatoare, cuptor si un blat de lucru + un loc de luat masa . Iese de dimensiunea 8/4 m. Problema cea mare este ca nu este pamant , decat pe jumate de suprafata, in rest a fost o pivnita betonata careia i-am spart plafonul deoarece era crapat si prost armat. Oricum avea mai mult de 50 de ani si a fost folosita si ca fosa. Am astupat-o cu aproximativ 70 % pamant in partea inferioara peste care am pus sparturi de beton. A trecut o iarna peste + ca si anul trecut si anul asta am tot udat din abundenta sa se taseze. Intr-un singur loc s-a lasat ceva cm dar am completat cu betoane si iar am udat.De aproximativ ce grosime ar trebui sa torn placa si ce sa folosesc la armare. Multumesc anticipat.
Buna ziua
pentru un planseu la un beci/constructie, peste care stratul de pamant va fi de 4-5 m inaltime – o placa cu armare normala este suficienta sau este nevoie de o placa cu nervuri (pe o directie sau doua)..? (suprafete de 4×4 sau 4×5 m). Din cate stiu, greutatea unui mcb de pamant este de 1,3-1,7 t… la 4 m inaltime sunt 5,2-6,8 t/mp presiune pe placa.
Nu putem sa va răspundem la o asemenea intrebare pentru ca riscam sa faceti ceva de capul dvs si sa va avem pe conștiința.
Intrebarea are ca scop obtinerea unei a doua opinii… din pacate unii din colegii dvs. (exemplu: cu cat o grinda sau o placa este mai groasa, sau de dimnesiuni mai mari), doar maresc grosimea fierului folosit, fara sa faca diferenta de sprijin, forfecare… samd
Am cerut in trecut un proiect, pentru o grinda de 5-6 m lungime cu sprijin pe capete, un arhitect a facut o lucrare intr-un fel , un alt “arhitect sau specialist in rezistenta” doar a marit dimensiunea fier beton la 24 mm parca, cu bare drepte, intregi, dar a facut o lucrare frumoasa , colorata , de calculator… etc… spre deosebire de primul care facuse un proiect complex pentru grinda, cu fier indoit la unghiuri in reazeme – dar totul scris si calculat de mana, desenat pe hartie cu mana… cum se faceau candva proiectele… din pacate acesta a decedat.
Va inteleg frustrarea, dar nu pot raspunde mai detaliat decat atat: oricare dintre solutii este buna. Cea cu grinzi este mai economica. Cu cat mai multe grinzi cu atat mai putin otel si mai economic. Cat vor fi grinzile n-am cum sa stiu, oricum destul de mari si de armate, incarcarea fiind uriasa. Cam la 5 tone se calculeaza planseele pentru adaposturi civile unde grosimea minima de placa incepe de la vreo 30cm.
Multumesc, ultimul raspuns este ceea ce doream
Am sa va caut pentru un proiect.
Am citit articolul dumneavoastra si mi se pare excelent. Am si eu o problema. Este vorba de o grindă întoarsă ce 30×50. Ce ne pleaca de la nivelul placi si iese 35cm peste nivelul parter. În mod normal grindă este încastrată sub primul tăind de plasa ce facem in situatia in care. Grinda este formată din fier fi16. Cu etrieri de fi8 plus distantierul de va veni subt grindă? Vom ajunge armătura de la placă ridicată cu minim7cm .Si noi avem placă de 15. Va rămâne subt armătura de fier 7 cm beton mort.
Este problema cunoscuta si acceptata ca atare. De regula eu evit grinzile intoarse.
Buna la placa de beton pentru primul nivel trebuie neaparat centura de beton roata casei sau pot sa torn placa si fara centura
Buna trebuie neaparat la placa de sus de beton trebuie neaparat centura de beton roata casei sau pot sa o torn si fara centura
centura este obligatorie pe toate zidurile chiar si cele interioare.
Buna ziua
Doresc sa construiesc o casa si sunt interesat de eliminarea putinlor termice. Una dintre acestea ar fi placa de la cota 0 care se prelungeste intr-o terasa de 15mp. Este posibila “ruperea” terasei de restul placii printr-un strat de XPS ? E nevoie de o fundatie/evevatie dubla pe acea latura pentru a ‘ancora’ placa terasei de elevatie si a nu ramane ‘ancorata’ doar in 3 laturi ?
Buna pentru cofrag la planseu pentru beton ca sa nu tai din grinda sa o stric.an loc de grinda as putea sa pun ca sustinere trei randuri de scandura una peste alta!
Sau cu dulapi
Salut. Nu stiu pentru ce mai raspundeti la comentarii sau pentru ce mai lasati loc de comentarii, daca raspunsul dvoastra este: “Nu va pot raspunde…. intrebati proiectantul”. Cereti mai multe detalii si raspundeti persoanei respective.
Oamenii intreaba pentru ca nu au bani si vor o parere mai economica, dar de durata, deoarece dintre toti proiectantii, doar 30% isi fac treaba de proiectant, in rest doar folosesc proiecte generale cu mici modificari.
De ce sa faca economie beneficiarului, cand poate pur si simplu sa supradimensioneze si gata. De la simpla modificare / greseala la acoperis / mansarda sau ultimul etaj se modifica radical totul pana la fundatie, ceea ce duce la costuri mai mari. Mai rar am intalnit subdimensionari, ceea ce este si mai grav.
Proiectantii care iau prea multe proiecte si se grabesc sa le faca repede, nu sunt de incredere, pentru ca involuntar vor gresii, poate nu la toate, dar sigur la majoritatea, indiferent daca se numara printre cei mai buni.
