Placile din beton armat sunt elemente plane cu rol de preluare a forțelor gravitaționale si cu rol de transmitere in plan a forțelor seismice de la un element vertical la altul. Asadar, pe timp de “pace” placile sunt solicitate gravitational.
Planșeul este un element compus din grinzi si placi.
Teoria plăcilor este una foarte ampla si nu o dezbatem aici. Discutam strict despre fisurile in placi. Fisurile apar atunci când ceva nu a fost făcut cum trebuie. Unele fisuri sunt periculoase alte nu.
Vorbim in acest articol de clădiri noi. Daca observați fisuri într-o clădire mai veche chemați proiectantul sau un expert tehnic.
Câteva motive de fisurare:
1. Fisuri la reazeme, paralele cu armaturile de la partea de sus – de regula apar datorita tratării necorespunzătoare a placii imediat dupa turnare; spuneam in alt articol ca un ciment de tip CEM II B necesita tratare prelungita si in zilele noastre multe betoane conțin acest tip de ciment. Desi suntem tentați sa spunem ca acoperirea cu beton a fost prea mica (cum am crezut si eu in anumite cazuri) tot tratarea necorespunzătoare este cauza, coroborata si cu rețeta betonului. Pentru remediere chemați proiectantul.
2. Fisuri la reazeme, perpendiculare pe armatura (paralele cu reazemul). Astea sunt fisuri care necesita o investigație amănunțita. Pot aparea datorita tratării necorespunzătoare, dar pot avea si cauze fizice gen săgeți mari ale placii datorate decofrarii timpurii sau datorare depășirii sarcinilor capabile in exploatare. Pentru remediere chemați proiectantul, poate fi o problema grava.
3. Fisuri in camp la partea de sus, apar foarte des la placi groase (peste 18cm) nearmate la partea superioara in camp. Motivul principal il reprezinta contracția si tratarea necorespunzătoare. Daca nu sunt tratate la timp fisura se extinde si la partea de jos. Deja știți pe cine sa chemați.
4. Fisuri in camp la partea de jos fără corespondent la partea de sus. Sunt fisuri din încovoiere datorate săgeților prea mari, datorate decofrării timpurii sau datorare depășirii sarcinilor capabile in exploatare. Pentru remediere chemați proiectantul, poate fi o problema grava.
Cad sau nu plăcile fisurate?
In cele mai multe cazuri nu se ajunge la colaps datorita armaturilor care oricum preaiu eforturile. Sunt cazuri de plansee prabusite documentate in istorie si deci totul este posibil ….
Cele mai mari probleme apar la placile in consola, unde foarte des se gresesc armarile atunci cand se lucreaza fara proiect. Personal nu am vazut placi prabusite, dar balcoane am vazut!
Concluzii
1. Faceți un proiect și asigurați-va ca este respectat si pus in opera cum trebuie.
2. Daca vedeți fisuri chemați un specialist sa-și dea cu părerea.