Multe clădiri se degradează de la apa. Desi cutremurele sunt cele mai de temut actiuni devastatoare, acestea apar rar, in jur de 30-50 de ani, iar pana atunci multe cladiri ajung la colaps datorita lipsei unor măsuri elementare de întreținere.
Măsurile elementare de protecție contra igrasiei
- Trotuare în jurul casei, etanșe si cu panta spre exterior. In mod normal umiditatea naturala a pământului nu are presiunea necesara pentru a urca capilar pana la nivelul zidăriei, și ca sa limitezi si mai mult aceasta umiditate, sunt absolut necesare trotuarele! Daca nu ai trotuare apa de ploaie poate stagna lângă sau sub fundație si poate urca capilar pana la zidărie. Urmăriți cu atenție dacă la construcțiile în care este igrasie la baza pereților exista sau nu trotuare! Trotuarele degradate permit de asemenea umezirea terenului de sub fundație si asta duce la tasări diferențiate.
- Sub placa pardoselii de la parter trebuie pus neapărat un strat de pietriș mărgăritar de minim 10cm. Atenție, balastul nu este bun pentru ca are in compozitie nisip! Margaritarul rupe capilaritatea si împiedică astfel apa sa ajungă la beton.
- Intre soclul din beton si zidărie se montează un strat de carton bituminos pentru a proteja zidăria împotriva umidității, in cazul in care apa ar ajunge totusi pana acolo.
Iata mai jos un trotuar degradat care a dus la igrasie si apoi la tasarea unei cladiri.
Concluzia:
Igrasia apare datorita prezentei apei! Daca afli sursa de apa poți rezolva si igrasia!
Hidroizolam fundația sau nu?
Hidroizolarea se face in sensul de pătrundere a apelor: vertical dacă apa poate pătrunde pe orizontal si orizontal dacă apa poate pătrunde de jos in sus. La rezervoarele de apa avem exemplul perfect, acestea se hidroizolează complet atât vertical cât și orizontal!
Daca apa din pânza freatica este la minim 2.50m sub fundație eu consider ca nu este necesara hidroizolarea pe verticala a fundațiilor atâta timp cat exista trotuare etanșe.
Sfat: Ia-ti un consultat cu experiența atunci când vrei sa cumperi o locuință!
www.homeadvisor.ro – un serviciu Construieste.info!
5 thoughts on “Igrasie”
As vrea sa te corectez putin…. Apa nu poate fi eliminata si nu infiltratiile sunt principala sursa de umiditate a aerului! Inafara de umiditatea atmosferica, aportul de vapori de apa din respiratia oamenilor este foarte important.
Igrasia are nevoie de condensul apei pe suprafetele elementelor de constructie si cu cat umiditatea relativa a aerului este mai mare, cu atat mai usor se realizeaza condensul. In general se actioneaza prin marirea temperaturii elementelor de constructie (termoizolatie), dar si prin ventilatie. Dupa cum se poate proiecta si construi o piscina acoperita, unde sa nu fie igrasie, nici o sursa de infiltratii nu devine obligatoriu o sursa de igrasie, daca spatiul este bine ventilat si aflat la o temperatura peste punctul de condens, deoarece umiditatea relativa a aerului depinde nu numai de cantitatea de vapori din aer, ci si de temperatura aerului.
Daca aerul rece (-5… – 10 grade) avand umiditatea relativa de 80% este incalzit pana la 10-20 de grade, umiditatea sa relativa scade sub 50%, poate chiar mai mult, acest aer proaspat putand “absorbi” cantitati impresionante de vapori produsi de evaporarea lichidelor sau de vaporii suplimentari proveniti din respiratie.
Buna ventilatie poate mentine sub control fenomenele de condens si implicit aparitia igrasiei.
E corect ce spui tu, dar in articol este vorba de igrasia de la baza peretilor nu de cea de langa geamuri. Igrasia datorata fundatiilor apare din apa nu din vapori care condensează.
Corect.
O foarte mare problema o constituie in multe cazuri lipsa hidroizolatiei orizontale intre elevatie si zidarie. Multi pun o simpla folie. Procedura corecta este cu bitumsi carton asfaltat sau cu membrane termosudabile. Dar neaparat un strat de amorasare si inchidere a porilor din beton.
de asemenea foarte bine punctat perevederea stratului de rupere a capilaritatii din pietris si nu balast (care contine nisip)