Pot exista sau nu cutremure cu magnitudinea de 9 grade Richter in Romania?

KOBE1995
sursa foto: http://www.ce.washington.edu/~liquefaction/selectpiclique/kobe95/expressway.jpg

Multa lume a trait cutremurul din 1977 si isi aminteste cu groaza acele clipe. Eu cunosc doar povestile. Acum cativa ani a fost la televizor o campanie de inoculare a populatiei cu teama de cutremure si vad ca încă continua, nu vad însa nicio preocupare a autorităților pe aceasta tema. Nu condamn atitudinea televiziunilor, pe de o parte e bine sa-ti fie frica, poate ai mai multa grija când iți cumperi o locuința sau când iti construiești una. Trebuie sa recunosc ca documentarea emisiunilor pe aceasta tema lasă mult de dorit.

Ca de obicei au apărut și profitori din toată aceasta situație, încercând sa-și vândă casele sau apartamentele spunând ca rezista la cutremure cu magnitudine pana la 9 grade pe scara Richter. Din păcate pentru ei trebuie sa știți ca scara Richter se saturează undeva pe la 8.5 din anumite considerente legate de aparatele de măsurare.Gasiti aici detalii http://newsoffice.mit.edu/2011/exp-measuring-earthquakes-0510

Asa ca unitatea de masura pentru cutremure este Magnitudinea moment, notata Mw, care poate masura si cutremure de 10.

In Romania nu se cunoaște, prin documente istorice, niciun cutremur cu magnitudinea peste 8, cel mai mare a fost in 1802 cu Mw=7.9 (dar acesta a fost estimat, nu calculat). De altfel, exista studii si calcule care demonstrează ca sursa Vrancea este “capabila” de o magnitudine de pana la  Mw=8.1. Costurile de realizare a structurii de rezistenta, pentru o clădire rezistenta la cutremure cu magnitudine Mw=9.0, depasesc cu 100% costurile oricărei structuri proiectate după normativele actuale. Si de ce spun asta, normativul P100-1/2013 stabilește ca pentru clădirile de importanta majora, este necesara majorarea cu 40% a incarcarilor din seism, si asta pentru o magnitudine mai mica decat cea maxima credibila a sursei Vrancea. Cladirile de importanta majora nu trebuie sa sufere avarii pentru a putea ramane functionale (spitale, clădiri guvernamentale etc.). Faceți și voi o socoteala, cam cât ar trebui sa fie majorarea fortei seismice astfel incat sa se ajunga la un Mw capabil de 9 sau chiar de 10 cum spun unii. Masuri speciale se iau, de regula, pentru clădirile guvernamentale si spitale, unde functionarea acestora este obligatorie in timpul unor evenimente majore cum este un seism.

Concluzie:

La cutremure cu magnitudinea peste 9.0 se crează formele de relief munți, canioane etc. Începând cu anul 1900,  în lume au fost 5 cutremure cu magnitudine 9 si peste, toate pe alte continente! Mai jos găsiți lista!

tab_cutremurDatele de mai sus au fost preluate de la USGS – link aici

Cel mai recent seism cu Mw=9.0 a fost cel din Fukushima in 2011, cu epicentru undeva in Pacific,  si știți foarte bine ce pagube a provocat. Japonia este însa o tara in care au loc peste 1000 de cutremure pe an si in care oamenii sunt foarte bine pregătiți in acest domeniu, avand in plus si experiența in ceea ce privește metodele de acțiune in asemenea situații.

Mai multe despre cutremurul din Japonia gasiti aici: https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/official20110311054624120_30/executive

Cunoștințele in domeniul seismelor evoluează odată cu fiecare nou cutremur major. De multe ori s-au întâmplat lucruri care nu s-au crezut posibile,  dând peste cap multe din teoriile momentului. Exista in lume tendința de a proiecta astfel încât sa limitezi pagubele la minim, pentru ca e mai ieftin decât sa repari la fiecare cutremur major, dar știm cu toții ca în Romania nu exista preocupare pentru asa ceva, nici din partea vânzătorilor imobiliari si nici din partea clienților finali. Sunt foarte curios câte firme de asigurare or  sa dea faliment după primul cutremur major, mai ales cu noile asigurări obligatorii. Eu dacă as fi asigurator as obliga asociațiile de proprietari sa stabilească foarte clar riscul seismic al clădirii înainte de a stabili valoarea primei de asigurare.

%d bloggers like this: