Sapele perlitice sunt sape care au în compoziție o anumita cantitate de perlit. Perlitul este o roca vulcanica naturala, poroasa cu densitate redusa. Perlitul este un bun izolator termic și se comporta excelent la temperaturi mari. Aceste șape au densități reduse gen 400, 600 sau 1100kg/mc. Din câte cunosc exista un singur producător în zona București și îl găsiți pe Google.
Sapele perlitice cu densitate 400-600kg/mc sunt utilizate foarte des la terase iar cele cu densitate 1100kg/mc pentru sape interioare. Cele cu cu densitatea 400kg/mc sunt termoizolatoare.
Si noi la Vilared le-am folosit la mai multe clădiri înalte pentru reducerea greutăților și implicit a forțelor seismice, numai ca la ultima clădire proiectata ne-am lovit pe șantier de următoarea situație: șapele nu ieșeau perfect plane iar executantul insista ca rețeta este responsabila pentru asta. Bineînțeles ca nu asta era problema ci lipsa lui de experiență în acest domeniu. Cum mi-am dat seama de asta? Pai am început sa-mi sun toate cunoștințele din domeniu și le-am întrebat dacă au avut aceleași probleme. Răspunsul a fost mereu nu, căci ei au lucrat mereu cu o anumita firma, toți cu aceeași.
Este adevarat ca datorita perlitei din compoziție aceste sape au o lucrabilitate redusa si sunt mult mai greu de nivelat. Cele cu densitatea de 400kg/mc sunt chiar imposbil de realizat perfect plane, de aceea se utilizeaza cu precadere la terase, unde planeitatea nu este o problema, doar nu se monteaza parchet pe terase.
De asemenea sapele perlitice nu pot fi utilizate pentru pardoseli epoxidice (gen cele din spitale) sau pentru parchet lipit direct pe sapa, datorita rezistentelor reduse.
Așadar aveți grija pe cine contractați, specialiștii sunt putini și nu sunt ieftini.
7 thoughts on “Șape perlitice”
Doua intrebari:
1. de ce nu poate fi lipit parchet pe o astfel de sapa? Fara IPAT, evident…
2. ce parere ai despre sapa cu granule de polistiren in loc de perlit? E mai usoara? Izoleaza termic mai bine?
1. Pentru ca se dezlipeste cu tot cu straul superior al sapei cand se dilata parchetul sau candvse contracta. Rezistenta ei la intindere e f mica. Asta mi-au spus cei care vand perlita.
2. Nu cunosc sapa cu polistiren, stiu ca exista si atat.
Buna ziua
Intrebare: Pentru rezolvarea problemei cu dezlipirea parchetului din lemn masiv de pe o sapa usoara … se poate turna o sapa autonivelanta peste o sapa perlitica de 400mk/m3? Cam ce grosime de sapa autonivelanta ar fi necesara?
Ma intereseaza un raspuns doar daca e testat. Multumesc.
Bună seara,
Cum se recomandă montarea parchetului din lemn masiv/stratificat pe o șapă perlitică ușoară (1100 kg/mc) ?
De preferat ar fi sa nu se lipeasca, exista si alte metode.
Mulțumesc pentru răspuns. Se poate turna, însă, o șapă autonivelantă peste cea ușoară, pentru a lipi parchetul?
nu stiu, n-am idee, teoretic nu, pt ca autonivelanta adera la sapa, iar sapa asta nu are suficienta rezistenta la tractiune. e posibil sa crape ulterior autonivelanta