Cateva greseli ce trebuie evitate

Cu neplacere trebuie sa recunosc ca atunci cand mi-am construit casa am facut o serie de greseli. Din pacate, a trebuit sa le repar ceea ce m-a facut sa pierd niste timp si bani. De ce am facut aceste greseli? Pentru ca meseriasii mei au fost complet nepregatiti, iar eu la fel. Din pacate nu scriei nicaieri ce materiale trebuie sa folosesti in diverse situatii. Cu toate ca, producatorii de materiale ofera training si suficient material didactic, foarte putini meseriasi citesc sau studiaza toate aspectele folosirii unui material. Teoretic ar trebui ca arhitectul sa dea un caiet de sarcini cu aceste detalii, dar practic majoritatea beneficiarilor nu platesc pentru un proiect complet. Culmea e ca eu chiar am platit unui coleg arhitect 2000 de euro pe proiectul casei, insa din pacate nici el nu era in tema cu detaliile astea despre materiale. Sper sa citeasca asta si sa se simta putin! 🙂

Care au fost greselile:

1. Chiar daca la gresia de pe balcoane si terasa am folosit un adeziv performant de la Ceresit, CM17 n-am folosit si un chit elastic rezistent la inghet dezghet, si ca urmare, acesta a inceput sa crape, mai ales la balcoane si sa intre apa sub gresie si in beton. Cu timpul o sa se desprinda gresia de la balcoane si asta nu e tocmai bine.

2. Am folosit un silicon de exterior obisnuit la etansarile de la usile de balcoane si terasa, si cu timpul au inceput sa apara infiltratii de apa. Trebuia sa folosesc un silicon mai performant dar am avut incredere in meseriasi.

3. Aceeasi problema ca mai sus si la glafurile de la ferestre.

4. N-am lasat grile de ventilatie la acoperis imediat sub capriori. Astea sunt necesare pentru a face un curent de aer casa sa ventileze spatiul de sub tavanul fals. (eu am o casa parter si mansarda). Ventilatia acestui spatiu duce la scaderea temperaturilor pe timp de vara. De ce n-am lasat grila? Pt ca l-am intrebat tot pe un coleg arhitect care mi-a zis ca nu trebuie. Intre timp am mai studiat si mi-am dat seama c-am gresit! Gasiti aici detalii.

Ca urmare am decis sa le repar, mai ales ca piata e plina de tot felul de sisteme de izolatii, care mai de care mai performant. Iata mai jos ce-am facut sau ce vreau sa fac, impreuna cu niste fotografii.

1. Trebuie sa dau un strat de vopsea epoxidica transparenta pe balcoane. Vopseaua epoxidica  necesita spalarea perfecta  a intregii suprafete. Iar spalarea asta trebuie facuta cu un aparat de spalat special pentru ca altfel stropesti totul. Dupa spalarea cu apa se mai degreseaza odata cu alcool tehnic si se aplica vopseaua in doua straturi. La cei 13-14mp de balcoane ai mei dureaza aproape o zi, asta daca e cald si se usuca repede primul strat.

2. Trebuie sa izolez toate rosturile de langa usi si pereti cu FT101 de la Ceresit. Asta e un silicon performant si mai scump. Au si alti producatori produse similare, dar eu sunt un om caruia ii palce sa pastreze un producator daca a fost multumit de el, indiferent de pret.

3. La fel ca la 2.

4. Trebuie sa fac niste gauri si sa montez niste grile de ventilatie, poate la primavara viitoare.

Concluzie:

– folositi un adeziv performant pentru gresia de exterior, eu recomand CM17 de la Ceresit sau similare de alti producatori.

– folositi chit elastic de rosturi pt exterior  CE43 tot de la Ceresit sau similar de alti producatori.

– la glafurile de la ferestre folositi tot CM17 si silicon de etansare performant, gen FT101 sau similar de alti producatori.

– la fel, etansati usile de la balcoane, eventual puteti avea un prag mai inalt, chiar daca nu e elegant, dar e mai sigur.

– apelati la niste meseriasi buni; cum ii gasiti? habar n-am, cred ca numai din recomandari…

P.S. Acest articol nu face reclama la Ceresit,  sunt doar un client multumit.

Astept intrebarile!

5 thoughts on “Cateva greseli ce trebuie evitate”

%d bloggers like this: