Pentru ca am observat ca una dintre căutările frecvente care duc la acest site este despre consolidarea fundațiilor vreau sa prezint câteva informații despre casele vechi din Romania si mai ales despre fundațiile lor. In acest articol voi face referire la casele cu regim de înălțime P+1E și eventual cu un subsol parțial sau total, clădirile mai înalte nu intra în aceasta discuție.
După tipul structurii de rezistență casele vechi din țara noastră se pot clasifica astfel:
1. Case din chirpici: sunt casele făcute din pământ uscat la soare sub forma de cărămizi si zidite apoi tot cu mortar din pământ. Au buiandrugi din lemn si planșeu peste parter tot din lemn. Aceste case nu sunt foarte răspândite, nu au fundații.
2. Case din paianta: paianta reprezinta o tehnica de construire pentru case din lemn care consta in realizarea unui schelet de rezistenta, nu pe tipicul american cu rigle, ci pe tipicul romanesc vechi adică cu niste stâlpi din loc in loc si contrafișe (contravântuiri) intre ele. Golurile se umpleau cu diverse materiale pentru izolație, apoi se acopereau cu sipca si tencuiala din var nisip, pe rabit. Nu stiu când a apărut aceasta tehnica dar este destul de răspândită in mediul rural. Aceste case nu au fundație ci doar o talpa din lemn. In zonele de munte am întâlnit totuși si clădiri de acest fel cu fundații din piatra zidita.
3. Case din zidărie portantă neconfinată: sunt preponderente în zonele urbane și mai rare în zonele rurale. In zonele urbane aceste clădiri se construiau chiar și înainte de anul 1800. Fundația acestor clădiri este de cele mai multe ori din zidărie si rareori din beton simplu. Am întâlnit de cele mai multe ori fundații sub adâncimea de îngheț. Pardoseala parterului era din lemn direct peste pamantul de umplutura. Planșeul peste parter se facea din grinzi de lemn peste care se punea scândură. La partea inferioara scandura, sipca si tencuiala din nisip si var. Spatiul dintre grinzi se umplea cu moloz si pamant pt izolare fonica! Multe dintre clădirile urbane din caramida erau adevarate opere de arhitectura in special cele din zonele centrale! In zonele periferice se regăsesc și azi clădiri fara valoare construite in functie de posibilitatile proprietarului initial.
4. Din zidărie portanta confinată: clădirile vechi din zidărie portanta confinata nu pot fi asimilate celor moderne de astazi, confinarea fiind făcută de regula printr-un planșeu din beton armat peste parter si câțiva stâlpi din beton la interior. Nu au samburi din beton armat la colturi sau care sa bordeze golurile mari. Fundatia acestor case este, de regula, din beton simplu si respecta limita de inghet, ele avand in cele mai multe cazuri subsol partial.
Aceasta tipologie este specfica cladirilor cuplate construite in zonele Cotroceni, Vatra Luminoasa si Lacul Tei din Bucuresti in perioada 1930 – 1945. Cu siguranta acest tip de cladiri se regaseste si in alte zone ale Bucurestiului precum si in alte orase, dar cele de mai sus sunt mai cunoscute. Despre cele din Vatra Luminoasa am găsit un articol foarte bine document pe care îl puteți citi aici: http://ocasapezi.wordpress.com/2009/02/25/vatra-luminoasa-de-ieri/
Dupa cum vedeți mai sus, cladirile vechi românești nu prea au fundații, cel putin nu conform normativelor moderne. Intrebarea este cum se consolidează fundațiile acestor construcții.
Raspunsul este urmatorul:
– la casele din chirpici nu se consolidează fundațiile și nici casele este mai eficient sa le demolezi si sa le refaci;
– la casele din paianta nu se consolidează fundațiile si nici casele este mai eficient sa le demolezi si sa le refaci; dacă fundația este din piatra, cum rar am întâlnit, nu este nevoie de consolidare ci doar de o reparație în zonele fisurate, cel mai important lucru il reprezinta refacerea trotuarelor.
– la casele din zidărie portanta neconfinata care nu au fundații din beton, singura metoda acceptata de normativ este subzidirea, care este din păcate o soluție scumpa și greu realizabila; se mai pot face tot felul de combinații bazate pe aceasta metoda, dar la fel de scumpe; exista cazuri in care fundațiile din zidărie care respecta adâncimea de îngheț sa rămână asa cum sunt si camasuite cu beton armat, o soluție mai ușoară ca subzidirea dar destul de costisitoare; fundațiile din beton simplu duse pana la adancimea de inghet pot fi păstrate daca sunt suficiente ca si lățime.
