Majoritatea clădirilor proiectate de mine au o structura de rezistenta in cadre din beton armat. La o parte dintre ele mi se cere permisiunea de a executa zidaria inaintea stâlpilor. La clădirile mici, gen P+1E sau P+1E+M eram de acord cu aceasta cerere. Dar la vizitele pe șantier descopeream o problema care la prima vedere parea nesemnificativa, dar de fapt nu este. Armatura era murdara cu mortar folosit la zidit. Mai mult chiar, bucăți de mortar la baza stâlpilor.
De ce asta o problema? Pentru ca aderența armaturii la beton este împiedicată de acest mortar, apărând astfel zone cu defecte. Aceasta greșeală nu duce la colapsul clădirii dar poate duce la apariția de fisuri în cazul unui cutremur.
De ce ar fi aceste fisuri o problema? Sunt o problema pentru ca netratate, pot creste si duce la cedări locale în timpul următorului cutremur major. Si atunci, eu ca proiectant sunt pus in situația de a răspunde pentru ca am semnat procesul verbal de recepție si nu vreau asta.
Aceeași problema apare si la clădirile din zidărie portanta și este foarte important ca executantul sa curețe acest mortar, dar oare îl curăță vreodată cineva?
Concluzie: la clădirile cu regim mic de înălțime se poate realiza zidăria înaintea stâlpilor dacă se lucrează atent și se curata mortarul. Este recomandat sa se evite si realizarea de ștrepi, chiar dacă unii consideră că asa se rigidizează mai bine clădirea. In mod normal nu e nevoie sa fie mai rigida decât a fost proiectata, ca doar de asta s-a calculat, nu? 🙂
Întrebare întrebătoare: sunt oare exagerate normativele?
8 thoughts on “Când se realizează zidăria la o clădire în cadre din beton armat?”
Rugina de pe fier creeaza probleme de aderenta? Procesul de oxidare continua si dupa uscarea betonului? Observ ca este un lucru obisnuit sa se monteze fier-beton ruginit.
Multumesc!
Desi multi sustin ca rugina nu este buna, la facultate eu am învățat ca un strat superficial de rugina chiar îmbunătățește aderenta. E vorba de rugina asta care apare in cateva zile de la aducerea otelului in santier. O armatura care sta in aer liber mai mult timp (de la 2-3 saptamani in sus) va avea un strat de rugina care pune probleme serioase la aderenta betonului. In principiu armatura rugineste rapid, in 2-3 zile de la aducerea in santier, asa ca e aproape imposibil sa nu existe si armatura ruginita in beton.
Oxidarea nu continua dupa uscarea si intarirea betonului.
In cazul in care intre realizarea armaturii si turnarea betonului se anticipeaza ca va trece ceva timp, se poate trata armatura astfel incat sa nu rugineasca ? Ma gandesc la solutii gen Feruginol, Deruginol care formeaza o pelicula de fosfat pe suprafata metalului. Afecteaza aceasta pelicula sau tratarea in general a armaturii conlucrarea dintre armatura si beton ?
Exista alte solutii pt prevenirea ruginirii excesive inainte de turnare ?
Sau este de preferat indepartarea ruginii imediat inainte de turnare ?
Armaturile se pasiveaza cu solutii special create in acest scop. Cred ca au si cei de la Ceresit.
Daca spre exemplu tineti armatura ruginita 2 ani cu siguranta este afectata intr-o oarecare masura si grosimea ei, asa ca ar fi de preferat sa fie protejata pe termen foarte lung. De asemenea punerea in opera a unei armaturi foarte ruginite nu este acceptabila.
Dar daca se executa zidaria inaintea stilpilor la o constructie ceva mai inalta ? Pot aparea grave probleme tehnice ?
Salut, la casa in cadre este obligatorie ancorarea zidariei?
Da