Datorita mentorului meu ing. Florin Gheorghiu am devenit un “maniac” al detaliilor, in special al celor făcute de alții. Din pacate, uneori, cam asta e tendința noastră a “meseriașilor”, sa-i criticam pe alții, nu?! Asa ca atunci când merg prin oraș și văd clădiri in construcție le verific calitățile din ochi. Știu ca poate n-ar trebui, dar nu ma pot abtine! Cel mai deranjant aspect vizual îl reprezintă balcoanele cu grinzi laterale fără grinzi de fațadă, la fel ca în schema de mai jos.Aceasta configurație nu este neapărat greșită, dar în cele mai multe cazuri este complet inestetica. Structural vorbind, grinzile alea nu ajuta prea mult la micșorarea consumului de armatura, ele pot fi folositoare numai în cazul în care exista pereți din zidărie pe lateralele balconului.
Mai mult, grinzile modifica schema statica din placă în consolă, în placă rezemată pe doua laturi și încastrată pe o latura, o schema mai complexa care necesita o armare diferita fata de cea de consola. Multi apelează la acest model din dorința de economie, o grinda de fațadă în plus, costa și ea ceva. Partea mai trista este că în realitate, dacă nu ai pereți laterali, nu faci nicio economie, e mai simplu să armezi balconul ca o consola decât în configurația asta obținând astfel un aspect vizual decent. Chiar și un amărât de rebord în jos ar putea salva aspectul cu preturi minime și ar mulțumi astfel pe toată lumea.
Ca si concluzie ori punem grinzi pe tot conturul balcoanelor ori nu punem pentru ca arata urat. Ii rog pe colegii structuriști și pe colegii din șantiere, sa încerce sa privească și partea estetica a unei clădiri pentru ca altfel ne facem de ras în fata arhitecților, noi toți ca breaslă. Vă dau niște exemple mai jos de console de 2.00 si 2.20m, se pot face, nu sunt de nerealizat.
P.S. Mulțumim lui Florin Gheorghiu pentru planuri.
Mai jos inca un exemplu de balcon, fara grinzi, este cel mai interesant proiectat vreodata de noi. Arhitectul este Grig Pop, prietenul nostru de la EFECT SRL.
24 thoughts on “Balconul, provocarea inginerului structurist, de la obținerea diplomei până la pensie!”
Cât este grosimea plăcii la consola aceasta de 2,20m? În colţul balconului n-ar fi mai bine o armere cu călăreţi dispuşi oblic (deci nu perpendicular pe reazăm)?
15cm. de ce sa fie mai bine pe oblic, s-ar aglomera barele. asa cum am facut eu coltul este sustinut pe doua laturi.
aveti dreptate d-nul rosu,asta ar fi varianta cea mai corecta si rezistenta,dar dupa cum ati precizat beneficiarii doresc un pret cit mai redus in special dezvoltatorii imobiliari…..
la colturi se formeaza o carcasa de armatura ceea ce este foarte rezistent…barele dispuse oblic cum a precizat si domnul rosu ar aglomera si nu isi au rostul,varianta propusa de este cea mai buna…bv,in sfirsit cineva caruia ii pasa de lucrul bun facut…respect
Dar in timp betonul nu se lasa domnu inginer? Eu am facut casa cu un arhitect care zicea ca nu e bine sa fac balconul fara centuri sau grinda ca cica se lasa in timp si se rupe si m-i-a bagat fier din ala gros.
Pai tocmai ca sa nu se “lase” i se da o contra sageata la turnare. Un balcon armat corect nu se rupe, dar intr-adevar grinzile ofera o siguranta suplimentara.
