Respect profesia de arhitect și chiar am câțiva prieteni arhitecți, de fapt cu toți clienții mei arhitecți am legat o relație de amiciție, mai putin cu unul, dar acela e morocănos din naștere 🙂 . Pe Octavian Ungureanu l-am cunoscut prima data în 2004 ca tânăr absolvent, când a avut încredere și m-a lăsat sa proiectez structura unei case (eu și cu un fost asociat). Drumurile ni s-au despărțit pana în 2014 când ne-am reîntâlnit în mediul virtual, amândoi fiind pasionați de scris. Azi am citit un articol scris de el, despre cum poți sa ieftinești o casa din faza de proiect http://www.arhitectproiectecase.ro/blog/cum-poti-sa-construiesti-o-casa-mai-ieftina-din-faza-de-proiect/. (când recitesc pasajul de mai sus îmi dau seama ca îmbătrânesc 🙁 ).
Simt nevoia sa-l contrazic si pentru ca nu ma pot abține, iată!
Dupa 11 ani de proiectare și mai multe case în a căror construcție m-am implicat foarte mult, una fiind a mea, pot spune ca am căpătat o oarecare experiență în ceea ce privește casele ieftine.
Esența articolului lui Octavian
Singura metodă reală prin care se poate construi o casă mai ieftină este folosirea unor cantități mai mici de materiale de construcții, implicit a unei manopere mai mici și mai puține transporturi. Cantitățile de materiale de construcții sunt stabilite prin proiectul de casa.
Acest lucru este relativ ușor de făcut, pur și simplu făcând un proiect pentru o casă mai mică, dar nu oricum:
- simpla reducere a suprafețelor nu este suficientă în primul rând pentru că economia de materiale nu este proporțională cu suprafața construită. O cameră de 3 m x 3 m nu este mai ieftină decât una de 3 m x 4 m proporțional cu suprafața sa. Este, totuși, mai ieftină
- în primul rând trebuie reduse acele suprafețe care nu sunt importante pentru locuire, cum ar fi holurile și circulațiile din casă
Așadar și prin urmare, Octavian zice ca trebuie sa reduci suprafețele care nu sunt importante pentru locuire, adică holurile și circulațiile. Are și nu prea are dreptate, dar n-as fi scris acest articol dacă n-ar fi pus mai jos și o optimizare a spațiului, interesanta chiar, de la 95 mp ajunge la 60mp, doar ca nu este complet funcțională.
Părerea mea
Cei mai multi dintre clienții noștri nu înțeleg ca o casa funcțională mica și ieftina trebuie sa fie ca un apartament vechi comunist. Le-am criticat deseori, dar pot spune fără regrete ca, gândirea lor inițială are câteva puncte forte:
1. Au debara.
2. Au o cămară.
3. Au spațiu de pus dulapuri pe hol.
4. Au loc la intrarea în casa unde sa-ți lași pantofii, iar când te duci la baie nu ajungi iar în zona în care ți-ai lăsat pantofii.
Sunt de acord ca o casa poate fi ieftina dacă i se optimizează spatiile la maxim. Dar atunci stau și ma întreb, de ce oare am nevoie de loc de luat masa daca eu nu am bani sa-mi fac o casa în care sa-mi încapă o debara, o cămară și niște dulapuri pe hol? Care oare e sensul? Noi, la casă, mâncăm în sufragerie (dacă ziceam mâncăm în locul de luat masa parca nu suna asa de bine) doar când avem musafiri, iar asta se întâmplă rar, în rest mâncăm împreună în bucătărie. Dar dacă vreau sa fac economie la orice pot, oare nu pot sa mănânc în bucătărie sau am o masă pliantă și o întind din joi în paști? Am mai avut această discuție pe Facebook cu un arhitect care mi-a replicat senin, că el a făcut o casa ieftina și astea n-au nevoie de holuri mari și debarale, au nevoie de 30mp de living. Culmea este ca majoritatea caselor care se doresc ieftine n-au spatii anexe dar au living de 30-40mp, cred ca e un trend, oare de la cine o fi pornit?! Probabil ca de la rusi, căci ei sunt de vina pentru toate. 😛
De ce apare acest fenomen?! Nu pentru ca arhitecții sunt prost pregătiți, ci tocmai pentru că un client care vrea ieftin se ieftinește la orice, inclusiv la proiectare, apărând atunci fenomenul explicat în alt articol:
1. Proiectarea – concepția corecta a unei construcții din punct de vedere funcțional si optimizarea costurilor porneste de la proiect. Un proiect bun înseamnă:
– o gândire judicioasa a compartimentărilor care sa ducă la o structura de rezistenta cât mai simpla și ieftina;
– alegerea corecta a dimensiunii spatiilor interioare și a suprafeței totale a clădirii, astfel încât costurile de construcție și cele ulterioare de întreținere sa fie minime.
