Acest articol o sa fie scurt. Priza de pământ se montează unde zice proiectul de instalații, dar nu se sudează de armatura pentru ca:
1. n-are nicio valoare
2. chiar dacă ar avea o valoare n-as vrea sa am curent in armaturi
3. deși pare o idee geniala n-are nicio valoare, ba chiar in situația din poze cred ca banda aia a fost compromisă de sudura.
Soluția corecta ar fi fost prinderea cu cleme speciale, deși eu consider ca legarea de armatura nu e cea mai buna soluție.
6 thoughts on “Împământarea sau priza de pământ”
Buna ziua,
Am citit articolul dvs privind ,, impamantarea ,, aveti dreptate in cazul prezentat, dar in general vorbind realizarea unei asa numite priza de pamant naturala este un lucru benefic pentru instalatia de protectie impotriva electrocutarii, instalatie asociata fiecarei instalatii electrice in constructii si nu numai.
Realizarea unei prize de pamant naturale a cladirii se face cumva simultan cu cea a constructiei fundatiei imobilului. Dar se utilizeaza o armatura de in fier speciala pentru aceasta instalatie ( speciala in sensul ca este dedicata acestei instalatii si nu face parte din armatura fundatiei cladirii desi se conecteaza cu acesata prin sudare) Acest asanumit conductor, cu sectiuna corespunzatoare urmareste conturul peretilor exteriori ai cladirii la nivelul inferior al fundatiei si se cupleaza si cu cateva trasee prin zona fundatiei peretilor interiori astfel ca ansamblul creaza o grila la nivelul bazei fundatiei. In zona in care va fi monta tabloul electric general al cladirii conductorul iese la nivelul placii pe sol si va fi legat la nulul de protectie al instalatiei electrice de utilizare.
Deci aceasta instalatie …..priza naturala are in comun cu cladirea numai zona inferioara , baza armaturii fundatiei si nu alte elementa de arnatura (stalpi, grinzi , centuri ) desi poate exista contact electric intre armaturi.
Sa ne intelegem, priza cu pamantul se poate face si direct prin niste platbande sau tevi infipte direct in pamant. Care este logica sa o conectezi la armatura casei? Instalatorii pe care-i cunosc eu mi-au zis ca nici nu ai voie sa faci asta.
Priza de pamant se poate realiza in doua feluri…asa numita priza artificiala de pamant care consta in electrozi verticali si orizontali din otel galvanizat ( teava , platbanda, accesorii ) pozata in pamant in vecinatatea cladirii, respectand anumite date tehnice legate de lungimi diametre, sectiuni, apropieri de cladire etc….si priza naturala realizata in faza de inceput a cladirii dupa cele descrise anterior…..solutia prizelor naturale, e drept se utilizeaza pentru cladiri ceva mai complexe decat cele aflate in atentia articolelor dvs. Unul din motivele utilizarii prizelor naturale este contactul ceva mai intim si constant in timp cu pamantul si utilizarea unor materiale ceva mai ieftine decit electrozii din OL zincat, platbanda…..dar are un inconvenient ….trebuie executata in faza de inceput inainte de pozarea armaturii fundatiei ….
Doresc citeva sfaturi privind placarea unei terase acoperita dar nu inchisa cu caramida plina 240x115x30 mm, placa suport este din beton armat cu grosimea de 12 cm….. Ce sa folosesc….adezivi, hidroizolatie, chit de rosturi, reguli de placare, etc. Terasa este in contact cu exteriorul si in anumite momente, iarna, poate fi acoperita cu zapada pe anumite portiuni, nu este expusa direct in soare si este acoperita.
Cum adica sa placati o terasa cu caramida plina presata? Ca pardoseala? Pe soclu, unde doriti placarea? Trebuie sa cautati detalii specifice la producatori gen Ceresit sau Sika. Nu este meseria mea si nu ma pricep la asta.
1. are o valoare mult mai buna decat priza artificiala. Practic de vreo 3-4 ori mai buna.
2. ce te deranjeaza curentul din armaturi? Si oricum nu e in armaturi, se duce in beton / pamant. Si asta doar la scurt circuite, nu tot timpul.
3. da, de acord. Noile normative spun ca se prinde in cleme, nu se sudeaza.