Momentul incovoietor in planseu, la inceputul consolei , considerand o fasie cu latimea de 1.00m si lungimea consolei de 2.20m, considerand greutatea proprie a betonului, utila, o sapa/finisaj de 10 cm rezulta in jur de 2,50 tm. Capacitatea unei sectiuni armata cu PC 12/15 este in jur de 2,50 tm. Intr-adevar cu ipotezele astea…rezolvarea dvs. este cea mai eficienta d.p.d.v. costuri. Dar…romanilor le plac sa inchida balcoanele indiferent daca au sau nu spatiu suficient in casa pt. ca…dee…”mai castig o camera”, romanilor le place depozitarea pe balcon, executantul mai si greseste pozitia exacta a barelor ceea ce poate duce la micsorarea bratului de parghie(in special in momentul turnarii cand armaturile superioare, datorita circulatiei se “lasa”). Eeee… in momentul ala proiectantul va avea o explicatie foarte grea de dat de ce beneficiarul nu poate inchide balconul cu termopan, ca dee “e doar sticla”, dar sticla aia e foarte grea iar sectiunea e la limita deja. De ce balconul vibreaza…ca doar e beton, ceea ce da un sentiment de nesiguranta. Am facut complet abstractie de curgerea lenta pentru ca, in momentul ala, explicatia mea cred ca era mult mai simpla.
Din fericire ala nu este un balcon de 2.20m ci o placa de terasa in consola, asa ca n-are de ce sa fie inchisa. In al doilea rand daca mergem pe considerentul executiei proaste nu vom mai putea niciodata proiecta nimic special.Pe de alta parte sunt mai mult ca sigur convins ca placa nu va iesi de 15cm grosime ci de 16-17, cum se intampla de regula, nu-i asa? Pe planuri scrie foarte clar ca se vor turna cu contra sageata si ca se vor arma cu atentie sporita.
p.s. Nu mai tin minte daca tu, Mihnea, ai facut betonul tot cu Gabor?
Din experienta mea…plansee de 2.50m, 25-30 cm grosime, contrasageata, armari pasive tari, postensionate…si vibreaza, fisureaza…pe termen lung sigur nu e ok…mai ales ca rezistenta, pe termen lung, mai depinde si de rezistenta straturilor de hidroizolatie…sunt patit atat la cladiri de birouri cat si la parcarea stadionului national. Iar executia…le-am vazut de la cele mai controlate pana la cele mai proaste…sincer…asa cum ies 16-17cm eu am patit sa iasa si in minus, sa se indoaie caprele pentru ca nu le monteaza pe toate, sa greseasca pozitia randurilor pe cele doua directii, etc.Scaderea consumurilor pentru situatii fara posibilitati de redistribuire structurala mie mi se par un risc inutil catre care ne imping beneficiarii sub argumentul “ala peste drum a facut altfel”…Mi-ar placea sa-mi demonstreze cineva ca nu am dreptate…si daca ma va cineva …sunt foarte multumit. Betonul nu l-am facut cu Gabor…dar am lucrat 10 ani cu Titaru…Sincer imi doresc sa ai dreptate pt. ca as dormi mult mai linistit. Altfel…articolele tale…foarte misto…tine-o tot asa…Vorbim
As dori parerea dumneavoastra despre construirea unui balcon metalic ultrerior construirii locuintei? As dori sa imi adaug la casa un balcon iar la parter sa inchid si sa fac o terasa. Intrebarea mea, credeti ca aceasta varianta ar fi mai buna din metal sau mai bine sa zidesc (din punct de veder costuri si rezistenta)? Mam oprit la varianta metal deoarece ma gandesc ca daca as face demontabil (cu suduri cat mai putine si fara fundatie nu cred ca as mai avea nevoie nici de autorizatie ) Astept parerile dumneavoastra
Va multumesc
Parerea mea despre balcoanele metalice este una foarte proasta. Mai bine faceti o terasa acoperita, pentru ca si gata. Un balcon cu terasa sub, presupune ca acest balcon sa fie acoperit cu tabla etansa sau cu beton hidroizolat, pentru ca altfel toata zapada si toata ploaia se vor scurge pe terasa si pe fatada casei. In ceea ce priveste autorizatia probabil ca scapati fara doar daca inchid ochii cei de la primarie, caci din cate stiu eu nu ai voie sa construiesti nimic fara autorizatie.
Eu nu sunt inginer constructor si de aceea nu stiu exact daca este posibil, pentri izolatie nu s-ar putea turna o sapa peste tabla de la balcon?
In al doile rand cu autorizatia, ma gandesc ca daca este demontabila constructia adica cu suruburi si fara fundatie nu e nevoie, iar daca chiar ar fi nevoie, atunci rezistenta balconului trebuie facuta de un inginer constuctor sau poate fi facuta si de unul mecanic deoarece este din metal?
inginerul constructor lucreaza cu toate materialele de constructii. nu iti trebuie niciun mecanic pentru metal.
Eu nu ma pricep deloc la constructii. Am gasit sa cumpar un apartament intr-un bloc in Bucuresti (care acum este in constructie) la care etajele 1, 2, 3, mansarda vor fi in consola. Blocul are parter, etajul I,2,3, mansarda.
SIngurul apartament disponibil este la etajul 1. Suprafata utila a apartamentului este de 76 mp utili, pretul 93000 euro.Vreau sa va intreb: ce dezavantaje (riscuri) ar avea acest apartament de la etajul I in consola, de lungime 2,60 m.
Multumesc mult.
Pt o cladire conforma normelor in vigoare nu pot aparea probleme. Daca e conforma normelor eu nu am cum sa stiu!
In cazul unei case in care balconul se afla pe lungimea unei camere inguste ( hol de exemplu). Calaretii se vor opri la L/4 din deschiderea camerei sau se vor prelungi ?
Ca sa fiu cat mai explicit…balcon 120 cm in consola, latimea camerei 200 cm => L calaret = 170 cm fara ciocurile aferente.
Deci inca se mai fac case fara proiect?
La console calaretii se ancoreaza, de regula, dincolo de reazem pe lungimea consolei!
vreau sa fac o terasa langa casa. Lungimea terasei e in jur de 8 m pe lungimea casei (se iese din casa direct pe terasa prin usi de terasa din sufragerie si bucatarie). Latimea terasei e de 5 metri. Problema e ca plecand dinspre casa, perpendicular pe aceasta, la 4 metri incepe o vale pe o distanta de 2 metri cu o diferenta de nivel de 2 metri. Solul este lut galben vartos care se lipeste de orice si greu se da jos. Ca sa pot face terasa de 5 metri in loc de 4 ar trebui sa ies cu placa terasei 1 metru in consola. In 4 metri nu imi incape masa, scaune si spatiu de manevra. Daca tot fac acest detaliu inspre vale, as face la fel si pe celelate 2 laturi, unde diferenta de nivel din partea de sus a terasei pana la sol este de 40-60 cm. Cum pot face o astfel de cofrare cat si armare? Multumesc!
Salut
Un picurator la 30mm de marginea inferioara a grinzii nu credeti ca ar fi util ?
Va rog, cum as putea consolida un balcon de 3,5×1,20 cu sustinere pe grinzi de Lemn, care grinzi s-au Mancare de la ploaie, mentioned ca balconul este la etajul 1 al unei case cu planseul pe grinzi. Multumesc
ar trebui sa chemati un inginer proiectant sau un expert tehnic. logic ar fi sa inlocuiti grinzile, dar depinde cum sunt ele montate. pana nu desfaci local planseul n-ai cum sa-ti dai seama de solutia corecta.
Am cumparat apartament in bloc nou. Constructia in precontract are balcon la et 1 dar nu avea in actele originale.A facut modificari, spune,si i-a dat ok la receptie .
Practic toarna balconul chiar acum, cu schelea dedesubt, a lasat mustati de 10-12mm inauntru de, pe lungime de 60cm, dupe afirmatiiel sale. Balconul e tip deschis, doar cu o balustrada.Credeti ca va fi ok dpdv al rezistentei?
Dansul spune ca oricum am garantie cf contract si nu isi permite sa faca altfel decat pe normativele in constructii. Totusi, cum cu receptia din mai, el toarna balcoanele acum?
Ce ati face dvs? Am poze de la santier, facuta de jos
Multumesc!
As suna proiectantul blocului.
incep constructia unei case si proiectanta nu a putut sa imi puna si balcon in proiect pentru ca mai am o casa in fata.intrebarea mea este se poate face balcon de 1,5 metri latime si 3 lungime? casa avand lungime de 9,5 metri latime,parter,etaj si mansarda.pentru a outea face balconul precizez ca vreau sa decupez in acoperisul casei veci.