Puntile termice si apartamentele noi

Asistență Tehnică pentru Achiziția unui Apartament: Ce Să Verificați Înainte de a Cumpăra?

În luna iunie 2024, am oferit asistență tehnică pentru achiziția unui apartament într-o clădire construită în anul 2022. În cazul clădirilor existente, informațiile relevante ar trebui să fie disponibile în cartea construcției. Am solicitat clientului să ceară această carte de la asociația de proprietari. Președintele asociației a fost amabil și ne-a oferit accesul.

La momentul vizitei, am constatat că cartea construcției conținea doar procese verbale pentru lucrări ascunse, semnate de proiectant, constructor și dirigintele de șantier. Surprinzător, aceste procese verbale includeau și detalii despre zidării, termosistem și montarea ferestrelor – deși sunt obligatorii, aceste documente nu sunt întocmite frecvent.

Deși informațiile erau limitate, structura de rezistență a clădirii era vizibilă datorită parcării situate pe aproape toată suprafața parterului, permițându-mi să îmi formez o opinie despre rezistența clădirii.

Președintele asociației mi-a cerut părerea despre o problemă întâlnită în apartamentul său, anume condensul pe ferestre în perioada rece. După o inspecție, am constatat lipsa termoizolației în jurul tâmplăriei, la terasa de deasupra apartamentului și pe pereții exteriori ce dădeau într-o logie. Practic, existau punți termice peste tot.

Cum am constatat aceste probleme? Simplu: am ciocănit ușor și am observat că nu sună a gol. La terasa de deasupra, diferența de nivel între interior și exterior era aproape zero, indicând o izolație insuficientă. Parapetul terasei era, de asemenea, neizolat, creând o punte termică imensă.

L-am întrebat pe președinte dacă observă condens și în colțuri sau la îmbinările peretelui cu placa. Răspunsul a fost afirmativ. El credea că problema era cauzată de montajul necorespunzător al ferestrelor și nu se îngrijora de restul zonelor din casă.

Am testat existența termoizolației și la placa peste parter, deoarece apartamentul investigat era la etajul 1. Surpriză: nici acolo nu era o izolație corespunzătoare! Proprietarul care vindea nu locuia în apartament, astfel că probabil nu a încălzit niciodată locuința, de unde și lipsa mucegaiului și a condensului.

Am întâlnit multe blocuri, dar niciodată o situație ca aceasta. În alte cazuri, am văzut izolație neconformă sau insuficientă, dar atât de multe punți termice nu am mai întâlnit.

Mai grav este că există două blocuri în acest complex, ceea ce sugerează că problema ar putea fi comună. I-am recomandat președintelui să caute dreptatea în justiție.

În concluzie, fiți foarte atenți la ce cumpărați și verificați amănunțit clădirile înainte de a face achiziția.

Mai multe informatii pe http://expertiza.vilared.com

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: