In acest articol o sa incerc sa explic când este necesar sa faci o cuva etansa la un subsol. Ideea mi-a venit dupa ce, am văzut cel mai înfiorător de complicat si fara sens proiect din viata mea. V-am povestit ca, subsolul avea pereți perimetrali de beton armat cu plase sudate, ca fundație un radier de 20cm., si era legat cu restul fundațiilor numai in doua locuri.
La ce am proiectat eu pana acum, n-am avut niciodată probleme cu inflitratia apei in subsol prin pardoseala. Circula mitul asta intre constructori si pe la unii proiectanti, ca trebuie sa faci un radier din beton armat ca fundatie pentru un subsol partial, caci altfel apa se infiltreaza si ti-l inunda. Apa nu se poate infiltra prin pardoseala unui subsol decât dacă pânza freatica este imediat sub.
Apa din ploaie, daca exista trotuare, nu ajunge pana sub pardoseala. Ea poate intra prin pereti, motiv pentru care este indicat sa hidroizolezi pereții subsolului.
Spre exemplu, am făcut un bloc cu doua subsoluri, undeva pe la Unirea. Acolo apa era imediat sub radier, probabil ca primavara si toamna apa urca si mai mult. Am folosit niste betoane de clasa mare si o hidroizolatie cu XYPEX sau MAXSEAL la interior. Totul este ok, n-am avut probleme pana acuma, desi au trecut vreo 7 ani.
Un alt exemplu l-am avut cu o cladire de birouri undeva pe la Braila. Subsolul avea apa cca. 1.00m inaltime. Am facut niste investigatii si am ajuns la concluzia ca apa se infiltra datorita lipsei trotuarelor, a hidroizolatiei verticale a peretilor subsolului si a unor gauri de aerisire montate foarte jos. Cu toate ca panza freatica era destul de sus, masurata in anotimpul ploios, nu putea sa creasca cu 1.00m deasupra pardoselii subsolului.
Concluzia mea este ca o cuva etansa la subsol se face doar cand nivelul panzei freatice, masurat in anotimpul ploios, este foarte aprope de nivelul fundației. In rest trebuie hidroizolati peretii exteriori ai subsolului si facute trotuare cat mai late (minim 1.00m), cu panta de scurgere adecvata.
4 thoughts on “Mitul cuvei etanse la subsol!”
Corect, asa este. Cel mai bun exemplu este ca pe vremuri subsolurile din caramida nici nu erau izolate.
Spre sol trebuie rupta capilaritatea.
Cuvele sunt ok cand se fundeaza in straturi in care exista panze freatice sau chiar panze sub presiune.
In plus cuvele etanse (mai exact hidroizolatiile lor sunt adesea compromise pe perioada executiei: intepaturi, etansari defectoase samd, asa ca oricum apare si nevoia unei hidroizolatii cu Xypex sau un produs similar.
Am o casa construita in 2008, cel putin fundatia si subsolul. Acum ca este deja ridicat parterul si etajul am descoperit ca la subsol exact intrun colt la baza se infiltreaza apa cand ploua. Cum pot sa rezolv problema atata timp cat pe exterior nu mai pot sa intervin deoarecce peretele se afla la jumatatea casei.
Multumesc mult.
Exista niste substante chimice care se pot aplica din interior, gen Xypex sau Maxseal. Cred ca si la Ceresit au cateva. Substantele astea se aplica prin pensulare si patrund in beton pe cativa mm creand o pelicula prin care nu mai trece apa. De asemenea trebuie sa ai trotuare care sa indeparteze apa de ploaie de langa constructie. O alta solutie e sa realiezezi un dren pe exterior, dar e o solutie mai complicata.
Casa veche cu fundatie 50cm pe piatra iar zidul prezinta fisuri la colturi nu mari si la imbinarea tavanului cu zidurile.Multumesc.