– la casele din zidarie portanta confinata aceeasi metoda ca mai sus.
Exista situatii speciale de cladiri vechi, importante, chiar istorice care au fundatii din zidarie, poate chiar si subsol, la care nu se pot face interventii in zona fundatiilor din diverse motive. Se aleg atunci niste măsuri de confinare a fundațiilor, prin diverse metode, care sunt suficiente pentru reabilitarea cladirii respective.
Concluzii:
- consolidarea unei fundații este scumpa și greu de făcut;
- consolidarea se folosește întotdeauna ca ultima soluție;
- subzidirea este una dintre metodele clasice dar care este invaziva si deseori duce la fisurarea zidariei; este ultima solutie care ar trebui adoptata.
Citeste si despre:
- ce inseamna o fundatie
- cum scapi de igrasie
- ce inseamna o expertiza tehnica
- parerea mea despre subzidiri
20 thoughts on “Consolidăm o fundație veche?”
Buna ziua .Avem o casa care are fundatia din piatra de rau si a inceput sa se deplaseze catre exteriorul peretilor din spatele casei unde nu este trotuar si nici jgheab de colectare a apei de pe acoperis. Ce solutie ar fi pt. consolidarea fundatiei?
Depinde de situatie, nu poti da o solutie fara sa vezi si sa investighezi. Macar partial motivul l-am identificat “nu este trotuar si nici jgheab de colectare a apei de pe acoperis. “.
Mai multe nu va pot spune pana nu vad.
Buna seara . Am si eu o casa veche de 140 de ani saseasca .Fundatia e din piatra si peretele de la beci a facut ” burta ” in interior .iar un alt perete sa deplasat spre exterior .Vreau sa ma apuc sa fac fundatie sub zidarie mai multe informatii cum as putea obtine .Aveti pe cineva care face tipu asta de fundatii?
In mod normal aceste fundatii trebuie camasuite cu beton armat si eventual subzidite. Dar subzidirea o recomand doar dupa efectuarea unui studiu geotehnic care sa stabileasca starea terenului. Banuiesc ca daca e o casa saseasca atunci e prin zona Ardealului. Asa ca ar trebui sa luati legatura cu un inginer local, un expert tehnic, gasiti lista aici http://www.mdrt.ro/userfiles/atestari/experti/word/experti.doc.
Va multumesc momentan de ajutor .Casa e in satul Viscri Jud Brasov e patrimoniu Unesco. Si daca nu va deranjez o sa mai revin cu alte intrebari
Ok, mi-ar placea sa pot ajuta la consolidarea unei case in Viscri.
Buna seara!
Doresc sa cumpar o casa veche care este construita in 34-35 pe caramida portanta, am observat ca un zid este crapat de jos pana sus(propietarul a mentionat ca a fost construita in 2etape si din aceasta cauza a aparut acea crapatura) am observat ca in bucatarie si grupul sanitar tavanul are infiltratii serioase si chiar cazut intr o camera, in aceste doua camere exista umiditate pe pereti foarte mare si de jos in sus si invers, in celalalte camere nu am observat umiditate in camere, vroiam sa va intreb daca este nevoie de o camasuire la aceasta casa si izolate hidro la toata fundatia fiind din caramida la un metru adancime sau pot sa fac hidroizolatia foar in cele doua camere afectate?!cum sunt dealtfel aceste case?!sunt reziste de fel sau trebuiesc reconsolidate?!
Multumesc mult!
Doru
Buna ziua,
Pentru asta avem un serviciu specializat. Nu putem sa ne dam cu parerea despre o casa fara sa o vedem.
http://expertiza.vilared.com/
Multumesc mult!o sa revin cu un telefon catre dumneavoastra, Doru
Din pacate, lipsa penalizarilor pt. reclame mincinoase face ca multi tineri sa cada prada tentatiei de a avea un acoperis pe care sa si-l permita si sa nu fie la periferia orasului (greu de ajuns la servici datorita infrastructurii rutiere adecvata nevoilor anilor 50-60, nu 2016). Astfel sunt tentati de zeci de anunturi cu casute mici de pana in 50mp din centru, “mansardabile”. Doar ca din pacate nici macar una singura din acestea nu este si nu va fi niciodata mansardabila fiindca pt. asta normele prevad plafon de beton, asta implica existenta stalpilor si grinzilor de beton care implica existenta unei fundatii de beton (ceea ce inseamna ca niciodata nu vor putea fi “mansardabile”, nici macar una singura din aceste case asa zis “mansardabile” – chiar daca au un mic pod, simpla inaltare a acoperisului nu-l poate transforma in locuibil, si mai grav, unii au facut acest lucru ilegal, punand in pericol viata viitorilor proprietari/locatari)
Buna ziua,
Ca sa fiu sincer, am mansardat case fara fundatii din beton, case fara plansee din beton si case fara niciun fel de beton in ele! Dar le-am facut expertiza si proiect! De fapt asta e diferenta!