Nu trebuie sa fi cel mai bun, ci cel mai implicat ( nu vorbesc de cei ce au trecut in vizita pe la facultate)
buna ziua,
Am de facut o placa peste living cu o suprafata de 50 mp….peste acest living vreau sa construiesc 2 dormitoare
As dorii sa ma ajutati cu cateva informatii:
de cati cm? sa fie placa de groasa?
cat fier am nevoie? si ce grosimi sa aibe fierul?
daca este nevoie si de calareti pt a fii rezistenta?
am centura de 25 cm/20 cm cu grinzi de fier de 10cm
multumesc frumos
sau daca imi puteti da exact cum este correct construit aceasta placa cu dimensiunea de 8mx6m …pt ca nu vreau sa-mi fac un stilp de sprijin in jumatea livingului…nu stiu ce tonaj se strange cand fac peste living cele 2 dormitoare si sa nu ma trezesc cu planseul in cap
va multumesc inca odata
Nu dau asemenea detalii pe acest blog. Mergeti la un proiectant de structura.
Ce inseamna repartitie?
Bare de armatura repartizate uniform, fara rol structural. De exemplu barele care se monteaza sub calareti la placi, ca sa formeze o plasa rigida ce poate fi sustinuta pe “capre”.
buna seara, domnule Catalin va rog sa imi spuneti daca este bine sa fac placa de la etaj cu fier de 8 incrucisat cu ochiuri de 8 cm si grosimea placi de 13 cm pe o suprafata de 100 mp in care sunt 8 grinzi cu fier de 16 si 8 bare la grinda cu etrieri din 25 in 25, scuzati daca am omis cv
Daca imi sint permise niste sfaturi din santier:
1. Caprele ar trebui inlocuite cu distantierii ce se folosesc pentru plase sudate, sunt acele “S”-uri care sustin mult mai bine calaretii si pe intreaga lor latime…repartitia de 6 fiind o poveste frumoasa care in timpul turnarii se transforma in repartitie la partea de jos 🙂
2. Sper sa se inteleaga in proiectare ca daca doua grinzi sau o centura cu un stalp au latimea etrierilor aceeasi este imposibil sa treaca una prin cealalta trebuie date doua latimi diferite a etrierilor. Ultima oara am invitat pe cineva pe santier sa faca el nodul asa cum trebuie si s.a simtit deranjat de aceasta invitatie… :))
1. nu stiam despre astea, ne dai un link ceva, sau o poza pe rosucatalin at vilared.com?
2.nu trebuie diferite, trebuie acoperirea mai mare si lateral si vertical.
Si asta se intampla pentru ca in facultate cursurile sunt tinute de persoane care n-au fost in viata lor pe un santier sau care nu vor sa impartaseasca din vasta lor experienta de frica concurentei!
Buna ziua,
Vecinul meu si`a construit casa si in momentul de fata taseaza terenul din jurul ei cu compactoare (cu talpa si cu cilindrii)’pentru as’i pune pavele de beton. Folosirea lor face sa genereze adevarate “cutremure“ induse casei mele (constructie anii 1970 cu instalatii de apa inzidite / fundatie de adancime mica, etc.). Intrebarea mea este daca are voie sa foloseasca aceste echipamente in apropierea cladirilor (si mai ales ca acestea nu sunt noi).
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Dan / Cluj-Napoca
Am o casa pe un singur nivel pe tavane sa pus polistiren inaintea turnari placi de sus dar am observat ca am transfer pe la muchiile de sus la tavan atat pe pereti exterior si interiori casa este izolata si caldura este prin sapa .Ce este de facut
“…pour les connaisseurs…” grosimea de strat de acoperire in structura de rezistenta s-a majorat foarte mult efect al EUROCODE. Spre exemplu o grosime de acoperire de 25mm data de la fata armaturii de rezistenta acum este de 40mm de la fata ETRIERILOR, pentru un stalp exploatat in XC4, XF1 etc.
Am invatat mai multe despre sustinerea calaretilor din acest articol decat in cei 4 ani de facultate la constructii. Multumesc si va doresc o zi frumoasa!
Buna ziua, ar trebui discutate si elementele de noutate aduse de CR 0 / 2012 si Eurocoduri (+Anexele Nationale) in domeniul calculului grosimii de strat de acoperire si pentru stalpi, grinzi, fundatii etc. Spre exemplu grosimea de strat de acoperire s-a majorat pentru o structura de cladire in mediu continental obisnuit (XC4, XF1) de la 25 la 40mm. In plus GROSIMEA DE STRAT DE ACOPERIRE se considera acum de la cea mai apropiata de exterior armatura (etrier) si nu de la armaturile “principale”… Multumesc,
Buna ziua,
Am și eu o întrebare: la un beci de 6 x 3 m, intr-un garaj in care vor sta 2 mașini ajung 2 grinzi transversale cu câte 6 bare fi 12 iar placa din fier beton fi 8 2 rânduri cu ochiuri 10 pe 10 cu călăreți?
Va mulțumesc anticipat!
Buna ziua,am o intrebare,la cofrarea stâlpilor de pe partier,in loc de fier fi 16 s-a pus fier de fi 14.exista vre-un pericol.Va multumesc
Casa are un singur nivel
Buna ziua, cat se intercaleaza fierul din stalpi, adica cand se adauga o alta bara se intercaleaza de x ori grosimea barei dar nu mai stiu exact cat ?
multumesc anticipat
60 diametre