– un arhitect care lucrează foarte ieftin presupune un specialist nemotivat, iar asta înseamnă mai putin timp acordat proiectului, si de regula asta înseamnă ca se accepta variantele propuse de client cu intervenții minime si gata; în timp asta înseamnă o funcționalitate proasta a acelei clădiri si valoare mica la revânzare.
– un inginer structurist prost plătit înseamnă la fel, un om nemotivat, care nu va pierde timpul cu optimizarea structurii, asta însemnând grinzi prin dormitoare, mai mult fier, mai mult beton și altele; asta in cazul in care clientul a vrut un proiect de structura, ca de regula multi nu-l vor.
– la fel si pentru instalații – proiectul asta de regula și-l fac și mai putini.
Concluzii
Trebuie sa înțelegem ca ieftin înseamnă optim și pe măsura posibilităților. Ieftin e un termen relativ, aproape ca nici nu are sens în discuția despre o clădire decât dacă te referi la gresie, faianță, parchet, corpuri de iluminat și mobilier. Dar doar la material nu și la adezivi, chituri și manopera.
Exemple de case făcute sa fie cât mai ieftine, dar care rezulta nefuncționale:
Update:
1. După publicarea acestui articol am fost contactat de către un bun prieten, arhitectul Radu Nicolae, una din casele de mai sus fiind proiectata de el, și mi-a confirmat ca proprietarul, la doi ani după execuție regreta profund lipsa de vestibul și de spatii anexe (debara și cămară), care ii fuseseră inițial propuse.
2. Octavian Ungureanu mi-a zis ca “polemica” dintre noi e oricum buna pentru clienți.
Mai puteti citi si:
- “Si până la urmă eu ce apartament îmi cumpăr?” – apartamentele noi au și ele probleme grave de concepție și mai ales de percepție.
- “Oare numai de cutremur trebuie sa ne temem?” – o analiza a daunelor ce pot fi produse din încercarea disperata de a reduce costurile.
- “Unde au disparut meseriasii buni?” – un articol care face o analiza a stării actuale a forței de munca din construcții.
- “Fobia cutremurului si profitorii” – o demonstratie simpla ca nu exista case sau apartamente rezistente la 9 grade pe scara Richter.
- “Putem sa lucram ieftin?” – parca trăim in epoca lui ieftin; putem noi proiectanții sa lucram ieftin sau nu?
Dacă iți place construieste.info cumpără prin acest link și astfel vei contribui și tu la educația in domeniul construcțiilor!
12 thoughts on “Multe dintre conceptele de “casă ieftină” sunt fundamental greșite!”
spatiul de 60 m2 cum acolo e wc, deasupra scarii? cum nu se leaga…
Este sub scară, nu deasupra scării…
nu prea am inteles comentariul.
Este sub scara doamna, nu e deasupra scarii. E extrem de inghesuit, si tocmai asta doreste sa puncteze autorul articolului, ca asemenea compromisuri nu ar trebui facute.
Mulțumesc pentru articol, chiar dacă mă contrazici.
Ceea ce îmi doresc este ca tot mai mulți oameni care intră într-un birou de proiectare, al meu sau al oricărui alt arhitect, să știe că prin proiect își stabilește viața viitoare. În alt talger al balanței este bugetul său și al familiei sale pentru foarte mult timp.
Proiectul casei este ca un post de mixaj al unui inginer de sunet, prin care poți să reglezi toți parametrii de care depinde casa pe care ți-o faci. Prin câteva butoane reglezi spațiul, prin altele costurile, prin altele aspectul, prin altele….
