Una dintre marile probleme ale meșterilor de ocazie și nu numai, este montarea grinzilor la ultimul nivel. De ce apare aceasta problema? Datorita ciocurilor de la barele stâlpilor și pentru ca meșterii nu sunt capabili sa monteze aceste bare corect. In unele situații am văzut chiar ciocurile tăiate numai ca sa le fie mai ușor sa monteze barele. Ciocurile sunt foarte importante pentru realizarea încastrării intre stâlp și grinda, pentru ca încovoierea este preluata de armatura, care dacă nu are ancoraj suficient în betonul adiacent nu lucrează la capacitatea maxima. Ce se poate întâmpla atunci? Pai încastrarea noastră devine o articulație si atunci grinzile de margine își vor schimba comportamentul prin creșterea momentului în camp. In anumite situații asta poate duce chiar la cedări locale în funcție de situație.
Am întrebat mai multi șefi de șantier ce soluție adopta și fiecare are stilul lui:
- ciocurile se orientează spre exterior, nu spre interior
- se montează grinzile înainte de turnarea stâlpilor pentru eventuale ajustări;
- la armaturi cu diametre mici ciocurile se fasonează după montarea grinzilor;
- si cei mai meseriași le montează cu atenție fără sa apeleze la metodele de mai sus.
Sincer sa fiu nu știu care e cea ma buna soluție, pana la urma cu putina atenție toate cele de mai sus funcționează, este important sa existe voință!
2 thoughts on “Grinzile de la ultimul nivel!”
Trebuie sa inteleg ca grinzile de la ultimul nivel sunt incastrate si datorita taierii vinclurilor la grinda apare o articulatie si nu mai lucreaza reazemul si lucreaza cimpul ce este armat la un moment initial iar in acest caz momentul ar fi diferit adica mai mare si pot aparea fisuri la grinda dupa moment. ? Daca este asa intreb nu cumva grinzile de la ultimul nivel sunt articulate oricum ? Intreb asta deoarece incastrate nu cred ca sunt .
Pai de ce crezi ca nu sunt incastrate?