Recunosc ca pana acum 2 ani, cand am facut blogul, nu stiam despre vidul sanitar. Un fan mi-a trimis niste documente despre asta, apoi am aflat si de la asociatul meu Florin Gheorghiu ca este o practica comuna in Franta, importata și in Algeria. In Algeria, la cutremurul din 1980, multe cladiri au fost distruse chiar de catre acest vid sanitar.
Ce este vidul sanitar?
Vidul sanitar reprezinta o solutie de ventilatie naturala sub pardoseala cotei 0.00 a unei cladiri. Nu este un subsol tehnic, ci doar o zona de 60-70cm înălțime cu guri de ventilație. Imaginați-va ca la o casa normala nu mai faceți umplutura cu pământ intre elevatiile fundatiei ci lasati gol. Daca va intrebati ce anume vrem sa ventilam sub pardoseala, pai: umezeala, radonul si termitele. Si francezii spun ca e bun si in cazul inundatiilor, si au mare dreptate.
Mai jos un filmulet despre cum se construiește vidul sanitar la o casa in Franta. Asa ceva nu e permis intr-o zona seismica, dar s-ar putea adapta si la noi ceva din beton armat, pana la urma e doar un subsol tehnic mai mic.
Este radonul o problema asa de mare?
Se pare ca da, fiind un gaz nobil, se poate bineinteles acumula chiar sub pardoseala parterului. Din cate inteleg, in Franta sunt cca. 31 de regiuni in care radonul este o îngrijorare, asa ca problema e una reala. Mai jos gasiti un filmulet al Institutului de Radioprotectectie si Siguranta Nucleara din Franta. Aici gasiti mai multe explicatii despre radon. Daca nu stiati, Franta este una din tarile cu cele mai multe centrale nucleare, deci nu e de mirare ca au si un institut pentru treaba asta.
Este vidul sanitar doar o fiță franțuzească?
Se pare ca nu. Daca va uitați la filmele americane, ideea nu e doar a francezilor, casele din SUA, in special cele din lemn, au si ele un spatiu vizitabil sub pardoseala. In America le zice Crawl Space si gasiti aici un articol interesant despre asta.
Ce mai zic americanii despre crawl space:
- http://www.crawlspaces.org/
- http://www.probuilder.com/crawlspaces-vent-or-not-vent
- http://web.ornl.gov/sci/buildingsfoundations/handbook/section3-2.shtml
Care e situatia la noi?
Casele vechi, batranesti, in special cele din lemn sau paianta, aveau sau au un spatiu sub pardoseala de regula in zona prispelor, folosit la depozitarea lemnelor. Nu era si nu este o practica comuna in Romania, acest vid sanitar.
Ventilația pardoselii parterului, nu am vazut-o nicaieri in Romania pana saptamana trecuta, cand am vizitat o casa veche din Buzau. Casa, realizata dupa 1945, de catre o familie de profesori dintr-un sat la 10km de orasul Buzau, are guri de ventilatie imediat sub nivelul pardoselii. N-am inteles si nimeni nu mai stie de ce sau cum le-a venit ideea, dar e clar ca aceea casa a fost gandita si construita cu simt de raspundere.
Mai jos pozele cu gurile de ventilație găsite de mine. Nu cred ca atunci s-au gândit la radon ci doar la o ventilație a pardoselii. Dar din păcate nu prea mai avem cum afla, ar fi fost interesant.
Despre Radon in Romania:
Concluzii:
Dupa parerea mea un subsol tehnic sau un subsol, este o idee mult mai buna decat un vid sanitar. In plus un subsol este o idee buna pentru orice casa, va spune un proprietar de casa fără subsol. Vidul sanitar ridica multe probleme de ventilatie si izolare, mai ales in climate foarte reci, dupa cum vedeti mai sus la fratii nostri americani. Asadar daca se face, trebuie făcut ca la carte!
O sa va intrebati de ce am scris acest articol si raspunsul este ca l-am scris pentru a sublinia inca o data ca o constructie este mult mai mult decat: “casele noastre sunt rezistente la 9 grade pe scara Richter, sunt cele mai bune si mai ieftine, sunt cele mai nemaipomenite, iti vindem noi o casa cu 50 000 de euro, perfecta pentru tine si familia ta!”. A, si pentru cei care vand case ieftine si ne invata ca toamna e cel mai bun sezon pentru construit!
4 thoughts on “Vidul sanitar sau ventilația sub pardoseala parterului”
Am intalnit si in Bucuresti spatiul asta de ventilare, la o cladire de peste 100 de ani, cu subsol partial. In plus, intre subsol si parter, in zona grinzilor (de lemn) ale planseului parterului am gasit un fel de galerii de aerisire care ventilau zona capetelor de grinzi la reazemul pe perete. Spatiul asta era continuat pe toata suprafata cladirii, inclusiv in zona fara subsol. Probabil din cauza asta absolut toate grinzile parterului erau intr-o stare impecabila. La renovare nu a trebuit nici macar sa schimbam materialul de umplutura din zona asta, atat de bine pastrat era. Concluzie: pe vremea aia casele erau facute cu stiinta si simt de raspundere, ceea e destul de greu de spus despre casele de astazi…
arh. Gabi TOMESCU
Niste poze nu ai?
Mereu m- am întrebat ce sunt acele grile, la casele vechi.Pe stradă la mine este o casă veche ( am vrut să o cumpăr) si- am întrebat dacă are beci(răspunsul nu),dar acele grilaje mici ce sunt ( răspunsul l- am aflat în acest articol).
Si eu sunt curios cum de le-a venit ideea sa faca asa. Banuiesc ca proprietarul actual nu are habar ce si cum, nu?