Problema este că fiecare astfel de reglaj le dereglează pe toate celelalte. De aceea este nevoie de multă înțelegere, pricepere, o minte deschisă și o înțelegere a importanței proiectului, care trebuie să nu fie doar o formalitate pentru autorizația de construire.
Încă odată, chiar și polemica ajută mult mai mult decât atitudinea „așa vreau, așa se face”.
Destul de mulți își doresc de la arhitect, de la inginer, să le confirme ceea ce au gândit ei acasă. Arhitectul și inginerul trebuie să te ajute să iei deciziile cele mai potrivite situației tale, expunându-ți și punctele pro, și punctele contra, oferindu-ți și variante și soluții.
Eu cred ca proiectul dlui Ungureanu de 60m2 e aproape ok. Pentru lucruri rar folosite care se pot pastra in debara, putem folosi podul casei. Iar in loc de camara, construim un beci sub garajul care nu e lipit de casa. Nu sunt de acord cu WC sub scari. Sub scari, se pot amenaja spatii de depozitare a obiectelor de care nu ai nevoie in living, dar pe care le folosesti mai des decat pe cele din pod. N-am scoala de arhitect, dar cred ca in anumite circumstante, scarile se pot darama.
Pai daca ii mai punem si un beci si un pod nu prea mai este ieftina!
Eu cred ca proiectul cu 60mp.ajunge ca preti la cea cu 95.sau aproape.la amândouă avem scara ce urca probabil la mansardă.asta inseamna ca sus avem compartimentari.ziduri care in general trebe sa se descarce pe zidurile de jos sau pe grinzi.schita cu 60mp.zona,locul de luat masa,este foartedeschis necesita stâlpi,grinzi,fier beton,beton,manoperă mai mare.poate sa depăsească pretul la cea cu 95.
Nu neaparat, dar oricum nu e o mare economie la partea de structura, iar pentru cativa mp in plus putea obtine o functionalitate mai buna. E clar totusi ca la 95mp costurile cu incalzirea sunt mai mari decat la cea de 65 mp. La fel si costurile cu finisajele: mai multe gresie, mai mult parchet, mai multe ferestre, mai multa fatada. Idee e ca o casa trebuie sa fie optimizata nu doar ca spatii pierdute ci si ca spatii utile. Uneori e necesar sa faci cateva cheltuieli la inceput pentru a nu regreta mai tarziu. Dupa cum spuneam si in articol: care e rostul statului la casa daca n-ai o debara, un mic pod si un mic beci. Solutii se pot gasi astfel incat cu doar cativa mp in plus sa obtii toate aceste lucruri.
da si nu, depozitarea se poate rezolva prin mobilare daca stii sa utilizezi spatiul la maxim, un grup sanitar sub o scara nu vad de ce ar strica. este suficient pt o toaleta si o chiuveta! bucataria poate avea o latura spre living care se deshcide integral. desi eu prefer sa matresc bicataria pt a incape o masa mare si a micsora livingul. Este mult mai practic, dada tot ne dorim o casa mica. Pana la urma cine mai are timp sa stea in living de 30 mp?? dar 20 ce are? o canapea , un perete intreg cu bicbklioteca, totul tine de mobilare!
cu 5 mp in plus proiectul de 60 poate deveni ideal. Si se poate si trai foarte bine, avand in vedere ca are si mansarda!
Poti face o scara mai abrupta, cum sunt cele din olanda, de pilda, si ai instant mai putin spatiu alocat scarii. Un subsol nu creste foarte mult costurile, ma mir ca specialisti spu asta! Nici u client nu s a plans ca l-am convins sa faca subsol, chiar daca partial, mai ales cand terenul e putin in panta! Fundatiile oricum ajung la o anumita adancime si atunci ajungem s aumplem la loc o groapa cu umpluturi, cand un subsol poate fi si neizolat termic, numai bine pt a fi pivnita, cu pamant pe jos si fara finisaje . nu trebuie incalzit si nci nu cere de mancare, dar izoleaza parterul la nivelul pardoselii si e un loc suplimentar de depozitare, costurile nu sutn cu mult mai mari!
Scarile din Olanda sunt sinistre! Dar e o idee.