Ne pândește ceva de sus, nu foarte sus. Doar câțiva metri deasupra trotuarului. Sa fie Dumnezeu? Nope, e doar niște cărămidă pe un balcon! Sau mai rar BCA!
La cutremurul din 1977 au căzut printre altele și zone de locuit in bow-window -uri, nu știu cat de multe, dar suficiente cat sa-i sperie pe inginerii de atunci și sa se interzică cumva astfel de detalii. Nu știu dacă s-au interzis prin lege sau dacă doar la nivel de breasla, oamenilor li s-a făcut brusc frica și au renunțat la asta. Dupa revoluție nu s-a mai auzit nimic despre asta. Au început sa apară din ce in ce mai mult astfel de situații in special deasupra trotuarelor. Multe dintre ele s-au făcut cum trebuie.
In ultimii 4-5 ani parca cineva le-a luat mințile constructorilor. Foarte putini pun sâmburi din beton armat și centuri la zidăriile scoase pe balcoane in consola. Eu personal ma sperii când vad blocuri înalte 7-8 etaje, am văzut unul chiar de 13 etaje cu zidăria pe un balcon de 1.50 – 2.00 m lungime fără niciun sâmbure din beton sau fără alt sistem de ancorare.
Normativul P100-1/2013 specifica clar ca sunt necesare elemente de ancorare a zidăriei scoasa in consola cum ar fi: orice gol mai mare de 1.50 mp trebuie bordat cu sâmburi stânga – dreapta; sâmburi din beton armat la colțuri si multe altele. 1.50 mp înseamnă o fereastra de 1.00 x 1.50 m!!!
Concluzie:
Mergeti pe strada si ridicati capul cand vedeti o cladire noua! Are samburi sau nu are?
5 thoughts on “Ne pândește ceva, de sus…”
După părerea dumneavoastră cum se execută corect un astfel de balcon cu zidărie bordată cu stâlpişori? Din punctul meu de vedere cel mai bine ar fi ca acesta să fie realizat în felul următor:
Etapa 1) Armare sâmburi + Zidire
Etapa 2) Turnare planşeu de beton + Turnare sâmburi
Acest caz ideal nu prea le place executanţilor, deoarece au şi de zidit nu numai de turnat betoane, iar În cazul în care realizarea zidăriei se face ulterior nu cred că se fixează suficient de bine.
Samburii si zidaria se fac ulterior. Numai amatorii fac figuri de genul celor spuse de dvs. Tocmai pt ca se impaneaza mai greu e nevoie de samburi.
Dar cum se toarnă betonul în sâmburi după ce placa de peste acesta este realizată (cu guler şi spargeare ulterioară a surplusului de beton)? Nici zidăria n-are cum să fie perfect împănată la partea superioară în felul acesta…
Se poate turna, stai linistit!
In general, la balcoane, zidaria nu este mai inalta de 1.0m., deci se toarna betonul foarte lejer. Important este sa nu se uite sa se lase fierul pentru stalpisori, din placa, inainte de turnarea acesteia.