Sunt de acord insa ca se cumpara multe case fara a se consulta un inginer constructor. Tocmai azi am vazut un apartament intr-o asemenea cladire. Rezultatul a fost ca mansarda va fi mai greu de facut, intrucat prin pod trec niste cosuri de fum care au usita de vizitare. Cosurile inca functioneaza! Faca pariu ca nimeni nu s-a gandit la impedimentul asta pana acum!
Buna ziua. Detin o casa veche, construita in anii ’60, din chirpici (lut), cu fundatie de piatra. E o casa cu pereti inalti, ~320cm. In timp, au aparut fisuri in pereti, mai ales pe la colturi, peretii s-au deformat si/sau burticat in partea de jos. Cum ar putea fi consolidata? La noi prin zona, in astfel de cazuri, oamenii dezvelesc partea de jos a casei, scot lutul cel mai uzat, (din loc in loc, nu in acelasi timp), baga caramizi cu ciment, si retencuiesc casa, cam atat, lucru ce nu-mi pare deloc eficient. Casele arata din nou bine la exterior, si la interior probabil, dar nu stiu ce se va intampla cu ele peste cativa ani, daca nu vor crapa si mai mult, eventual prabusi.
Va dati seama ca o astfel de analiza nu se poate face pe un blog. Trebuie chemat un expert tehnic sau un inginer constructor cu experienta. Trebuie facut un studiu geotehnic care sa stabileasca starea reala a fundatiei si altele.
Imi pare rau dar chiar nu stiu ce sa va zic.
Unde este casa, in ce zona?
In partea de nord a R.Moldova (Briceni)
Bună ziua. Dețin o casă din zidărie portantă neconfinată cu demisol în cartierul Lacul Tei.
Casa are probleme cu umezeala ascendentă la demisol. Aș dori să fac o hidroizolare a demisolului. Ce tip de hidroizolare recomandati?
Buna seara . Am o casa construită in anul 1990 din BCA, are fundatie dar nu are stâlpi de rezistența și talpa , pana acum a avut acoperiș din țigla dar sa deteriorat și am dori sa schimbam acoperișul . Dați-mi va rog un sfat , sa încerc sa o consolidez într-un fel sau sa o dărâm și sa o construies din nou ???
ar fi bine sa chemati un inginer constructor sa o vada, poate nu e chiar asa de rea, cine stie…
Buna ziua,
Am o casa veche de circa 50 de ani din paianta pe care am cumparat-o. Pe interior la doua dintre usi coltul de sus a coborat si pe perete au aparut fisuri pe diagonala. Casa e tencuita pe exterior si are un brau de beton lat de cca 50 cm ( care insa s-a deplasat fata de perete ). Acoperisul are o streasina de circa 50 cm. Casa e pe un nivel si are pod. Locuiesc in ea temporar, de 10 ani, de primavara pana toamna. Aceste degradari au fost de la inceput si nu cred ca ua avansat in timp.
O simpla refacere a centurii de beton, a braului si a acoperisului si consolidarea peretilor ar putea fi o solutie pentru stoparea degradarii , va rog? Multumesc
Buna ziua,
Avand in vedere ca am consolidat cladiri in pozitia deformata nu pot zice ca nu se poate si in cazul dvs. Solutia propusa este destul de ampla, dar nu m-as hazarda sa va zic ca e ok. Sunt totusi lucruri care trebuie vazute local. Ar mai simplu sa chemati un inginer local, poate sa dea o solutie mai simpla sau poate una si mai complexa
Buna ziua! Casa mea este din becea și m-am lipit cu inca o camera de casa ,deasupra camerei am mai ridicat încă una ,sa făcut stâlp de susținere decât la unul din colțul camerei ,problema este că a început sa-mi plece camera (sa se desfacă camera de casa ,ce as putea sa fac ) .