Generalitati
O construcție (clădire) este alcătuită din doua părți: infrastructura și suprastructura.
Infrastructura clădirii: situata sub cota pardoselii parterului, cuprinde fundațiile, elementele constructive ale subsolului și planșeul peste subsol, respectiv numai fundațiile în cazul clădirilor fără subsol.
Suprastructura clădirii: cuprinde toate elementele constructive (verticale și orizontale) situate deasupra cotei pardoselii parterului, inclusiv acoperișul. Suprastructura se realizeaza din elemente care au rolul de a crea spatiile necesare desfasurarii proceselor functionale sau tehnologice, spatiul construit fiind delimitat in plan orizontal in incaperi de catre pereti si pe verticala in niveluri catre plansee.
Ce inseamna o fundatie si care este rolul ei.
Fundatia este partea de constructie care asigura transmiterea incarcarilor la teren. In principiu o fundatie este un element orizontal din beton armat sau simplu ( grinda, placa continua (radier), placi groase izolate sub stalpi, etc.).
Care este principiul general de calcul al unei fundatii? O constructie are o anumita masa (greutate) data de suma incarcarilor permanente+ incarcarile utile + incarcarile din seism. O sa notam aceasta masa (greutate) cu G. Terenul de fundare poate suporta numai o anumita greutate pe un metru patrat (in functie de tipul lui – argila, pietris, nisip, etc.); aceasta greutate se numeste capacitate portanta si se masoara in kPa, notata in prescriptii cu pconv (presiune conventionala, unde presiune, stiti ca inseamna forta exercitata pe o anumite suprafata). Din acest motiv este necesar ca la baza constructiei sa avem o anumita suprafata in contact direct cu terenul. Aceasta suprafata se dimensioneaza pe scurt prin formula G/pconv. Pentru cine nu stie, greutatea se masoara in kilonewtoni (kN) si kPa (kilopascal)=kN/mp. Deci kN/kN/mp=mp si de aici iese aria necesara de fundatie. Calculul este mai elaborat, dar principiul este acesta. Sfat: Nu incercati asta acasa!
- incarcarile permanente sunt greutatile proprii ale materialelor componente+incarcarile provenite din finisaje(gresie, faianta, parchet, tencuieli, etc.)
- încărcările utile sunt alcătuite din greutatea mobilierului, a persoanelor si utilajelor
- încărcările din seism – se înțelege
Tipuri de fundații
Fundațiile sunt de doua tipuri mari: de suprafață sau de adâncime. Pe noi ne interesează doar cele de suprafață pentru construcții mici de tipul caselor. Acestea pot fi continue sau izolate. Continue, inseamna o grinda din beton sub toate elementele structurale (ziduri sau stalpi). Izolate înseamnă fundații punctuale dispuse de regula sub stâlpi. In mod uzual pentru clădiri de locuit unifamiliale (P+E sau P+E+M) eu recomand și folosesc fundațiile continue. Cele izolate se folosesc mai mult la hale industriale.
In prima imagine de sus este reprezentata o fundație continua alcătuită dintr-o talpa din beton simplu si un soclu armat. Acest tip de fundație se folosește, conform normativelor, in zonele slab seismice la clădiri cu structura din zidărie portanta. In zonele seismice este necesar a se folosi o fundație de tipul elevație+talpa, ambele din beton armat (are forma literei T întoarsă) – vezi imaginea a doua de mai sus.
Atentie! Imaginile sunt numai pentru exemplificare. Este posibil ca fundațiile din proiectul dvs sa fie putin altfel. Sunt foarte multi parametrii care trebuie luați în calcul pentru proiectarea corecta a unei fundații.
Fundatie tip talpa din beton simplu si soclu (elevatie) armat:
Fundatie tip talpa armata si elevatie armata:
Ce inseamna adancime de fundare si cum se determina?
Adancimea de fundare este adancimea, fata de nivelul terenului natural, la care se poate realiza fundatia. Aceasta adancime depinde in primul rand de adancimea pana la care terenul poate sa inghete (numita adancimea de inghet); aceasta variaza, in functie de zona climatica, intre 70 si 90 cm. In al doilea rând, adâncimea este determinata de tipul terenului de fundare; spre exemplu, în zonele urbane, sunt multe terenuri care au umpluturi foarte mari, uneori și de 2-3m; aceste umpluturi nu pot constitui un teren bun de fundare și în acest caz adâncimea de fundare creste considerabil. Ce este un studiu geotehnic și la ce folosește găsiți aici.
