Ce trebuie sa întrebi un dezvoltator când vrei sa cumperi o casa noua sau un apartament nou? Asta e una din întrebările la care oricine vrea sa cumpere o locuință, trebuie sa caute un răspuns deși într-o țara civilizata cu un sistem al calității funcțional, acest articol nu si-ar avea sensul. De când am început serviciul de asistenta tehnica la cumpărarea de locuințe si imobile am identificat multe probleme la care nici nu m-as fi gândit in trecut.
Întrebările mele sunt, de regula, următoarele:
General valabile:
1. Dacă are proiect si dacă are sa mi-l arate. Puteți sa va informați cu privire la ce trebuie sa conțină un proiect în ghidul despre cum sa-ti faci o casa!
2. Dacă are cartea construcției – informații găsiți aici!
3. Dacă are punctul de vedere al proiectantului cu privire la calitatea execuției construcției, dacă nu-l are e foarte posibil ca proiectantul sa nu fi urmărit execuția.
4. Dacă poți face contract separat, pe numele tău, cu toți furnizorii de utilități (gaze, curent, apa), pentru ca știți foarte bine, câte cazuri sunt, in care exista un singur contract general de furnizare de utilități, si ala pe numele constructorului, si de aici o serie întreagă de discuții si probleme.
Pentru case sau cum le mai spun unii case pe pământ:
5. Dacă are o schema pe unde a tras instalațiile in casa, pentru ca dacă se va întâmpla ceva, o sa cautați acul in carul cu fan. Pentru asta trebuie sa existe un proiect de instalații cu traseul acestora și nu aveți decât sa sperați ca l-a respectat. Dar daca proiectul nu exista atunci măcar o schița ar fi necesara, eventual chiar sa chemați un inginer instalator pentru o evaluare.
6. Ce garantie oferă la finisaje si mai ales la instalații și la echipamente (dacă este cazul).
7. Eu l-as întreba si dacă mai are câteva placi din faianța si gresia utilizata, poate si din parchet, pentru ca cazul în care se strica ceva vreodată și trebuie sa spargi, sa ai cu ce sa înlocuiești.
8. Poze din timpul execuției, sunt foarte importante, multi au! Deseori din aceste poze imi dau seama cât de prost sau de bine s-a lucrat, motiv pentru care sa fac o recomandare este multe mai usor.
9. Daca are casa neterminata, sau blocul neterminat, cat mai dureaza pana termina, si daca poate da un termen scris in contract, eventual cu ceva clauze de întârziere. Si aici as pune iar întrebarea nr. 4.
Alte informații:
Pentru apartamentele vechi avem un articol separat aici.
Cu asistenta tehnica la cumpărarea unui apartament sau a unei case sa va ajutam aici.
One thought on “Ce trebuie sa întrebi un dezvoltator când vrei sa cumperi o casa noua sau un apartament nou?”