De ce trebuie respectata adancimea de inghet?
Pentru ca daca terenul de sub fundație îngheață (asta se întâmplă de regula din exterior) si se dezgheata, duce la tasari ale fundatiilor. Daca aceastea nu sunt armate corespunzător pot fisura. Daca fundatiile fisureaza, atunci fisureaza si peretii din caramida. In plus apar eforturi marite si in stalpi, grinzi sau centuri. Daca căutați pe internet o sa gasiti tot felul de păreri de cele mai multe ori neavizate. Important este sa retineti ca fundatia este baza cladirii si trebuie realizata corect. Fundația este un element la care reparațiile presupun costuri foarte mari. Deci nu incercati sa micsorati adancimea de fundare din proiect, veti vedea consecintele dupa mai multi ani! Ce înseamnă o expertiza tehnica, găsiți aici: http://www.construieste.info/?p=111
Putin despre radier
Radierul este o fundație de suprafață de forma unei placi groase din beton armat. Radierele sunt de mai multe feluri, nu ne intereseaza in acest moment, fiind doar variații ale aceluiași principiu. Radierul se foloseste atunci cand latimea fundatiilor este atat de mare incat doua talpi paralele aproape se unesc. In acest caz se prefara o placa groasa de minim 35 cm armata corespunzator. Situatia asta apare cand terenul de fundare este foarte prost, sau cand cladirea este foarte inalta si incarcarile aduse la teren sunt foarte mari. Orice fundație trebuie sa preia incarcarile si sa le distribuie uniform la teren, nu este mai avantajos sa folosești radier, din contra fundațiile continue sunt mai ieftine. Trebuie sa fie foarte clar ca radierul se folosește in situații speciale ca cele menționate mai sus, insa unii constructori considera ca e mai usor de executat un radier si cer expres asta chiar daca costul materialelor este mai mare.
Hidroizolarea
Hidroizolația fundațiilor se realizează vertical, de regula pe exterior, la constructiile cu subsol si se prelungeste si pe peretii acestuia pana la nivelul trotuarului. Aceste hidroizolatii se recomanda a se realiza cu membrane termofuzibile. Hidroizolatia se protejeaza cu zidarie din caramida plina presata sau cu polistiren extrudat. La constructiile fara subsol hidroizolatia se pune orizontal sub peretii din zidarie nu si sub stalpii din beton; toata lumea cunoaste faimosul carton bituminos! Pentru protectia fundatiilor trebuie realizate trotuare din beton, etansate cu bitum in zona de contact cu soclul casei. Trotuarele se realizeaza din beton cu o grosime de cca. 10cm. Sub acest beton se pune un strat de pietris margaritar.
Rosturile de tasare
Tot legat de fundații, dar nefolosit in mod curent la case individuale, v-as povesti despre rosturile de tasare. A nu se confunda cu rosturi de dilatare sau cu rosturi antiseismice.
Rosturile de tasare apar, de la nivelul fundațiilor pana la ultimul etaj, in cadrul aceleași construcții in următoarele situatii:
- clădirea este mai lunga de 60m
- clădirea are o zona cu mai puține niveluri si una cu mai multe (diferența de 5-6 niveluri, de exemplu cazul parcarilor subterane extinse mai mult decat suprastructura)
- clădirea se executa pe corpuri în perioade de timp diferite
Tasarea pământului are loc atunci când asupra lui se aplica o greutate. Toate cladirile se taseaza pe parcursul executiei, si inclusiv pe durata exploatarii. Pentru a evita tasările diferențiate este necesara prevederea unui rost de minim 5cm. Rostul se realizeaza din fundatie pana la ultimul nivel. In cazul corpurilor de clădire cu mai multe niveluri (de la 3 in sus) rostul de tasare trebuie dimensionat și ca rost antiseismic si dimensiunea lui poate depasi 5cm. Rosturile se umplu cu polistiren expandat, nu extrudat!
Citeste si despre:
- cum scapi de igrasie
- ce înseamnă o expertiza tehnica
- cum consolidezi o fundatie veche
- subzidirea fundațiilor
- placa de la cota 0.00
- racordarea in trepte a fundatiilor
Dacă iți place construieste.info cumpără prin acest link și astfel vei contribui și tu la educația in domeniul construcțiilor!
One thought on “Despre fundatii”